Ne, to nemyslím. Moje chyba v zobecnění (a zřejmě také v tom, že se chci alespoň jakž takž udržet subjectu).
Tady by sis koledoval o flame ty ... (ale nebude, to není moje) Proto, co se tobě nelíbilo na tom, co jsem napsal, je jednoduché vysvětlení (viz výše) a není to záměrná dezinformace, což není případ téhle citace. Teoreticky je skutečně možné leccos, prakticky už je to horší. Nevím o tom, že by i zcela standardní IOP321 měl pro svůj účel slabý výkon a to je schopen obsluhovat pole s řádově větším počtem disků než můžeš na mobo kdy mít (a přitom má např. peak i/o spotřebu 1W). Pokud bychom se také bavili o procesoru jako slabším článku u čistě SW RAIDu, bude to především kvůli základním principům - např. nutnosti multi-překladu nebo nutnosti využívání zbytečně složité a nevyhovující architektury CPU. Ale to je snad jasné, proč dál asi může být SW RAID rychlejší jen teoreticky? Externí řadič profituje z vlastního procesoru (a věcí s tím spojených), u SW řadiče instrukce a data z portů na procesor levitují, nebo jak se tam dostanou? Nepotřebují a nevytěžují náhodou defacto kompletní hlavní cesty? Neznamená to náhodou latence, zátěž a omezení všeho ostatního? Ještě ti přijde, že SW řadič nemá žádné úzké hrdlo? Že je to zcela plnohodnotná alternativa?
Skutečně rád si přečtu (nemyšleno ironicky) nějaké materiály, kde je natestováno, že je SW RAID (samozřejmě v Linuxu) výkonnější než dedikovaný řadič a může tam být i vysvětleno, proč i Linuxové top-class enterprise servery jedou na dedikovaných FC řadičích s gigabyty cachí, proč nevím o žádném benchi, kde by zaznamenal SW řadič rekordy, atd. Zcela pochopím, že pokud sám provozuješ typicky file-server, že je to zcela dostačující a rozdíly nejsou zásadní, u většiny ostatních rolí bych si o tom dovolil zvesela pochybovat.