Zdravim,
v rozpoctu se mi objevilo par tisic navic k dispozici tak sem zacal premyslet o upgradu.
Soucasny stroj: E2140 @ 2.5 - 2.9GHz, GB P35-DS3, 2GB Kingston 800, ATI 3850, HX 520W a k tomu normal komponenty.
Vyuziti: Celkem hodne Photoshop, sem tam hrani (rad bych zkusil FarCry2 a jine soucasne hry) a normal prace na PC

Cela idea za upgradem je presunuti nekterych komponent k pritelkyni do PC, ze ja si koupim nove CPU a RAM a ona dostane novou MB s integrovanou GPU a k tomu moje old CPU a RAM.

Takze moznosti co me napadly (do meho PC)(budu uvadet ceny za cely upgrade vcetne pritelky PC, ale zasadni je pro me dilema ohledne meho PC)(snad je to srozumitelne ):

Core 2 Duo E7400 + 4GB Kingston DDR(2x2) pro me a pro slecnu MB Intel Raisin City.
E7400 z duvodu nizsi FSB, protoze nevim jak daleko se s moji deskou dostanu, a radeji vyssi nasobic. Vim, ze rada E8xxx ma vyssi cache, ale pokud se s E7400 dostanu treba o 400MHz dal tak si myslim ze bude vykon vyssi. Opravte me, prosim, pokud uvazuju spatne.
Nejvyssi FSB, ktere jsem z desky dostal bylo 370 ale to je zrejme FSB wall u CPU.

i5 750 + 4GB nejake DDR3 + P55 deska a pro slecnu moje stara MB, CPU a RAM:
Internet je plny informaci o nove architekture atd. Stejne tak je vsude plno testu a hlavne syntetickych, ktere me fakt nezajimaj. Co jsem koukal tak napr Photoshop vubec nevyuziva vice jak 2 jadra. U her to je vice mene taky tak podle ruznych testu, 4 jadro uz ma vetsi smysl, ale ne ze bych z toho vylozene silel. Na druhou stranu je to nova architektura atd.

Cena varianty 1: CPU 2500, MB 1400, RAM cca 1600, eventuelne nejaky lepsi CPU chladic jako Freezer 7 za 400.

Cena varianty 2: CPU 4500, MB 2200, RAM cca 1600, a take eventuelne nejaky lepsi CPU chladic

Cenovy rozdil: cca 3000.

Socket 775 je ted momentalne na pomale ceste k vymreni, ale otazka tedy je jestli nevzit variantu 1 a po nejakych cca 2 letech neudelat prechod na dalsi generaci po socketu 1156 (tusim ze tak nejak po 2 letech ma prijit zase neco noveho od Intelu).

Dulezitym faktorem je taky vyber grafiky ale ta je otazka na jindy. 5850 vypada sice hezky ale 5.5K je ponekud moc a navic o 100W vetsi spotreba v zatezi oproti 3850 neni dostatecne motivace jak pro moji penezenku tak pro nas ucet za elektrinu. Zaroven si na 5850 stale nezahraju Crysis na poradnem rozliseni v poradnych detailech (mene jak 40FPS nepovazuju za plnynulou hratelnost). Pokud bych eventuelne zvolil variantu 1 tak z dalsi vyplaty snad budu moct poridit za prijemnejsi cenu 5850 (snad pujde dolu). Pokud zvolim variantu 2 tak zase budu moct koupit max tak 4870.

Cenovy strop nechci uvadet, sam totiz nevim. Spis se mi jedna o to jestli ty 3K stoji za ten upgrade platformy nebo proste 2 jadra a lepsi GPU casem. Berte v potaz pls, ze jsem student co plati najem takze vynecheme bohemske navrhy za 15k atd

Diky za jakekoliv napady a tipy.