Stránka 2 z 2 PrvníPrvní 12
Výsledky 26 až 32 z 32

Téma: Ako usmernit 12VAC s mosfetmi?

Senior Member Avatar uživatele AmOK
    Věk
    56
    Vliv
    236

Standardní Re: Ako usmernit 12VAC s mosfetmi?

Tak som zbuchal jednu FETdiodu a zapojil ju ako najprimitivnejsi usmernovac a funguje to!
    Najskor som skusil filtrovat s 220mF a potom som pridal 4700mF. Zatazoval som to s 12V/21W autoziarovkou a mosfet bol vlazny, pri zatazi 10W uplne studeny. Napatie z 17V padalo na 12V s vacsim kondikom, s mensim az na 6V co je normalne. S schottky detto.
    Robil som vsetky mozne pokusy (chcel som ho odprasknut), zapinal, vypinal, v zatazi, naprazdno atd. a nic. Fungovalo to spolahlivo ako obycajna dioda.
    Dnes spravim druhu a zapojim to synchro a riadne potrapim. Len zase asi az vecer, lebo mi vyssia moc zmenila program.

S tym C1 kondikom mas asi pravdu, je to o hodne logickejsie vysvetlenie nez ten moj blabol (v ten den som spal len 4h..).
    podpis............................................ ............ načo?

Citace Původně odeslal AmOK Zobrazit příspěvek
    Teda neni to take ruzove, ten IRL2203N je na objednavku, v BA mali mat skladom 5ks (este doteraz tam svietia.. ) bol som cely vyteseny ale ked som tam prisiel, tak vyhrabali len 2ks.
    Tak ten MOSFET mi nepřijde nijak extra unikátní - měl by jít nahradit jakýmkoliv s podobnými parametry. Těch 100A má jen proto, aby měl malé RdsON (= malý úbytek v propustném směru).
    I pes ma svuj den .... a dnes je ten den a já jsem ten pes.

Věk
    56
    Vliv
    236

Jj, ale s ktorym? Ja som nasiel len jednu pouzitelnu nahradu IRL3803. To RDS(on) je najdolezitejsi parameter koli tepelnym stratam, ze ma ID = 116A je vedlajsie aj ked je jane, ze to suvisi.
    Citace Původně odeslal krokodil
    2AmOK: napis potom ako to funguje
    Tak synchro funguje tiez. Naprazdno sa mosfety viac hreju, som na ne predsa len dal aspon minichladic, 44°C, ale v zatazi 26W maju 28°C. Asi to suvisi s vybijanim kondikov cez mosfety, ked neni ziadny odber, co ja viem? Uvidim, mozno to budem riesit nejakym malym odberom, ktory by sa pripajal automaticky, ked pojde naprazdno.
    A mozno je to zbytocne. PC mi bezi nonstop.
    Meranie W (ucinnosti) je problem som zistil. Volty v zasuvke tu strasne lietaju, tym sa meni aj napatie na sekundari a tym padom aj spotreba na zatazi. Robi to aj +-5W. Mam malo merakov aby som to dokazal v okamihu odcitat a vyratat prikon sekundaru. Btw, v zasuvke to beha od 200 do 245V... Ale poriesim nieco.
    Chcem presne zistit, straty v obycajnych diodach. schottky fetdiodach, aby bolo jasne, ci to vobec ma zmysel resp., co ma kedy vyznam.
    Musim este riadne vytrapit ten synchro-usmernovac, kym sa ho odvazim pripojit k pc.

edit: Filtracnu kapacitu som mal, 2 x 4700mF.

Citace Původně odeslal AmOK Zobrazit příspěvek
    Jj, ale s ktorym? Ja som nasiel len jednu pouzitelnu nahradu IRL3803. To RDS(on) je najdolezitejsi parameter koli tepelnym stratam, ze ma ID = 116A je vedlajsie aj ked je jane, ze to suvisi.
    Třeba IRF540 - 100V / 22A / 77 mOhm nebo cokoliv s Uds > cca 50V a Id > 10A. A nezapomeň, že pro malé RdsON zase roste vstupní kapacita a tím ztráty spínáním - chce to najít optimum.

BTW: To ti v zásuvce lítá napětí 200 - 250V?? To smrdí a hodně!
    I pes ma svuj den .... a dnes je ten den a já jsem ten pes.

Senior Member mince
    Věk
    51
    Vliv
    287

IRF1405 ??

N-Ch 55V 169A 330W 0,0053R TO220
    NTB - nejake Lenovo
    PC - Intel i5 netaktovany
    fotoze : Panasonic DMC-TZ20 + DMW-MCTZ20E
    technical diver , deep full nitrox 75m :)

Věk
    56
    Vliv
    236

Citace Původně odeslal Iguaner Zobrazit příspěvek
    BTW: To ti v zásuvce lítá napětí 200 - 250V?? To smrdí a hodně!
    200-250V to je pamat wattmetra min. - max., realne to az take hrozne neni, cca 3-4%. Hlavny problem je, ze sa to meni dost dynamicky a kym prehodim, usmernovace, tak mozem hodinu striehnut kedy v sieti bude zase napatie, pri ktorom som meral a bude aspon minutu ustalene..
    Citace Původně odeslal proe Zobrazit příspěvek
    IRF1405 ??

