U synovce odešel disk. Koupil jsem nový a u mne na PC jsem ho nejprve využil k zálohování dat a reinstalaci systému (t.j. disk byl OK).
Pak jsem ho přivezl k synovci a instalace windows byla bez problémů. Windows fungovaly v pořádku, ale jen do doby, kdy jsem nainstaloval driver SM-BUS k základní desce. Poté začal disk mít problémy. Kopírování neprobíhalo v pořádku, zkopírovaná data byla porušená (některá nešla načíst).
V prohlížeči událostí to psalo vadný blok disku. Po asi 2 hodinách zkoušení (celkem tři reinstalace a vždy chyby po instalaci driveru SM-BUS) jsem odvezl disk domů a tam byl K.O. Vůbec se nedokázal roztočit. Vyreklamoval jsem ho a teď se ho bojím připojit, abych ho neodrovnal znovu. Napájecí napětí (zdroj Nexus NX-5000) je OK. Disk jede v IDE módu a ten starý fungoval asi 2 roky v pořádku.
Nový disk je WD6400AAKS, motherboard Biostar TA690G ver. 5.2, CPU AMD Athlon 64 X2 5000+ Black Edition (byl přetaktovaný z 2,6GHz na 3GHz, ale problém je i na základní frekvenci CPU po resetu BIOSu na default), paměti jsem testoval a jsou OK (A-DATA Vitesta EE).

Má motherboard "schopnost" odrovnat nějakým způsobem disk? Přes datový kabel? A proč to blbne po instalaci driveru SM-BUS?