Po svych nedavnych nemilych zkusenostech jsem se rozhodl napsat zajimave pojednani o me ceste za vysnenymi 4GB operacni pameti v prostredi windows...

UPOZORNENI: Nasledujici systemy, ktere jsem pouzil byly naprosto legalni (jedna z vyhod byt studentem a mit studentske ser. cisla primo od MS).

Vychozi stav: x86Windows XP SP2... po nekolika letech na tomto systemu naprosta odladenost, nehynouci stabilita, proste vse co si clovek preje, az na to, ze blby Microsoft to neum/nechce udelat aby v nich jelo plnych 4GB a vice pameti (ja mam osobne 3,65GB). Vzhledem k me praci s videem a 3D jsem se rozhodl prejit na 64bit system.

Stav 1. - Vista x64 - co si budeme povidat tenhle vyblitek zabral toli kpameti, ze ve vysledku, jsem mel min k dispozici, nez s XP x86... => out....

Stav 2. - Windows XP x64 - tyto windows jsou skvele, stejne jako jejich x86 verze, cestina, ktera se tam musi doinstalovat sice neni kompletni, ale na otcovu zakladni praci to bohate postacuje. Jenze po tydenim pouzivani jsem pri praci narazil na problem, programy, se kterymi pracuji nahle padali a to tak, ze vzdy a po 20s prace, dokonce se mi obcas zasekaval winamp... => out

Stav 3. - Windows server 2003 - Jediny x64 system (asi jeste jeho 2008 verze), ktery zvladne az 32GB pameti. S timto systemem jsem se hodne nasmal. Samozrejme, ze jsem ho se snazil predelat pro desktopove pouziti, chybela mi tam ale moznost rychleho prepinani uzivatelu i to lze vyresit tweakem, ktery rekne systemu aby se choval jako XP a rychly pristup zacne fungovat, jenze v tomto rezimu system nacetl jen 3,65GB RAM, kdyz jsem zrusil switch useru tak jsem mel zpatky 4GB!!! To si snad MS dela prdel s prominutim. No tak jsem si rekl, ze ozelim prepinani useru, ale me programy taky padaly (nejnovejsi demoverze padaly taky)... => out

Konecny stav - Windows XP x86 SP3... vse funguje jak ma => no comment MS sux...

P.S. ve vsech pripadech pouzity nejnovejsi ovladace pro danou platformu a pokud mozno nejnovejsi verze software.