Citace Původně odeslal Kukla Kuklovič
Citace Původně odeslal Kema
Ach jo Kuklo, tak já teda ještě zareaguju. Psal jsem, že je přístupová doba MENŠÍ než 1ms, nikoli 1ms. Souhlasím, že 1ms by byla docela dost, i když na druhou stranu ten disk má o 50% vyšší otáčky. Schválně jsem si udělal několik bleskových testů v HDTach, shodneme se asi na tom, že Sandra je k ničemu. Porovnával jsem Seagate Cheetah 15k a 10k, random access time se u obou dsků lišil průměrně o 0,7ms. Samozřejmě co si napíše výrobce na svoje stránky je věc jiná. Naopak sekvenční přenos byl u 10k modelu o cca 2MB/s lepší. Ty mě teď zřejmě budeš tvrdit, že toto je absolutně nedůležitý údaj, no já si to zase nemyslím. Samozřejmě, a to se asi taky shodneme, je to u každého výrobce jiné, např Maxtor Atlas KIII 10k má až o třetinu horší výsledky než Seagate 10k. Na druhou stranu se taky podstatně méně hřeje. Prostě se snažím naznačit, že otáčky nejsou všechno a nesouhlasím s tvrzením, že 15k disk má o 20% vyšší výkon. Z většiný tvých reakcích zde na fóru usuzuji, že problematiku ovládáš skvěle, ale taky tě začínám podezřívat, že jsi neměl v ruce SCSi disky a prodáváš někde Raptory Samozřejmě to neber vážně.
Dále, nebavili jsme se zde o řadičím SATA a SCSI, jenom mi šlo čistě o poznámku ke SCSI. Je zřejmé, že SCSI JE drahé řešení, ale nikde jsem taky netvrdil, že není. A nerad bych, aby to vypadalo, že prosazuju SCSI řešení, jenom prostě naznačuju.
Co se týče toho Raptora, stojím si za tím, že je to zbytečně drahý disk a snad každý by bal rád, kdyby byl levnější, protože to JE dobrý disk, jenom cena je přehnaná. Je taky fakt, že míří spíš do serverů a WS než do domácích počítačů, ale komu by se nelíbilo mít ho za rozumnou cenu doma? A v tom se mnou budeš taky souhlasit, pokud nejseš zazobanec, kterýmu na penězích nezáleží.
Jo a mimochodem jsme si zde rozpoutali svoji vlastní debatu, která je trochu vzdálená tazatelově dotazu, doufám, že ostatní prominou.
A poslední věc, doufám, že Kuklo nejseš na mě nějak naštvanej nebo rozhořčenej, že mám jinej názor než ty, je to prostě můj názor a nějaké zkušenosti, takže asi tak a kdyby to bylo možné, tak tě pozvu na pivo a můžeme u toho debatit.
tak já teda zareaguju taky... jsem totiž strašně tvrdohlavej a potřebuju mít poslední slovo, jinak se špatně vyspim a jsem pak nevrlej....
1) máš docela zajímavý vásledky testů...já co jsem četl (ano, Cheetah 15k ani 10k jsem v ruce neměl...), tak většinou vycházel 15k model tak na 5.5ms a 10k model na +-7ms...ještě více mě překvapuje ta STR ...IMHO by to mělo být spíš naopak (ve prospěch 15k...)...kua proč neexistuje nějakej free testovací nástroj na disky, kterej by byl objektivní ten jedinej-nejlepší (IMHO) WinBench je za prachy.....grrrrrrr
souhlasim s těma maxtorama, ale 15k Maxtor to už je jiný kafe...
to že prodávám Raptory....heh, to ne, spíš mam co do činění s IBM/Hitachi...
2) ohledně SCSI viditelně jsme se nedomluvili/nepochopili.... zazobanec nejsem, ale IMHo je cena tak akorát...samozřejmě bych chtěl aby byl Raptor za 2 a půl klacku, vždyť je to jen 40ka,ale myslim, že marketingové oddělení WD v tomto případě dobře (pro WD, ne pro nás, kupující) zhodnotilo situaci a cena je taková, jaká je...
kolik stojí nejlevnější 40gb 10k SCSI disk přidej k tomu nákup SCSI řadiče a pokud je cena raptora menší než to, co ti vyjde, tak je cena dobrá, páč raptor = výkon obyč 10k SCSi disku...
3) já taky doufám, že nejseš nějak naštvanej kvůli tomu, co jsem napsal v první (nebo druhý ...teď nevim) reakci na tvůj přispěvek, konkrétně myslim tohle :" heh na to tučně zareaguju, na zbytek sand radši ani ne... "....v půl dvanáctý se mi už nechtělo reagovat tak obsažně, jak jsem nakonec stejně musel...
pivo by byl dobrej nápad, bysme pokecali, lehká flamewar v hospě na téma "Atlas vs Cheetah" .... odkud jseš
Jsem z Moravy okres Blansko, často jezdím do Brna, takže kdyby náhodou... Už toho teď taky moc nenapíšu, protože já když se nevyspím, tak jsem nevrlej... 15k Maxtor jsem zase neměl v ruce já, jenom 10k modely. Že to u Seagate vypadá jak to vypadá je vskutku zvláštní a sám jsem se tomu divil. Tak a už konečně padám...