Citace Původně odeslal Rob
Citace Původně odeslal Halen
Hodně záleží na desce, jaké skutečné Vcore do procáku dává. Abit NF7 dává míň, než je nastaveno v biosu, o cca 0,04V. Aspoň Hardware monitor mi hlásí 1,76V a v biosu jsem měl 1,80. Je klidně možný, že některý desky dávají naopak víc, než udává bios. Nejde to nijak rozumně zjistit, jaké to VCore skutečně je. Snad jen změřit digitálním multimetrem.
myslim ze deska ti dava napeti spravne, ten pokles je dany zatizenim procesoru - neni to o moc, vzdyt to je na nejakych >50W o 0.04 V, to ti udela i kvalitni zdroj

ja jsem mel drive zdroj 300W a ted mam 365W a napeti porad pod zatezi kolisa, taky mam asi o 0.03 V (idle) az o 0.05 V (load) mene nez v BIOSu, ale kdyz spustim VCool, ktery vypina na VIA chipsetech procesor, tak se VCore vrati na hodnotu v BIOSu, tj. rozdil tam neni

i kdyz je pravda ze nektery desky to skutecne davaji spatne
Ehh, není to jen záležitost zdroje. Pokud máš kvalitní 300W zdroj, nemělo by se VCore hýbat. Ten pohyb VCore je záležitost stabilizátorů na desce. Ty by měly udržet VCore napětí tvrdé i při kolísání napětí ze zdroje. Pokud to tak není a podotýkám, opravdu to tak není, mě to kolísá 0,02V pak je stabilizace napětí pro VCore nedostatečná. Stará MSI K7T Turbo LE držela VCore v úplně kamenném stavu ať byl počítač v klidovém stavu nebo zatížen CPU burnem. A to bylo Palomino 1600@1900+ 1,85V a nic nekolísalo, byť to žralo o 15W víc.