Citace Původně odeslal BDs
Citace Původně odeslal Marty
Samozřejmě, 10W drátový potenciometr by měl stačit, ale jakou hodnotu... viděl bych to tak na 50 Ohm.

BTW spíš bych se zabýval ale problémem proč to ten regulátor nereguluje. ten větrák se jako vůbec neroztočí nebo co to dělá?
Toci se na plnej kotel (coz je pri 3000ot. skutecna lahoda pro moje usi) a pri pokusu o snizeni otacek pres ovladaci software nereaguje (ostatni 80mm vetraky se nechavaj regulovat ukaznene), tak nevim...

A k tomu potenciometru: Tech 50 ohmu mi umozni zkrotit ho treba na 1000ot.? A zapojuje se to tak ze pretnu 12V vetev a na jeden ze dvou vyvodu co do potenciometru lezou zapojim 12V ze zdroje a na stred 12V co jde do vetraku?
jj, přesně tak bys to zapojil... možná aby to šlo regulovat níž, chtělo by to větší, tak řekněme 100R, ale já ti to fakt neřeknu, pač jsem to nezkoušel, třeba se někdo ozve kdo to tak má.

A proč to nejde - no nejspíš jsou tam slabý tranzistory (asi nějaký BC, to tam Helium snad dával) a ten neutáhnul ten proud a prošvihnul si ho. Proto točí max - zkus tam připojit nějakej jinej, kterej ti jinde jde regulovat, jestli to je větrákem nebo regulací.