Stránka 2 z 2 PrvníPrvní 12
Výsledky 26 až 42 z 42

Téma: Regulátory otáček

Hybrid View

Předcházející příspěvek Předcházející příspěvek   Další příspěvek Další příspěvek

Standardní

[quote="Levhart"]
    Citace Původně odeslal Chocen
    mam na strankach v sekci tipy/triky take jednoduche schema na automatickou PWM regulaci, pokud je zajem.....link v podpise (PC AREA)[/quote

Jak se liší PWN regulace od regulace pomocí výkonového potenciometru - viz. http://pcarea.webz.cz/ (tipy/tuning, snížení hlučnosti 1. díl)?
    Rád bych si to udělal, protože je to jednoduchý, potřebuju snížit otáčky ventilátoru a jsem úplný elektronický neználek. Má to nějaký vady/nebezpečí?

Díky
    PWM - tedy Pulse Width Modulation - funguje pomocí měnící se střídy impulsů - to znamená, že když je na 50% posílá stejně široké impulsy jako mezery mezi nimi. Výhodou je, že ty impulsy jsou vždy na plné napájecí napětí (12V) a ventilátor pak může dopsáhnou i velmi nízkých otáček.

u regulace potenciometrem se dostaneš do fáze, kdy se ti ten ventilátorek vinnou ńízkého napětí prostě nerozběhne....což se ti u PWM nestane

jinak ale mám výborné zkušenosti s 1,4W Sunony (i s tím potenciometrem) - ale nejlepší je je zapojit přímo na 5V a je klid (točí se, nejsou slyšet). regulaci jen na procak (a mozna jeste grafiku) a tam bych pouzil to schema z mych stranek - PC AREA - link v podpise (chystam se na to ))
    PC AREA --- Galerie českého a slovenského Casemoddingu --- OUTDOOR --- Na kole, po horách, atd... --- PM Consulting --- Projektové řízení, vzdělávání, konzultace, atd...

Standardní

Citace Původně odeslal eraser
    Hej a půjde toto zamontovat do chieftecu?
    proč by to nemělo jít
    PC AREA --- Galerie českého a slovenského Casemoddingu --- OUTDOOR --- Na kole, po horách, atd... --- PM Consulting --- Projektové řízení, vzdělávání, konzultace, atd...

Standardní

proč by to nemělo jít
    no jak se to montuje na ty jakoby kolejničky aby to mělo tu šířku těch 5,25(5,30)
    Pašák erda.

Senior Member mince Avatar uživatele Halen
    Věk
    57
    Vliv
    301

Standardní

Já jsem regulaci větráků vyřešil tak, že jsem prostě koupil tepelně samoregulovatelné ventilátory Arctic FAN PRO TC. Tepelnej termistor, který řídí otáčky jsem nahradil potenciometry. A mám rozsah regulace 1200-3100ot/min. Jsou to fakt moc fajn FANY, při 2200 otáčkách ještě nejsou slyšet a při 3100 ot/min už mají i slušný výkon. Osazení: 1x na chladič CPU, 1x na přítah vzduchu do bedny v bočnici, 1x odtah z bedny v horním víku a 1x ZDROJ. A cena je poměrně slušná, na takové kvalitní větráky. 180Kč s DPH přímo od Bostaru.
    EDIT - mám ty větráky zapojený do boardu, takže vidím v SpeedFanu aktuální otáčky.
    AMD A64-7750-X2-BE 2700@3000MHz (15x200/1,3V) | AC Freezer Extreme | 4xArctic FAN Pro TC 80x80 | Gigabyte MA78G-DS3H | A-DATA 2x2GB 1066Mhz 5-5-5-15-2T | WD 320GB/16MB | Samsung 500GB/16MB | Samsung SH-S223F | SAMSUNG 226BW | SB X-Fi Fatal1ty Champion+Thomson DPL2000+HomeMade bedny+subwoofer 12" 30-125Hz (-3dB) | Leadtek PX8800GT default+AC Accelero+ AC fan 12-1000ot/m | Microsoft Intelli Mouse Explorer 3.0 | Chieftec MATRIX SILVER+ FORTRON Blue Storm 400W |
    3DMk01 3DMk03 3DMk05

