Citace Původně odeslal Rob
Citace Původně odeslal Harley
Ten ladacky nie je cely medeny iba rebra su z medi. Zvysok je plech.Hlinikovy vyzera lepsie.Dal by som sem foto ale nemam web. Bloky mam z hlinika, med som zatial nezohnal.Ked bude blok hotovy tak ich testnem aj ladacky aj skodovacky. Ten ladacky mi pride dost tazky. Nechcem mat 100kg skrinku Ako odstranim oxidaciu z medi?
na jemne odstraneni medenky a vylesteni pouzij kyselinu fosforecnou (H3PO4), je napriklad v pripravku Fixinela, ten zredis 1:50 s teplou vodou a v tom nechas radiator tak 3 hodiny

o dost silnejsi je kyselina chlorovodikova, ta okamzite odstrani patinu z medi a zanecha holy kov. je napriklad v Cillitu, zkousel jsem ji redit studenou vodou 1:20, radiator jsem v tom mel 15 minut, ale chtelo by to zkusit slabsi roztok, fakt je to hrozne ucinne

a hlavne kyselinu je vzdy nutne pasivovat asi 3% roztokem jedle sody (NaHCO3) nebo praci sody (Na2CO3.10H2O) v teple vode, jinak jeji zbytky naleptavaji kov, kilo praci sody koupis za 25kc v drogerii
wow, tohle sem potřeboval.......mam totiž taky ten z Lady a je docela zaprasenej...
jinak ta pasivace je fakt nutná mi neřikej že to ten kov leptá, dyť Fixinela je pokud vim i na nějaký mytí v domácnosti, nebo ne?