Prosím o radu:

Mám 17" CRT monitor SONY E220 FD Trinitron, vyroben 06/2001, koupen 09/2001, takže bohužel mimo záruku. (3 roky)

Do dnešního dne fungoval naprosto perfektně. Dnes po zapnutí byl obraz z ničeho nic hrozně přesvícený a dočervena (To co má být černé je asi 40% šedá na normálním monitoru, dočervena). Přes obrazovku jsou slabě viditelné červené linky - vodorovné, pod úhlem asi 10° vzhůru zleva doprava. Je jich tam rovnoměrně asi 10. V horní pravé části tyto linky přesahují asi o 1-2 mm zobrazovaný obraz doprava. Obraz z počítače zobrazuje, ale značně přesvícený. Na regulaci jasu a kontrastu reaguje, avšak i při obou hodnotách na nule svítil o dost více než dříve při jasu a kontrastu na max (používal jsem nastavení jasu 40%, kontrastu 60%).

Při provozovaném rozlišení byl obraz roztažen po celé obrazovce v jakékoliv obnovovací frekvenci jen lehce rozladěný - zkroucené okraje. (používal jsem 1024x768@100Hz).

Při jiných rozlišení po globálním resetu monitoru tlačítkem RESET (5 sekund), zůstal obraz v 1024x768 a při bootu v textovém režimu, roztažen přes celou obr. Při jiných rozlišeních byl obraz pokroucený v horních 2/3 obrazovky nahoře uprostřed. Změny v menu monitoru (roztažení, posunutí atd.) měly efekt, avšak zdaleka ne dostatečný rozsah aby roztáhly obraz přes celou plochu. Také v těchto menu byly nesmyslné hodnoty - všechny štelovatelné hodnoty mají rozsah 0 - 100, po poruše byly některé i 140 ?! Po snížení pod 100 a znovuzvýšení 100vku nepřekročily. Po znovuzapnutí monitoru byly zpět některé nesmyslné.

Zkusil jsem i servisní menu (původní hodnoty jsem si samozřejmě zapsal), avšak zlepšit stav se mi nepodařilo.

Je to určitě monitorem, protože po odpojení od grafiky zůstane přesvícené pozadí dočervena s červenými linkami (viz výše) a OSD hláškou NO SIGNAL.
OSD menu je barevně (a snad i jasově) v pořádku.

Na opravu asi nemám (pokud to nebude výměna kondíku), takže půjde do opravny, ale zajímá mne co pravděpodobně odešlo a jakou má cenu daná součástka.

Díky všem za rady i informace.

EDIT: Zná-li/má-li někdo servisní informace/schéma zapojení/podrobnosti o tomto monitoru, tak mám zájem. Rovněž mám zájem o totéž k IBM P260 21" CRT

Servisni menu na tomto monitoru:
vypnout - stisknout kurzorovy kriz na monitoru (enter) - zapnout a drzet kriz asi 5 sekund - pustit a znovu stiknout kurzorovy kriz.

-----------------------

EDIT 10. 01. 05 - Zatim jsem z opravare dostal jen to, ze oprava je nerentabilni. Kdyz jsem ho daval do opravy, zminil se, ze pokud je to VN trafo, tak je to v pr... Az si pro nej ve stredu pojedu, vydoluju z nich snad vic. Diky vsem za prispevky.

EDIT2: Oficiální vyjádření opraváře: vadné VN trafo a vychylovací systém obrazovky