Slíbil jsem Skodikovi, že mu nebudu dál zanášet thread OT...

Citace Původně odeslal jan555
Celkově ztracený čas pro všechny.
V tomhle nemůžu souhlasit. Myslím si, že při diskusích tohoto typu se člověk dozví nejvíc.
Ale rozhodně Ti to neberu, každému, co jeho jest, mě zase lehce tahají za oči ta nasolená zavěšení, ale zvětšený výřez sem kvůli tomu házet nebudu
Já jsem to taky nerozpitvával kvůli kvalitě fotky jako takové (fotla se mi líbí), ale kvůli tomu, že to, co bylo v obloze viditelné, nebylo způsobeno pouze JPEG kompresí - ta to už jen dorazila. Zkusil jsem při kompresi použít 2:1 color sub-sampling a hle - barevné nerovnoměrnosti zmizely, jasové zůstaly/vzrostly. Pokud tedy s vyšší kompresí barevný šum klesá, nemůže být způsobený kompresí jako takovou.
no-X: zajímavé, vzal jsem si pokusně jednu z Tvých fotek a udělal si stejný crop jako Ty výše. Ten výsledek je velmi podobný, jen s tím rozdílem, že na téhle sáhodlouze diskutované fotce je to zvýrazněné ne zrovna ideálním PP. Celá diskuze je jen a jen o tom, že "někdo" vyfotí něco ne zcela ideálně do JPGčka a pak s tím ne zcela ideálně šíbuje v PP.
Můžu se zeptat, která to byla? Abych si to mohl srovnat. Mám šumící foťák, fotím většinou do jpegu (bracketing a hlavně kvůli menší kartě ), ale pak používám neat-image (auto profile/sel.area + NR obvykle 25-50%), potom případné úpravy v PS, lanzcos downsampling (a samozřejmě komprese), ale myslím si, že až na pár výjimek to ve většině fotek šum docela dobře odstranilo a bez zvětšení (nebo do zvětšení 2x) není vidět vůbec.