Citace Původně odeslal Pirs
Citace Původně odeslal jaro.jaro
napadlo ma,co robi glykol s medznou vrstvickou :chladiaca kvapalina/chladic.Ak by znizoval teplotny skok oproti :destilka/chladic tak by to mozno vysvetlovalo bitmapove vysledky? kdoz vi,odpovi
vysvetleni bitmapovych vysledku nebude vubec jednoduchy...

moje hypoteza, kterou jsem ted splacal zni:

Slozeni kapaliny od Aralu bude asi voda, glykol, etanol a dalsi latky. Uz jen pridanim glykolu a etanolu do vody se snizi tepelna vodivost media v obehu. Takze jediny vysvetleni me napada takovy, ze pri pouziti trubkovyho radiatoru a smesi glykolu, vody a etanolu dochazi ke zmene laminarniho na turbulenti proudeni. Je zpusobeny jinou viskozitou tyhle smesi nez predchozi vody. V bloku u bitmapa (tj rev1.3) by melo byt turbulenti prodeni, ktere je dano konstrukci (hrany na vtoku a odtoku) uz pri pouzi pouze vody. Ve zbytku obehu teda bude pri rychlostech 10-15cm/s (nevim typ cerpadla) bude prodeni laminarni. Pri pouziti kapaliny s jinou viskozitou dochazi ke zmene proudeni na rovnem useku (trubka v radiatoru) uz pri tehlech malejch rychlostech. Nejak takhle to bude vypadat, na stene trubky. Dojde k ztenceni laminarni podvstvy a prechodova vrstva se posune smerem niz k povrchu trubky. Teoreticke zvyseni tepelneho prenosu bude o 150 az 500%.
Pokud ma nekdo jine vysvetleni nebo se zajima o tuhle problematiku tak mu muzu poskydnout nejaky PDF soubory v cestine na tohle tema. Ja toho vic asi nevypotim, tekutiny a tepelny prenosy nejsou moje parketa , ale jakekoli jiny vysvetleni s nadsenim uvitam, protoze me to taky zajima.
pirs suhlasim s tebou, zistim ake su viskozity, tepelne kapacity, vodivosti takychto zmesi, treba spocitat uhrnny koeficient prechodu tepla
ale takisto ma napada jedine zmena charakteru toku na turbulentny, zmena koeficienta prestupu tepla na strane prudiacej tekutiny musi byt brutalna