Rád bych navázal na 2 roky starý thread, kde se řešil problém komentářového spamu. Doba pokročila, tak bych chtěl vědět, jakým způsobem se změnily techniky útočníků a obrana proti nim.
V té době jsem mimojiné navrhoval filtrování pomocí hodnoceného slovníku.
Dnes jsem po velmi dlouhé době koukal do svého spam koše a bylo v něm velké množství odchycených spamů, žádný špatně detekovaný a na web se také nic nedostalo. Na svém webu používám právě slovník, který jsem před 2 lety nastavil a od té doby jede... Nicméně je mnoho dalších botů, kteří se ke mě nedostali a mohli by filtrem projít....
Tak jsem se chtěl zeptat co používáte vy a jak to šlape.
Další možnosti obrany, které znám:
Přidání do formuláře dalšího čudlíku submit, který je skrytý, bot odešle i jej, člověk jen pravý submit, na který klikne, to jsem asi před rokem navrhoval jako jedno řešení, ale ten člověk se nakonec rozhodl pro Captchu, tak nevím jestli to funguje....
Captcha - klasické obrázkové hesla, která často dělají i člověku je rozluštit.... beru ji jako user-unfriendly
Kontrolní otázka - třeba kolik je 1+2, to je fajn, nicméně to beru také jako u-unf
Vkládání hodnoty JS - javasriptem se vloží něco do formuláře, stojí na tom, že spamboti neprováději JS z důvodu rychlosti (čímž si nejsem za ty 2 roky jistý, když se vezme fakt, že louskají captchu) a odřízen to nonJS uživatele
Kombinace předchozích 2 - kontrolní otázka, která se JS skryje a vyplní třeba při onclick, když uživatel nemá JS, otázka se mu normálně zobrazí, když je to bot, tak buď JS neumí (?) a nebo třeba nezparcovává onclick a posílá formulář rovnou, což by mohlo fungovat...
Uvítal bych i odkaz na weby, které jsou zaspamované, abych mohl případně analyzovat jak dnešní příspěvky vypadají jinde než u mě.