Jestli to už tady bylo tak se omlouvám ale zdá se mi to jako duležitá věc...


Windows XP vám bere 20 procent přenosového pásma
Tomáš Holčík - 30.11. 2001
Předpokládám, že asi nebudete vědět, že si Windows XP nepozorovaně ve standardní konfiguraci rezervují 20 procent vašeho přenosového pásma sítě pro vlastní systémové služby. Nevadí vám to?

Důvodem rezervování dané části přenosového pásma je QoS, tedy Quality of Service. Zakládá se na tom, že je vhodné, aby byl v rámci přenosové kapacity sítě dostatečný prostor pro důležitou systémovou komunikaci a nehrozilo plné zatížení kapacity sítě nějakým okrajovým procesem. V rámci Windows XP Professional je toto integrováno přímo do systému, který ve výchozí konfiguraci omezí maximální přenosovou kapacitu pro aplikace na 80 procent maximální kapacity a zbylých 20 procent dává k dispozici systémovým službám.
Samotný systém Windows XP k limitu vyhraditelného přenosového pásma říká: Určuje procento šířky pásma připojení, které systém může rezervovat. Tato hodnota omezuje kombinované rezervace šířky pásma všech programů spuštěných v systému.
Ve výchozím nastavení Plánovač paketů omezuje systém na 20 procent šířky pásma připojení, ale pomocí tohoto nastavení můžete výchozí hodnotu přepsat.

Pokud toto nastavení povolíte, budete moci pomocí pole Limit šířky pásma upravit množství šířky pásma, které si systém může rezervovat.

Pokud toto nastavení zakážete nebo nenakonfigurujete, použije systém výchozí hodnotu 20 procent připojení.

Důležité: Jestliže je limit šířky pásma nastaven v registru konkrétního síťového adaptéru, bude toto nastavení při konfiguraci takového adaptéru ignorováno.


Důležitý je řádek, který jsem zvýraznil kurzívou. I když systému explicitně zakážete rezervování přenosového pásma, přesto nastaví standardní výchozí hodnotu 20 procent. Pokud chcete svou síť využívat na 100 procent, musíte tedy toto povolit rezervování přenosového pásma a stlačit jej na nulu. Jak na to?

Přihlašte se jako administrátor
Spusťte gpedit.msc
Přejděte do local computer policy/administrative templates/network (případně Konfigurace počítače/šablony pro správu/síť)
Vyberte limit reservable bandwidth (limit vyhraditelného přenosového pásma) a v jeho nastavení jej povolte a nastavte na 0
Ukončete gpedit.msc
V nastavení síťového adaptéru se ujistěte, že je tam služba QoS packet scheduler (plánovač paketů technologie QoS)
Jen upozornění na závěr, je to patrné i ze článku, ale radši ještě jednou – rezervování šířky přenosového pásma může mít svůj užitečný smysl, v síti zůstává vždy nějaká volná kapacita pro případné špičky a vzájemnou komunikaci síťových prvků, není to tedy jen nějaká pomsta stahovačům dat. Přesto pokud chcete mít k dispozici plnou kapacitu sítě, nestačí toto jen vypnout. Musíte to paradoxně zapnout a stáhnout na nulu.