... podle aktuálních informací některých diskuzních fór má firma ASUSTeK prý nekvalitní desky které neodpovídají ceně a jsou nestabilní ... ale pokud někdo si přečte jeden nebo dva příspěvky a usoudní že je to pravda tak se plete. Firma ASUSTek sama přiznala pár chyb ale proč tyto chyb vznilky ( dále jen o deskách ASUS pro P4 )

Hlavní problem je ten že základní desky ASUS jsou náročné na napětí. Nestabilita se projeví poukud nepoužijete kvalitní zdroj který má vlastnost PFC (* nebo PCF teď si nejsem jist ) ... je to vlastnost která udržuje na desce stálé napětí a nedochází k výkyvům ... dále je problem že desky ASUS potřebují výkoné zdroje ... pro P4 se doporučuje minimálně 350 Watt je sice pravdou že desky mají dodatečné napájení a proto se nemusí používat přímo zdorj pro P4 ale hlavně kvůli tomuto ne moc dobrému "patentu" si firma ASUSTeK pohoršila ... pokud použijete pro desku ASUS např s CPU Intel P4 2.0 GHz a zdoj bez PFC* který bude mít 250 Watt tak zdroj nedokáže tuto desku utahnout a dochází k nestabilitě a k vysokým výkyvům napětí což způsobuje restartování desky protože Hardware Monitoring je nastaven tak aby při vyžším výkyvu desku restrartoval ... pokud tuto vlastnost vypnete ( nejde to u všech desek ) vystavujete sím desku nebezpěčí že do ní půjde příliš velké napětí. Vezmeme-li v potaz že dnešní desky mají min 4 USB, IEEE, sound onboard a někdy i RAID popř síťovou kartu ... tak zdroj musí napájet všechna tato zařízení to při 250 - 300 Watt bez PFC* není skoro možné a když jede na zdroji ještě HDD CD-Rom a další rozhraní docházi na zdroji k velkým napěťovým výkyvům.

TEST:
ASUS P4S8X
zdroj*1 250 Watt bez podpory PFC*
zdroj*2 460 Watt s podporou PFC*
CPU Intel Pentium 2,53 GHz
256 RAM DDR 333 MHz
GeForce II MX 400 64 MB TVout
HDD WD 180 GB 7200 8 mb cache
CDRW TEAC 40x12x48x

desku jsem nedřív připojil ke zdroji *1 ... po nainstalování Win2k a programu NERO 5.5 jsem se pokusil vypálit CD na které jsem dal soubory o různě velikosti při vypalování 40x se nevypálilo ani 30% aniž by se deska nezrestartovala ... se zdrojem *1 se tato deska nedala použít pro normální práci.
Když jsem desku připojil na zdroj *2 byla maximálně stabilní CPU se dalo v klidu přetaktovat na 3,0 GHz a vše bylo maximálně stabilná i při vypalování.

Závěr:

Firma ASUSTeK by měla sama varovat zákazníky že jejich desky jsou náročné na zdroj a že bez podpory PFC* nebude nespíš deska 100% stabilní. Taky by firma ASUSTeK měla zvážit jestli bude dál na své deksy dávat přídavný konektor pro použití starších zdrojů.

To je asi tak nějak vše co mohu na obhajobu firmy ASUSTeK napsat ... jinak je to prefekní firmy

Freeze