Výsledky 1 až 19 z 19

Téma: Focení ohňostroje-postřehy

Threaded View

Předcházející příspěvek Předcházející příspěvek   Další příspěvek Další příspěvek

Standardní Focení ohňostroje-postřehy

Při focení novoročního ohňostroje jsem si upřesnil pár věcí, tak snad někomu ušetří pár zkažených fotek. Vesměs jsou to věci které jsem už věděl, ale stejně mě jich pár překvapilo.

-Zjistit pokud možno co nejpřesněji program, lokalizaci a rozsah ohňostroje

-Zjistit a zajistit si předem vhodné místo. Fotka ohňostroje je fajn, ale když je na ní i odraz v řece či nějaká silueta, tak je to super!

-Stativ! To je jasný, kvalitní a stabilní je základem úspěšných fotek. KDyž ho zatížíte a vysunute co nejmíň, tak uděláte jedině dobře. Ostré stopy ohňostroje bohužel ukážou každé zachvění.

-Expozice je vcelku ošemetná a musí se řídit typem ohňostroje. Při cloně 8 byla v mém případě "neprofesionální" část ohňostroje podexponovaná a profesionální ohňostroj tak akorát. Jenže i v rámci profi ohňostroje, na který jsem se soustředil jsou rozdíly podle použitých efektů. Některé jsou v pohodě, ale některé jsou přepálené (specialita červených explozí) a vice versa. Takže spíš clonit víc.

-Ruku v ruce s clonou jde i doba expozice. Tu je třeba volit s ohledem na "vydatnost" ohňostroje a taky na expozici statických prvků ve fotce. Pokud budete clonit moc, vyjde dlouhý čas a do fotky se naplácá moc efektů. Naopak když jsem chtěl zachytit jen pár efektů, tak jsem bojoval s podexpozicí zbytku. Chce to najít kompromis, částečným řešením může být bulb režim. Otevřít v okamžiku kdy cestuje nálož nahoru a zavřít po dostatečném počtu efektů. Neřeší to ale problém s expozicí pozadí. Každopádně je mít lepší podexponovanou krajinu než přeplácaný a přepálený ohňostroj.

-Velmi vhodné je použitá dálkové spouště ideálně v kombinaci s MLU. U mě to suplovala samospoušť.

-Sluneční clona! V případě Silvestrovského ohňostroje extrémně důležitá. Zamezí vniknutí světla z boku od petard, světlic a bůhvíčeho čím slaví ostatní.

-Manuálně zaostřit. Nejjednodušší je chytit nějaký kontastní bod ve stejné vzdálenosti jako je ohňostroj, případně chytit se AF na první nástřelové efekty a přepnout na manuál. Bude zaostřeno téměř na nekonečno, každopádně za hyperfokální vzálenost. Pozor na mauální zaotření stylem "na doraz". Pokud totiž u většiny objektivů otočíte na doraz, budete mít zaostřeno "za nekonečno". Je to dané konstrukcí objektivů kvůli systému AF a teplotní roztažnosti materiálů. Takže na to pozor, manuální zaostření na doraz mi zničilo první fotky blesku.

Pokud máte nějaké komentáře a další postřehy, tak si je rád přečtu.
    Naposledy upravil brazilterrorist; 01.01.2007 v 20:33.
    Gigabyte 965P-S3 | C2D E4300 | 2x1GB RAM, 800 Mhz | Radeon x1950 PRO | Terratec Aureon Space@Audiotrak Prodigy | WD 5000AAKS SATA | Toshiba SD-M1612 | Lite-On LDW-811S | Chieftec BX | Chieftec 360W PSU | Nikon D70 + kupa skla

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. ASUS A6M-Q016 - zkušenosti, postřehy
    Založil danera v sekci fóra Nákupní poradna
    Odpovědí: 6
    Poslední příspěvek: 29.08.2006, 22:41
  2. Hromadne foceni na letisti Ruzyne
    Založil Holda v sekci fóra Digitální foto a video
    Odpovědí: 45
    Poslední příspěvek: 08.06.2006, 18:59
  3. Focení UV ?
    Založil Oneeye_IO v sekci fóra Digitální foto a video
    Odpovědí: 13