Dobrý den,

chtěl bych vás poprosit o nějaký tip na podtaktovatelný procesor a motherboard - vycházím ze svého cíle postavit stroj, který by mohl běžet non-stop jako server - tudíš hlavním kritériem je velmi nízká spotřeba.

Nyní mi jako server běží staré AMD-k7 900MHz zřejmě na desce VIA VT8361, ram128, spotřeba 80W - to je za rok zhruba 3 000 Kč. Taky jsem uvažoval o koupi starého notebooku, jenže i celer 500 je kolem 5k a vzhledem k tomu, že potřebuju docela výkon na realtime nahrávání z tv karty, tak by mi to asi nestačilo.

Uvažuju spíš o intelech, protože jsou lépe podporovány v jádře. Frekvenci netuším, bylo by dobré kdyby už v základu žral málo a podtaktováním bych ho dostal asi na 1GHz. O desku mi kromě dobrého taktovacího BIOSu v zásadě nejde - grafika na úrovni příkazové řádky, výhodou ethernet, usb2, pasivní chlazení.

Cena čím níž tím lépe, nevím kde začít, co třeba nejlevnější Pentium deska? Budu velmi vděčný za každou radu. :-)

(poznámka: nikdy jsem netaktoval ani neflashoval bios, jestli žiju v nějakém bludu, tak pomoc :) )