Standardní

Citace Původně odeslal Halen
    Já jsem regulaci větráků vyřešil tak, že jsem prostě koupil tepelně samoregulovatelné ventilátory Arctic FAN PRO TC. Tepelnej termistor, který řídí otáčky jsem nahradil potenciometry. A mám rozsah regulace 1200-3100ot/min. Jsou to fakt moc fajn FANY, při 2200 otáčkách ještě nejsou slyšet a při 3100 ot/min už mají i slušný výkon. Osazení: 1x na chladič CPU, 1x na přítah vzduchu do bedny v bočnici, 1x odtah z bedny v horním víku a 1x ZDROJ. A cena je poměrně slušná, na takové kvalitní větráky. 180Kč s DPH přímo od Bostaru.
    EDIT - mám ty větráky zapojený do boardu, takže vidím v SpeedFanu aktuální otáčky.
    no aj tak sa da .. ale helium system sa da ouzit napr ak mas par zbytocnych vetakov ..
    MadCap
    Sound (Sennheiser HD 580 + Meier Corda Move) just great
    Workstation (Intel i5 4590 + Noctua DH14×Asus Z97-A×24GB DDR3×480GB Sanmsung 850 Pro + 1TB WD + 1TB WD + 1TB Samsung+×MSI N760 TF 2GD5/OC ×Enermax Pro82+ 425W×Antec Solo Modded×Dell UltraSharp U2713HM 27"×Logitech MX3200×Inspire T3030) not so silent anymore
    Photo (Sony A6000×32GB SD×stuff×Crumpler Long Schlong+Tenba D-15c×Velbon V2000×Lomo LC-A) creative
    Notebook (IBM ThinkPad T420s×nejaká i5×240GB Samsung 850Pro×8GB RAM×dve baterky×blabla) mobile
    Neděkujte, nenadávejte, pokud se vám něco líbí nebo nelíbí, používejte prosím reputaci (tj. ikonka s vahami pod avatarem), už můžete i "anonymně".

Standardní

proč by to nemělo jít
    no jak se to montuje na ty jakoby kolejničky aby to mělo tu šířku těch 5,25(5,30)
    no, to už musíš nějak vymyslet

Junior Member
    Vliv
    280

Standardní

[quote="Chocen"]
    Citace Původně odeslal Levhart
    mam na strankach v sekci tipy/triky take jednoduche schema na automatickou PWM regulaci, pokud je zajem.....link v podpise (PC AREA)[/quote

Jak se liší PWN regulace od regulace pomocí výkonového potenciometru - viz. http://pcarea.webz.cz/ (tipy/tuning, snížení hlučnosti 1. díl)?
    Rád bych si to udělal, protože je to jednoduchý, potřebuju snížit otáčky ventilátoru a jsem úplný elektronický neználek. Má to nějaký vady/nebezpečí?

Díky
    PWM - tedy Pulse Width Modulation - funguje pomocí měnící se střídy impulsů - to znamená, že když je na 50% posílá stejně široké impulsy jako mezery mezi nimi. Výhodou je, že ty impulsy jsou vždy na plné napájecí napětí (12V) a ventilátor pak může dopsáhnou i velmi nízkých otáček.

u regulace potenciometrem se dostaneš do fáze, kdy se ti ten ventilátorek vinnou ńízkého napětí prostě nerozběhne....což se ti u PWM nestane

jinak ale mám výborné zkušenosti s 1,4W Sunony (i s tím potenciometrem) - ale nejlepší je je zapojit přímo na 5V a je klid (točí se, nejsou slyšet). regulaci jen na procak (a mozna jeste grafiku) a tam bych pouzil to schema z mych stranek - PC AREA - link v podpise (chystam se na to ))
    Díky za objasnění - já to s tím potenciometrem zkusím, stejně bych nechtěl jít pod 5V a tam se to, doufám, ještě bude točit. Když to nepůjde tak budu muset nechat něco zbastlit někoho, kdo tomu hoví.
    Dvě PC, funkční

Standardní

Já jsem regulaci větráků vyřešil tak, že jsem prostě koupil tepelně samoregulovatelné ventilátory Arctic FAN PRO TC. Tepelnej termistor, který řídí otáčky jsem nahradil potenciometry.
    Tohle me zajima, jaky potenciometr jsi presne pouzil?
    Mohl by jsi to, prosim, podrobneji popsat, rad bych si to udelal, ale nejsem v tomhle moc zkuseny. Zajimaly by me pripadne i jeste nizsi otacky.
    cpu, cooler, harddisks, dvdrom, graphics card, monitor, cd-rw, modems, mouse, keyboard, infra

Standardní

proč by to nemělo jít
    no, to už musíš nějak vymyslet
    to vím taky, jenže jsem očekával nějaké typy
    Pašák erda.

