Náhodou jsem narazil na snímek pořízený (letos přesně) 10 let starou zrcadlovkou Kodak DSC 330:

http://www.imaging-resource.com/EVEN.../DS330_250.HTM

Stroj z roku 1998, 3 megapixely, $4500... hned mě napadlo, jak ten vývoj letí, dneska už podobné výsupy zvládají i mobily. Jenže pak mi došlo, že vývoj letěl pár let po vydání tohoto produktu, ale dneska, jako by se zastavil.

DSC 330 překonaly mainstreamové produkty zhruba za tři roky. Za tři roky po DSC 330 vyšel mimo jiné EOS 1D od Canonu. Ten ovšem nebyl po stránce výstupů mainstreamem překonán ani po sedmi letech; kvalitou výstupů mu ani současné DSLR z nižších cenových segmentů nekonkurují.

Jenže nejen zrcadlovky... Totéž platí i pro EVF. Třeba taková F717 od Sony z roku 2002. V roce 2003 stála nějakých 20000Kč. Jenže za dalších pět let vývoje se nestalo témeř nic - kvalita výstupu v rámci segmentu témeř nevzrostla, výbava také ne a cena klesla minimálně.

Připadá mi, že za posledních pět let až na výjimky jen roste rozlišení (ovšem detailnost stagnuje) a ISO (bez toho, aby klesal šum).

Je to vinou komercializace, nebo kde je problém? Když si kvalitní produkty dokázaly najít zákazníka před pěti lety a výrobcům se jejich výroba vyplácela, proč se tak rapidně změnil jejich přístup? Nebo se výrobci snaží ze starých technologií, jejichž vývoj už nic nestojí, vytěžit maximum a prodávat je, dokud budou zákazníci kupovat?