Citace Původně odeslal e1 Zobrazit příspěvek
"ale zpravidla tyhle levný zrcadlovky šumí taktéž" - sorry, ale toto je blbosť na druhú.
Porovnával jsem právě s R1 a je pravda, že jsem srovnával s produkty z té doby, dnes už je to opět jinde.

nebavme sa o R, to je špeciálny prípad
Nechápu, proč mi všichni píšou "nebavme se o R1". Když jsem R1 zmínil v prvním postu, tak právě proto, že jsem se mimo jiné o ní chtěl bavit. Já se samozřejmě nechci nikoho dotknout ani nikoho naštvat, vašich názorů si vážím, ale mě subjektivně připadá, že jakýkoli kompakt se byť jen vzdáleně začne blížit v čemkoli zrcadlovkám, tak se tady z něj stává tabu, případně je strhán po těch stránkách, ve kterých se od zrcadlovek vzdaluje.

A rozdiel nie je v tom, či to je EVF, alebo tam je zrkladlo. To je len mechanická časť fotoaparátu.
Právě o to mi šlo. Z principu není problém použít do EVF větší snímač a R1 je toho důkazem.

russianblue: Ohledně výběru mě spíš zajímal ten kompakt (není pro mě, info jsem předal), ale ze zvědavosti jsem to spojil i s EVF (jak jsem psal, tu zatím kupovat nehodlám, jen mě to zajímalo). Můj osobní názor je takový, že EVF je konstrukčně levnější než zrcadlovka a tudíž by teoreticky EVF se slušnějším čipem měla být výrobně méně nákladná, než zrcadlovka. Pokud se k tomu přičtou některé výhody, které mají EVF oproti levným zrcadlovkám (stabilizace, světelnost, zoom...), tak si myslím, že nemůže být nereálné, aby se produkt, který popisuju, dříve či později na trh dostavil. Např. Panasonic - byl s FZ30/FZ50 úspěšný, takže nemá důvod v téhle řadě nejít dál. Jenže co může vylepšovat? Použití lepšího objektivu nemá smysl, protože to není prvek, který by foťák limitoval. Elektronikou už nic moc navíc získat nemůže. Jednoznačnou "brzdou" je čip. Nevím sice, jaké jsou cenové rozdíly mezi různě velkými čipy, ale nezdá se mi, že by levněji vyšlo použít dražší (např. světlejší) objektiv, než větší čip. Vždyť už trend FZ20-> FZ30 byl opačný (tzn. větší čip, menší čočka).