Citace Původně odeslal Kukla Kuklovič
Citace Původně odeslal Kema
Citace Původně odeslal Kukla Kuklovič
Citace Původně odeslal Kema
Když má SCSI 15k otáček, neznamená to ještě, že je o tolik lepší než 10k modely. Kupříkladu jeden z mála 15k disků Seagate Cheetah (kdybys chtěl přesný model, tak to zjistím v hlavě to nemám) se proti 10k modelu Cheetahu téměř vůbec neliší v přenosové rychlosti a dokonce ani v přístupové době, tam je rozdíl menší než 1ms! Navíc jediné, v čem Raptory vynikají, je přístupová doba. Jo a ještě cena.
heh na to tučně zareaguju, na zbytek sand radši ani ne...

ano, cena je vysoká, ale uvědom si, za kolik by sis koupil nabušenej SCSI disk a taky SCSI řadič...prostě Raptor je CENOVĚ i VÝKONOVĚ přesně mezi normálníma IDE diskama a SCSI... ...a jako takovej je IMHO velmi dobře prodejnej....
No jasně, na zbytek reagovat nemusíš, protože tak to je. Dělám se SCSI několik let přímo na testech, takže vím, o čem mluvím.
No a co se týká Raptoru, není až tak výkonný, aby se musel prodávat za tu cenu, za kterou se prodává. Pokud přidám 1000Kč, tak už mám SCSI na U320. Zapoměl jsem ještě jednu věc, ve které Raptor vyniká a to je 5 let záruka.
1) neřekl jsem, že 10k disky jsou mnohem méně výkonný než 15k disky...
2) heh 1ms v tomto oboru je celkem hodně, nemyslíš...troufáš si tvrdit že neni rozdíl mezi average service time 5ms a 6ms heh to je 16.6% a to u té IMHO nejdůležitější operace disku...to se asi projeví, zhe... (edit: viděl jsi server, na kterym by disk četl/zapisoval STR, když už se oháníš tim, že se skoro nezměnila )
3) ano, pokud přidáš 1k kč tak sice máš U320 (heh nebylo by lepší napsat spíš 15k disk ), ale ok, řeknu to, co jsem tu už předtím naznačoval : IDE řadič máš na každý desce a kolik stojí good SCSI řadič Spočítej si to a pak mi řekni, jestli je poměr cena/výkon Raptor vs SCSI disk + řadič pořád tak silně nevýhodný pro Raptora...IMHO rozhodně ne...navíc pro hodně lidí je další karta do PC prostě zbytečná a nechtěj jí (třeba z důvodu že by nesměli ztratit drivery... )
Ach jo Kuklo, tak já teda ještě zareaguju. Psal jsem, že je přístupová doba MENŠÍ než 1ms, nikoli 1ms. Souhlasím, že 1ms by byla docela dost, i když na druhou stranu ten disk má o 50% vyšší otáčky. Schválně jsem si udělal několik bleskových testů v HDTach, shodneme se asi na tom, že Sandra je k ničemu. Porovnával jsem Seagate Cheetah 15k a 10k, random access time se u obou dsků lišil průměrně o 0,7ms. Samozřejmě co si napíše výrobce na svoje stránky je věc jiná. Naopak sekvenční přenos byl u 10k modelu o cca 2MB/s lepší. Ty mě teď zřejmě budeš tvrdit, že toto je absolutně nedůležitý údaj, no já si to zase nemyslím. Samozřejmě, a to se asi taky shodneme, je to u každého výrobce jiné, např Maxtor Atlas KIII 10k má až o třetinu horší výsledky než Seagate 10k. Na druhou stranu se taky podstatně méně hřeje. Prostě se snažím naznačit, že otáčky nejsou všechno a nesouhlasím s tvrzením, že 15k disk má o 20% vyšší výkon. Z většiný tvých reakcích zde na fóru usuzuji, že problematiku ovládáš skvěle, ale taky tě začínám podezřívat, že jsi neměl v ruce SCSi disky a prodáváš někde Raptory Samozřejmě to neber vážně.
Dále, nebavili jsme se zde o řadičím SATA a SCSI, jenom mi šlo čistě o poznámku ke SCSI. Je zřejmé, že SCSI JE drahé řešení, ale nikde jsem taky netvrdil, že není. A nerad bych, aby to vypadalo, že prosazuju SCSI řešení, jenom prostě naznačuju.
Co se týče toho Raptora, stojím si za tím, že je to zbytečně drahý disk a snad každý by bal rád, kdyby byl levnější, protože to JE dobrý disk, jenom cena je přehnaná. Je taky fakt, že míří spíš do serverů a WS než do domácích počítačů, ale komu by se nelíbilo mít ho za rozumnou cenu doma? A v tom se mnou budeš taky souhlasit, pokud nejseš zazobanec, kterýmu na penězích nezáleží.
Jo a mimochodem jsme si zde rozpoutali svoji vlastní debatu, která je trochu vzdálená tazatelově dotazu, doufám, že ostatní prominou.
A poslední věc, doufám, že Kuklo nejseš na mě nějak naštvanej nebo rozhořčenej, že mám jinej názor než ty, je to prostě můj názor a nějaké zkušenosti, takže asi tak a kdyby to bylo možné, tak tě pozvu na pivo a můžeme u toho debatit.