Při té příležitosti jsem se kouk taky podrobnějc na tohle.
Jelikož se mi soubory komprimované na víc než 128 kbps dostávaj do ruky jen vzácně, nezkoumal jsem je teď. Ty 128 dostávám všechny oříznuté na 15 kHz - k upřesnění výše uvedené hodnoty, kde jsem psal 16. Vzhledem k tomu, že 15 kHz je horní frekvence na VKV (stejně jako v klasické analogové televizi), které tak bylo zavedené mj. jako formát "pro náročné posluchače" a člověk stejně z tohodle hlediska v příznivém případě zhruba polovinu svého života víc neslyší, nevidím to tak tragické. (Proto si taky dovolím takovéhle soubory ukládat se snímjací frekvencí 32 kHz, i když jsou púvodně nastavené na 44,1 nebo dokonce 48, což ovšem při omezení na 15 kHz kvalitativně nepřináší prakticky nic, jen to zhoršuje stupeň komprimace.)
Při komprimacích od 80 kbps dolú se pak horní frekvence ořezává následujícím zpúsobem:
80 kbps - max. 13,5 kHz
64 kbps - max. 11,5 kHz
56 kbps - max. 10 kHz
48 kbps - max. 7,5 kHz
40 kbps - max. 7 kHz
32 kbps - max. 5,5 kHz
24 kbps - max. 4 kHz - podporuje sampling max. 24 kHz (MP3)
16 kbps - max. 3,7 kHz
8 kbps - max. 2 kHz
Pro porovnání některé další horní frekvence:
Cívkové magnetofony Tesla:
9,6 cm/s - 16 kHz
4,8 cm/s - 8 kHz
2,4 cm/s - 4 kHz
Běžné čs. (a zpravidla i zahraniční) konzumní vinylové gramodesky z 1960. let (ne "ve spolupráci HiFi-klubu") - často 12 kHz
Amplitudově modulovaný rozhlas - 4,5 kHz. To se ovšem podle všeho striktně dodržuje jen na dlouhých vlnách, na středních to bývá slyšitelně lepší, odhaduju 6 - 8 kHz, ovšem to za překročení normou dané šířky kanálu 9 kHz; vzhledem k regionálně řídkému obsazení SV-pásma silnými vysílači to zjevně nikomu nevadí a nevadilo.
Klasický telefon - 3,4 kHz
Klasický telefon na někdejších modulovaných dálkových vedeních - podle okolností kompromis až na 1,8 kHz