Výsledky 1 až 16 z 16

Téma: EXIF a jeho kopirovanie, editacia, mazanie

Threaded View

Předcházející příspěvek Předcházející příspěvek   Další příspěvek Další příspěvek
    Terorista karabínový mince Avatar uživatele PiT
    Vliv
    300

Standardní EXIF a jeho kopirovanie, editacia, mazanie

Kedze sem podaktori casto uverejnujeme svoje fotograficke vytvory a mnohi sa potom pytaju na parametre k danym fotkam, niektori uzivatelia "pribaluju" k svojim vytvorom EXIF hlavicky, kde sa potrebne informacie nachadzaju. Problem nastava v tom, ze beznymi dostupnymi programami vacsinou skopirujete EXIF hlavicku celu a ta je velmi velka vzhladom k finalnej velkosti zverejnenej fotky na webe aj bez nahladoveho obrazku (mnoho programov ju kopiruje iba celu... aj s nahladovym obrazkom).

Vcera som prekutral net a nasiel v podstate tri-styri pouzitelne riesenia.

Platene v podobe Opanda Exifer ( www.opanda.com ) a BreezeBrowser ( www.breezesys.com )

Volne riesenie v podobe EXIFERu ( http://www.friedemann-schmidt.com/software/exifer/ ), ktory je uz 4 roky stary

Nic vsak neuspokojilo moje potreby, a tak som sa dopatral k zaujimavej PERLovej utilite ExifTool od Phila Harveyho http://www.sno.phy.queensu.ca/~phil/exiftool/

Je to velmi mocny nastroj, k jeho behu ale potrebujete prikazovy riadok a rozbehanu nejaku verziu PERLu na prikazovej riadke. Bohate postacuje volna verzia z http://www.activeperl.com/Products/ActivePerl/

Po nainstalovani ActivePerl staci rozbalit EXIFTOOL do lubovolneho adresara na vasom disku, no budete musiet spravit este dva ukony.

1) Zadat tento adresar do systemovych PATH, aby sa dal z prikazovej riadky normalne pouzivat. (Control Panel -> System -> Advanced -> Environment Variables -> Path)
    2) Premenovat exiftool na exiftool.pl aby ho ActivePerl identifikoval ako PERLovy skript a parsoval ho.

Po tychto ukonoch mozete na prikazovom riadku (napr. z Total Commandera aleb priamo Command Prompt vo Windows) EXIFTOOL bezne pouzivat.

Naco je to dobre?

Mozete si upravit fotku do podoby, aku potrebujete (predpoklad je, ze si samozrejme ponechate original).
    Z originalu mozete potom skopirovat EXIF a takmer lubovolne ho editovat.

Ja som si vytvoril BAT subor, ktory som si nazval EXIFCOPY a umiestnil ho do systemovej cesty (PATH).

Tento subor mi skopiruje z povodneho suboru do noveho namiesto kompletneho CCA 20KB EXIFu (v pripade CANONu) len to, co chcem a zaberie mi to v novom obrazku len 542 bajtov

moj BAT subor je funkcny pre fotky z CANON 350D a vyzera nasledovne

exifcopy.bat
    exiftool.pl -all= %2
    exiftool.pl -tagsfromfile %1 -exif:all -MakerNoteCanon= -Orientation= -XResolution= -YResolution= -ResolutionUnit= -ExifImageWidth= -ExifImageHeight= -ExifImageLength= -ExposureMode= -CustomRendered= -SceneCaptureType= -FlashpixVersion= -UserComment="(c) PiT" %2
    (v prvom kroku vymaze komplet EXIF udaje z noveho suboru, ak tam nejake boli; v druhom ulozi cely EXIF z povodneho suboru, zoseka ho do prijatelnej velkosti a nakoniec vlozi komentar o autorovi)

Pouzitie -> do prikazoveho riadku zadam:

exifcopy povodny.jpg novy.jpg

Obmedzenia, na ktore som prisiel:

Nedokaze mi editovat CanonMakerNotes, pre vysledne foto na web to ale nepotrebujem.

Davajte pozor aj na to, ze EXIF obsahuje udaje o velkosti a rotacii povodneho obrazku! (moj BAT ich v novom subore odstranuje, ako si mozte vsimnut)

---

Ak ste pozerali odkazy, ktore som dal vyssie, tak na www.opanda.com je ZADARMO k stiahnutiu aj plugin k ich programu IEfix pre Firefox a Internet Explorer, ktory Vam umozni prezerat EXIF hlavicky pohodlne priamo z prehliadaca

Dalsi podobny plugin, ktory pouzivam napr. aj ja pre Firefox je tu: http://ted.mielczarek.org/code/mozilla/fxif/

---

Ak ste tento sloh precitali az sem, dufam, ze Vam to prislo uzitocne.

[edit]

P.S.

Budem rad, ak sa podelite so svojimi skusenostami, napadmi a vlastnymi skriptami napr. na NIKONy a pod.
    Naposledy upravil PiT; 02.04.2006 v 15:17.
    And down we go again, under the relentless wawes, into the arms of calm breakers, into bayou of forgotten dreams
    Like sand slipping through my fingers, nothing ever lasts, ever will

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Pravidla přispívání