Zdravím všechny,
protože mi znovu odešla televizní karta, "chtěl" jsem se ji dneska v Softcomu Brno vyreklamovat. Več se má tak, původní kartu (Yakumo) jsem koupil 23.1.2006. Karta byla bohužel vadná, a tak šla 26.10.2006 do reklamace a po měsíci jsem dostal z titulu "opravy výměnou" kartu od geniusu. Z reklamačního řádu softcomu i ze zákona jsem vyčetl, že pokud je reklamace řešena výměnou, vztahuje se na zboží nová dvouletá záruka.

Abych to zkrátil, musel jsem tam jet dneska 2x, to abych nastudoval paragrafy. Poprvé mi zboží odmítli převzít s tím, že se záruční doba prodloužila jen o měsíc, co probíhalo reklamační řízení. Podruhé, když jsem jim ukázal jejich vlastní reklamační řád a zákon, mi bylo sděleno, že "oprava výměnou" je něco jiného než "výměna". Argumentovali tím, že zboží sice opravitelné je, ale bylo to neefektivní z hlediska času a dopravy, že by to prostě nestihli, ale tohle mě jako spotřebitele nemusí zajímat. Navíc na konci jejich reklamačního protokolu je hodně zajímavá klauzulka, kterou si pro tento případ kryjou záda.

Kartu nakonec do reklamace vzali, ale zajímalo by mě, jak to je s tou jejich formulací "oprava výměnou" a během původní reklamační lhůty. Jestli reklamační řízení proběhne dobře, odstoupím od kupní smlouvy, protože tehle typ karta už asi nikde neseženou (Genius TVGO - DVB-T02Q). Jinak výstraha pro ostatní, kteří se rozhodnou nakupovat a reklamovat v komto obchodě, přečte si dobře reklamační protokol. Piše se v něm, že souhlasíte s prodlouženým termínem reklamace, který v mém případě byl asi o 10 dní delší než zákonná lhůta. V Softcomu se nakupoval docela rád, ale od teď never more.