Standardní

tak som konecne na web hodil kratky popis toho mojho regulatora ... je tam aj schema pre jeden kanal
    http://lopo.losys.sk
    menu projects, polozka case modding

Senior Member Avatar uživatele mino
    Věk
    43
    Vliv
    286

Standardní

Citace Původně odeslal cox
    Tak to by si fakt mohol hodit na web aj tie obrazky aj schemu
    No lopo to ma fakt good, len skoda ze sa mu nepodaril vonkajsi dizajn tak ako vnutornosti Som to videl nazivo.

Ja mam napriklad iba vzadu v jednom plechu zo starej grafy, 4 stare teslacke 100Ohm potaky z bazaru a som spokojny, aspon mi s tym kazdy puk netoci ked dojde.
    Celkove naklady 8,-Sk krat 4
    No ja neviem ale ten radeon ti musi robit pekny bordel ked na nom nemas pasiva
    Citace Původně odeslal DADA
    Tohle me zajima, jaky potenciometr jsi presne pouzil?
    Mohl by jsi to, prosim, podrobneji popsat, rad bych si to udelal, ale nejsem v tomhle moc zkuseny. Zajimaly by me pripadne i jeste nizsi otacky.
    No potrebujes potak 100Ohm-250Ohm. Ale musi byt aspon 2-watovy !!!
    Don't have a patent granted for being right. Would love one though!

Senior Member
    Věk
    44
    Vliv
    290

Standardní

2W potaky nepotrebuje, menil termistor za potak a nedaval potak na regulaciu vstupneho napetia, nie? takze tam staci dat nejaky lacny, tipujem do 1k?
    intel C2D6320@3395MHz (485x7), TTSonicTower+CollaboratoryLiquidPro, Abit IP35PRO, Sapphire 3850, 2x2GB A-Data EE, WD5000AAKS + Spinpoint 160GB + OCZ Core2, Nec, Corsair 520W, zabalene v 3R NeonLigt Black. Logitech Dualooptical, MX510, Hyundai Q790 + 24" Dell 2407WFP
    PrsonlDidžitlEjsistnt Compaq iPaq 3870, komjunikejtor glofiish X500+

Senior Member Avatar uživatele mino
    Věk
    43
    Vliv
    286

Standardní

Citace Původně odeslal rOn
    2W potaky nepotrebuje, menil termistor za potak a nedaval potak na regulaciu vstupneho napetia, nie? takze tam staci dat nejaky lacny, tipujem do 1k?
    Neviem sice ako fachci ten termistor, ale asi najlepsie je kupit ten ventilator a proste to zmerat.

Som sa sekol, 2W treba ked to robi clovek amatersky tak ze proste predradi odpor normalne do serie.
    Don't have a patent granted for being right. Would love one though!

Standardní

Citace Původně odeslal Lopo
    tak som konecne na web hodil kratky popis toho mojho regulatora ... je tam aj schema pre jeden kanal
    http://lopo.losys.sk
    menu projects, polozka case modding
    Vedel by si nieco taketo navrhnut aj pre 12V 8A ?
    • Gentoo is the best -> !MDK <- sux
      Intel & Enermax & Tsunami rulez, ATI 9500 NP 128MB [thanx ATI Corp.
      ;-) ], 400 GB fast storage
      19316 3DMarks`01 <> 6047 3DMarks`03

Standardní

takze dnes konecne uz mam pozicany digitalny fotak a nahodim na svoj web zopar fotiek tej regulacie ... postupne v pribehu dna to tam bude pribudat

Standardní

sorry za tie fotky ze tam neboli ako som povedal - sa bola potentovala siet ked som to tam nahadzoval
    teraz uz je to tam nahodene konecne, vid:
    http://lopo.losys.sk sekcia galery

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. Softwareové řízení otáček větráků
    Založil Wizzy v sekci fóra Chladiče a všechny druhy chlazení
    Odpovědí: 13
    Poslední příspěvek: 22.12.2005, 15:49
  2. regulace otáček podle teploty - průzkum trhu
    Založil klubo v sekci fóra Chladiče a všechny druhy chlazení
    Odpovědí: 31
    Poslední příspěvek: 25.07.2005, 18:46
  3. pulzní řízení otáček
    Založil Pulchyck v sekci fóra Chladiče a všechny druhy chlazení
    Odpovědí: 2