Ano, to jsou moje zkušenosti se servisem (železo bych obecně vůbec nehodnotil, stejně v consumer Wintel je to z velké části prašť jak uhoď - IBM s něčím přišlo, následně to okopírovalo HP a následně Dell a od té doby jsou si některé servery opravdu extrémně podobné, zkuste si dát vedle sebe 1U/2U nejprodávanější servery a budete se možná docela divit). Domnívám se, že to znám poměrně dobře ze všech stran - jak výrobců, tak servisních partnerů, tak zákazníků. Z mého pohledu nemá IBM konkurenci a HP řadím před Dell proto, že se snaží u serverů držet časy, což se o Dellu říct nedá.
Současná zkušenost s Dellem je velmi tristní, běžně se nám stává, že např. při enterprise silver supportu (4 hrs) dorazí technik za týden (!). A stejně jako Aigor říkám "bohužel", protože máme globální partnership (a Dell si tohle dovolí přesto, že malý zákazník rozhodně nejsme). A to se bavíme o serverech, na notebook s ent. silver supportem mi technik jednou dorazil za víc než 2 týdny a ani nedal vědět, že jede - takže jsem byl zrovna s notebookem mimo kancelář a on byl ještě pohoršený ... Věřím, že má někdo jinou zkušenost, ale pokud je z Prahy, tak vůbec nerozumím tomu, co dělá rozdíl ... V rozporu s tím mám mnohem lepší zkušenosti se zásahy v Českých Budějovicích, v Praze ale mají s Dellem problémy i největší utilitní společnosti (= nejbohatší zákazníci na trhu).
HP se od IBM zásadně liší v tom, že pokud se něco vysype, je u IBM obvyklý postup servisu vzít replacementy všech komponent, které by mohly být potenciálně vadné a vyřešit to jedním vrzem na místě. U HP jsem si opakovaně ověřil, že technik odhaduje dopředu mnohem víc, která konkrétní komponenta je vadná, což je špatný přístup. Jeden konkrétní příklad - závada enterprise HP PA-RISC serveru s nejvyšším levelem supportu (2 hrs repair time) a technik mi řekne do telefonu, že to bude asi vadný disk. Říkám mu, bude to asi backplane, ale vezmi dva disky, řadič, backplane a mobo. Takže přijede a má jeden disk. Zjistí, že to tím není a vyrazí (s doporučením na backplane) do skladu, aby přivezl řadič ... No a díky tomu, že nemají nonstop otevřený sklad (a skladník bydlel v Berouně a pokaždé jel zpátky a zase domů a znovu ...), tak bylo z garantovaných 2 hodin ve finále 10 a to je na produkční server tragédie a při obvyklém přístupu IBM tohle nenastane.
Kdokoliv jiný může mít samozřejmě jiné zkušenosti, tím spíš, pokud je z Blavy a já z Prahy.
btw: co se týče korporátních smluv, tak u Dellu je opravdu lahůdka to, že prostě nemají žádné stroje skladem. Takže pokud se někomu vysype notebook po záruce a oprava stojí dvakrát víc než nový (mnohem lepší) notes té třídy, tak se musí objednat aneb si dotyčný prostě týden počká, fakt super. Ale to nemá už co dělat se servisem.

VIP

Odpověď s citací