Presne tak, aj v starších foťákoch majú rýchle karty zmysel. Mám D70, vystredal som v nej 1GB Extreme III, potom 8GB Ultra II a nakoniec 8GB Extreme IV. Moje skúsenosti sú také že zmenu určite sa oplatí doplatiť si za Extreme III, rozdiel tam je a značný. Teraz nehovorím o kopírovaní do PC, ale o pouźívaní vo foťáku. Zápis RAW je svižnejší a hlavne prezeranie a premazávanie fotiek vo foťáku. V tej dobe som fotil do JPEG a rozdiel načítaní náhľadov pro zobrazení deviatich fotiech, alebo ukladanie a následné zobraznie sekvencií bolo s Ultra II o dosť pomalšie. Cvakal som na koncerte, strelil som zopár fotiek a dal som foťák preč od oka a ešte nejaké 2-3s naskkakovali fotky na displeji. S Extreme III som ten problém nemal. V prípade Extreme IV je už prínos diskutabilný, ale určité zrýchlenie tam oproti Extreme III tiež pozorujem. Ja som do rýchlejšej karty zainvestoval, takto nebudem mať problém aj keď napr. vymením foťák za novší model (plánujem D300), resp. nikdy ma nebude štvať že som bol držgroš a nedal pár stoviek za lepšiu kartu.
Potom je tu druhá vec. Nie každý to rieši, ale niekedy sa zíde aj rýchle kopírovanie alebo rýchle zobraznie náhľadov v PC z karty bez kopírovania. Ja osobne si do PC zlé fotky vôbec nekopírujem, nepodarky vyhádźem ešte kým sú na karte a do PC kopírujem iba čistý výber. Robí tak z dvoch dôvodov. Jeden je ten že som nedávno nemal dostatok diskového pristoru a druhý je teraz ten že si nechcem stále riešiť fragemntáciu diskov kvôli odmazaým fotkám.
Tretia možnosť kedy sa zíde rýchla karta ja to keď potrebuejm nájsť iba jednu fotku z karty a rýchlo ju chcem spracovať. Vtedy nemám čas všetko kopírovať, len podľa rýchlého zobrazania náhľadov z karty vyhľadám konkrétnu fotku a čakať na zobraznie stoviek náhľadov trvá dosť dlho. Ostatné riešim neskôr.
Šamozrejme podmienkou je mať dobrú čítačku Ja mám Sandisk Extreme USB 2.0 Reader. S CF dosahuje 18-19MB/s, je to asi to najlepšie čo na USB existuje, a je to malá a šikovná čítačka za ešte akceptovatelnú cenu.