Mám následující problém, na kterém jsme už 3 lidi vytuhli X hodin.

Matka v ordinaci, ve které je ADSL od O2. Dostala k němu modem Huawei, který se pořád resetoval a dělal bordel, tak sem ho vyhodil a koupil jiný (D-link a ZyXEL).

V síti je:
- modem/router(s wifi)
- 2x XP HOME (kabelem)
- 1x W7 (wifi)
- 1x Xerox Laser (kabel)
- 1x Epson Inkjet (kabel)

Na XP HOME jsou nějaké programy PC Doctor, které konfigurují nějací jiní správci. Je tam hafo dalšího balastu typu screensavery co nejsou vypnout a zobrazujou reklamy atd., tedy SW který neznám a nevím co dělá. Síť nějak fungovala, XP HOME měly napevno IP, zbytek byl přes DHCP, ale pořád se něco nevidělo, něco vypadávalo atd, tak jsem vyměnil modem za ZyXEL.

Stalo se následující
- pokud je zaplý DHCP, vše kromě XP HOME dostane adresu z rozsahu a funguje včetně internetu na W7 (ale DHCP stejně nechci kvůli PC Doctoru)
- Při vyplém DHCP (záměr, takto to potřebuji) a adresách napevno opět vše funguje kromě XP HOME

Nastavení:
IP z rozsahu 192.168.1.0/255.255.255.0, brána a DNS 192.168.1.1 (adresa routeru)

obě stanice s XP HOME se chovají naprosto stejně, nepřipojí se do sítě, v nastavení jsou nějaké odeslané pakety, ale přijaté jsou vždy 0. Nejde ping ani na router. Všechny PC jsou ze stejné workgroup.

Problém je tedy v těch XP HOME... Někde. Co jsem zkoušel a nepomohlo:
- XP HOME v nouzovém režimu s prací v síti
- výměna kabelů
- připojení notebooku XP PRO kabelem místo stanice XP HOME do routeru, s identickým nastavením (IP napevno) vše funguje bez problému
- výměna routeru za D-link (identické chování)

Největší záhadou je, že když se vrátí ten modem Huawei, tak Internet funguje všude. Sice nejde win sdílení a další kraviny, ale normálně XP HOME dostanou adresu a vše jde.

Nenapadá někoho, kde by mohl být problém? Je někde nějaké omezení v XP HOME o kterém nevím? Může to blokovat nějaký ten software třetích stran?

P.S.: teď mě napadlo, že na tom Huawei byla lokální síť ne 192.168.1.0 ale 10.0.0.0. To snad by ale vliv nemělo mít, což?
Předem díky.