Citace Původně odeslal Bob van Sikorski Zobrazit příspěvek
napíšu to tvrdě: kašli na cokoli, co nemá nálepku "pentax". u pentaxu máš po zaopnutí s osazeným mf sklem vždy nastavení ohniskové vzdálenosti, takže máš vždy spolehlivou indikaci zaostření a nepotřebuješ nějaké debilní M42 redukce s čipem, tkerý je beztak natvrdo nastaven někam k 50mm a tak je ti z hlediska indikace ostření třeba s 1355 sklama k ničemu. plus spousty dalších drobností. pentax je zkrátka nejlepší a PR bláboly canonistů a nikonistů na tom nic nezmění.
Jak jsem psal, taky k tomu inklinuji, pak me tedy jeste zajima, po jakym modelu se divat? K100D (Super) je jasnej, ale co treba ty starsi? *ist D, DL, DS apod....

Doplnkova otazka: Mel jsem K100D se setakem a ten vubec nebyl spatnej, ale kdyz uz bych mel nejaky AF sklo (coz se vzdycky hodi, protoze ne vsechno jde dobre fotit manualem), tak bych si predstavoval trochu vetsi rozsah. Da se sehnat nejake sklo s rozsahem rekneme do 80-90mm, ktere mi neroztrhne penezenku? Abych vedel, jestli mam chtit pouze telo, nebo pripadne to brat rovnou i s tim setakem.

Jinak praci s manualama dobre znam, jak rikam - fotil jsem tak relativne dlouho a nejenom, ze mi to pripadne, ze to ma romantiku staryho dobryho analogovyho foceni, ale hlavne i ty vysledky stoji za to, ty skla jsou casto hodne kvalitni a dost se to pozna.