Tak se mi konečně dostala A900 do ruky, tak jen pár dojmů:
- build je solidní a materiály o dost lepší než na A700
- grip je vynikající, velmi dobře a jistě se drží
- ovládání spouště a koleček je naprosto v pohodě
- ostatní ovládání mi vůbec nesedí, tlačítka zvrchu jsou krkolomná (konkrétně jak použitelně na ISO jsem vůbec nepřišel) a ostatní přetrvává, pro něco se musí do menu a on/off přepínač je podle mého opravdu špatně umístěný, nechápu taky umístění DOF preview čudlu, ale ten stejně nepoužívám, takže by mi to bylo jedno
- hledáček je super, obrovský a světlý, až bych řekl jako pátá řada před obrovským plátnem, jediné špatné je eye-point, ale kdo nefotí v brýlích, tomu to může být jedno
- AF reaguje slušně rychle a má jasnou indikaci zaostření, pokrytí plochy body je ale tragické
- neodpustím si komentář k status displeji, protože to je hrůza - rozsah informací a způsob zobrazení jsou mizerné a ten displej sám o sobě vypadá, jak kdyby našli zapadlou 20 let starou bednu někde ve skladu, otevřeli ji a řekli: hele, to ještě někam vrazíme ...
Takže je to dobrý počin, ale své mouchy má a některé by mě docela otravovaly. Pokud bych předpokládal, že pojede hlavně v ateliéru (a nejlíp rovnou do počítače), tak by většina z nich ale padla (a byla by asi občas nepříjemná absence live-view).
Zkoušel jsem i ten nový blesk a na chuť jsem mu nepřišel, nevím, jaké mají majitelé zkušenosti a jestli se to poddá, ale byť to může přinést v některých situacích určitě lepší výsledek, tak nastavování klasického blesku je intuitivní, jednodušší, rychlejší. Kdyby měl i klasicky otočnou hlavu, tak by to byla jiná, takhle mi to připadá překombinované. A fyzicky je ten blesk opravdu hodně veliký.