Výsledky 1 až 11 z 11

Téma: S čím nejlépe na audia?

Threaded View

Předcházející příspěvek Předcházející příspěvek   Další příspěvek Další příspěvek
    Senior Member Avatar uživatele Mikus
    Vliv
    283

Standardní Re: S čím nejlépe na audia?

Citace Původně odeslal Mikus 30.12.2018, 10:01 Zobrazit příspěvek
    Teď ale dotaz:
    Frekvenční analýzou v Audacity jsem zjistil, že všechny platformy, které zvyšují komprimaci MP3-ek za účelem snížení objemu dat ořezávají frekvenci na 16 kHz. Je to nějak systémově podmíněné?

Zkoušel jsem:
    Audacity z originál 320 kbps na proměnlivých 80 - 120
    weby:
    convert2mp3.net - vytahuje zvuk z U2B a některých dalších a redukuje z 320kbps na 180
    youtubecomtomp3.com - vytahuje zvuk z U2B a redukuje z 320kbps na 128
    online-convert.com - konvertuje prakticky jakýkoliv audio a video formát na jakýkoliv jiný odkudkoliv z Netu (pokud se na to dostane, např. není to pod heslem) kromě u2b, stejně tak i z PC-média, má dobré možnosti nastavení parametrú výsledku; konkrétně jsem upravoval mp3 320 kbps z HD na proměnlivých 80 - 120

easy-youtube-mp3.com vytahuje zvuk z U2B beze změny 320kbps, frekvence zústává do ca. 21,5 kHz

U všech 320 kbps mi analýza v Audacity ukázala frekvence do ca. 21,5 kHz, po snížení kbps pak u všech asi 16 kHz s ostrým koncem
    Při té příležitosti jsem se kouk taky podrobnějc na tohle.

Jelikož se mi soubory komprimované na víc než 128 kbps dostávaj do ruky jen vzácně, nezkoumal jsem je teď. Ty 128 dostávám všechny oříznuté na 15 kHz - k upřesnění výše uvedené hodnoty, kde jsem psal 16. Vzhledem k tomu, že 15 kHz je horní frekvence na VKV (stejně jako v klasické analogové televizi), které tak bylo zavedené mj. jako formát "pro náročné posluchače" a člověk stejně z tohodle hlediska v příznivém případě zhruba polovinu svého života víc neslyší, nevidím to tak tragické. (Proto si taky dovolím takovéhle soubory ukládat se snímjací frekvencí 32 kHz, i když jsou púvodně nastavené na 44,1 nebo dokonce 48, což ovšem při omezení na 15 kHz kvalitativně nepřináší prakticky nic, jen to zhoršuje stupeň komprimace.)

Při komprimacích od 80 kbps dolú se pak horní frekvence ořezává následujícím zpúsobem:

80 kbps - max. 13,5 kHz
    64 kbps - max. 11,5 kHz
    56 kbps - max. 10 kHz
    48 kbps - max. 7,5 kHz
    40 kbps - max. 7 kHz
    32 kbps - max. 5,5 kHz
    24 kbps - max. 4 kHz - podporuje sampling max. 24 kHz (MP3)
    16 kbps - max. 3,7 kHz
    8 kbps - max. 2 kHz

Pro porovnání některé další horní frekvence:

Cívkové magnetofony Tesla:
    9,6 cm/s - 16 kHz
    4,8 cm/s - 8 kHz
    2,4 cm/s - 4 kHz

Běžné čs. (a zpravidla i zahraniční) konzumní vinylové gramodesky z 1960. let (ne "ve spolupráci HiFi-klubu") - často 12 kHz

Amplitudově modulovaný rozhlas - 4,5 kHz. To se ovšem podle všeho striktně dodržuje jen na dlouhých vlnách, na středních to bývá slyšitelně lepší, odhaduju 6 - 8 kHz, ovšem to za překročení normou dané šířky kanálu 9 kHz; vzhledem k regionálně řídkému obsazení SV-pásma silnými vysílači to zjevně nikomu nevadí a nevadilo.

Klasický telefon - 3,4 kHz
    Klasický telefon na někdejších modulovaných dálkových vedeních - podle okolností kompromis až na 1,8 kHz
    Naposledy upravil Mikus; 06.04.2021 v 03:03.
    .
    Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale až do smrti budu bránit vaše právo říkat to. - podle Voltaira
    Moudřejší ustoupí. Věčné toť slovo. Založilo světovládu hlouposti. - Marie von Ebner-Eschenbach
    .
    Nechci žít ve světě, kde se všechno, co dělám a říkám, zaznamenává. - Ed Snowden

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. Enkodér audia
    Založil Špeta Marek v sekci fóra Programy a problémy s nimi
    Odpovědí: 10
    Poslední příspěvek: 17.06.2009, 15:42
  2. PC na zpracování audia
    Založil Scorp v sekci fóra Nákupní poradna
    Odpovědí: 4
    Poslední příspěvek: 18.01.2007, 16:46
  3. Ake CD pouzivate na palenie audia??? (nie mp3)
    Založil **$][C/<** v sekci fóra Optické, přenosné a jiné disk(et)y
    Odpovědí: 9
    Poslední příspěvek: 13.10.2004, 20:27
  4. Win XP a programy na prevod audia.
    Založil Kositch v sekci fóra Zvukové karty
    Odpovědí: 14
    Poslední příspěvek: 19.12.2003, 22:33
  5. poradte svyběrem audia
    Založil JOHN v sekci fóra Zvuk
    Odpovědí: 19
    Poslední příspěvek: 23.12.2002, 17:25

Pravidla přispívání