Mám takový problémek. Náhodou jsem si všimnul, že mi ve winech kolísá frekvence procesoru. Přišel jsem na to tak, že jsem pustil 3dmark a ten mi nahlásil frekvenci procesoru 1833 MHz místo 2088 MHz. Přišlo mi to divný a tak jsem pustil Cpu frekvence checker a nestačil jsem se divit.
Frekvence lítala opravdu hodně, v rozmezí od 1530 Mhz až do 2034 Mhz. Frekvence nekolísá pořád po několika restartech je to v pohodě. Tedy ne vždy, občas to nezabere. Napadlo mě, že ten soft ukazuje blbě, jenže co ten 3Dmark. Změřil jsem výkon a opravdu byl nižší než měl být (Cpumark 156 a mělo to být 193). Změny napětí na procesoru nepomohly, lítalo to pořád. Po pár pokusech jsem přišel na zajímavou věc, kritická se ukázala hodnota násobiče, frekvence FSB na to neměla vliv. Při FSB 166 a násobiči 12,5 to dělalo úplný šílenosti (rozkmit 450 Mhz, reálná frekvence 208. Při 12 to bylo většinou stabilní (2000 MHz), pouze jednou 1830-1870 MHz. Se snižováním násobiče to bylo lepší a lepší. Vypadalo to na moc vysokej OC. Jenže potom 10,5x200 MHz stabilní. 12x200 MHz stabilní, frekvence kolísá v rozmezí 0,3 MHz (to ten soft tak přesně ani nezměří). Takže nemám tušení co s tím je. Uvítám každou radu, případně zkušenost s podobným problémem. Bonbónek na konec. Po 3 dnech a žádných změnách v konfiguraci 12,5x166 MHz -2088 MHz stabilní, ani jedno kolísání po 60 restartech. Co s tím sakra je?