N-Ch 55V 169A 330W 0,0053R TO220
    Jj, zabudol som nan vdaka, lebo v obdobi, ked som ich vacsinou odpaloval a kupoval po 8ks, tak sa mi zdalo 1,7€ dost.
    Ale do definitivneho usmernovaca budu super dufam, lebo tych 30V VDSS pri IRL2203N ma trochu znervoznuje. Ak je kondik nabity na 16V a druhej strane vinutia je opacna polvlna 12V, tak 28V by malo byt VDSS ak to dobre chapem...

V noci som trochu meral s zatazou 8-9R (musim kupit rezistory, neviem uplne presne zmerat tak male ohmy, resp. neverim uplne meraku) pri 220V v sieti.

2 x dioda P600K: 31W
    2x schottky MBR1645: 31,9W
    2x fetdioda s IRL2203N: 33W

Vyzera to celkom dobre, ucinnost mosfetov je jasna, meral so to pre istotu 3x aby som vylucil nahodny vysledok. Najvacsi odber bol s mosfetmi, ale to je ok, lebo odpor zataze sa nemenil, len mosfety prepustili do filtracnych kondikov (9400mF) najvyssie napatie.
    Ked budem mat presne odpory budem merat aj usmernene napatie, prud si vypocitam (I=U:R) a tym padom sa dostanem aj k W na sekundarnej strane.
    Potom zistim presne ucinnost. Teraz mi to velmi zhruba vychadza na 79% s diodami a 85% s mosfetmi.

Věk
    56
    Vliv
    236

Este som sa na to nevybodol
    Nejake presnejsie merania synchro usmernovaca. 150W toroid 2x12V AC, 6x3300mF filtracia, 9,4ohm umela zataz, usmernovace rozne:

1) obycajne diody 2ks:
    prikon primarna strana: 28,6W
    vykon za sekundarna strana: 21,7W
    ucinnost: 76%

2) schottky diody 2ks:
    prikon primarna strana: 29,2W
    vykon za sekundarna strana: 22,52W
    ucinnost: 77,1%

3) fet-dioda 2ks:
    2) schottky diody 2ks:
    prikon primarna strana: 29,8W
    vykon za sekundarna strana: 23,46W
    ucinnost: 78,7%

2,7%-ny rozdiel medzi najlepsim a najhorsim vysledkom, bohuzial pri prikone 25W nespravi ani 1W.Rozdiel ubytku napatia na diodach a fetdiodach bol 0,3V naprazdno a 0,55V, load cca 30W. Medzi schottky a fet-didami 0,1V/0,3V.

Ked som zapojil na zdroj s fet-diodami pc, tak sa spotreba v idle pohybovala okolo 24W... Ten M3-ATX ma najlepsiu ucinnost pri miniodbere, ak je napajany 16 voltami. Na kondikoch klesa napatie az na 14,85V, lebo trafo je len 12 voltove..
    Nasraty som kupil funglac 16V/7,5A 120W adapter k IBM notebooku. Rozcarovany som zistil, ze Energy Monitor 3000, ak nim napajam cokolvek nevie zmerat prikon! Pritom predtym som si pozical adapter od HP-cka a nebol problem.
    Akurat HP bol 19V (real 19,5V) a to uz nesedi koli ucinnosti M3-ATX. Prikon na meraku pri IBM lietal od 0 do 40W..
    Vyskusal som aj 4h idle a prepocet nameraneho celkoveho odberu, ale 16,5W bolo nerealnych. Tak som nakoniec na 4h odstavil celu domacnost okrem pc a odpocital som to z oficialnych hodin. Vyslo to idle 27W, blbe.
    Inpulzny zdroj urcite nie. Tyzden som sa na to ani nepozrel.

Druhy tyzden som sa pozeral striedavo na najuspesnejsi 100W toroid z ktoreho sekundaru som odmotal 70 zavitov 2mm drotu a 20kg spulku 2,2mm drotu...
    Dnes som sa konecne k tomu dokopal a navinul som na to 100W jadierko 2 x 75 zavitov 2,2mm, aby som mal stred. Strasne 4 hodiny roboty, 2x10m drotu.5 zavitov som pridaval koli vyssiemu napatiu pre M3-ATX.
    Vyzera to dost hrozne, ale co je podstatne, dostal som sa na 23,5W light (bezi foobar, Thunderbird tray, Nod 32, Qip, FF.
    Idle 22W!
    Mozno smiesne, ale ja som spokojny. Nic sa nehreje a zistil som zaujimavu vec, ze v loade pri 2,8GHz sa neviem dostat cez peak prikon 75W. Predtym som mal peak 84W. Pri 1GHz loade to slo dolu z 33 na 30W.
    Budem to este vsemozne testovat a merat, snazim sa aj zohnat nejake vyradene elektrarenske hodiny, lebo tomu wattmetru uz celkom neverim a odpajat v noci vsetko v byte... hlavne tie babske reci..
    Mozno spravim aj nejake foto, zatial aspon graf ucinnosti 12V vetvy M3-ATX z datasheetu.

V podstate, ak by som zratal ucinnost povedzme len 93% (M3-ATX) a 78% toroid/usmernovac, tak by som mal byt na 85% celkovej ucinnosti zdroja pc, pri tak malom odbere. Rozhodne to je s rezervou cez 80%, co je podla mna skvele.
    Zdravim a dik za inspiraciu a pomoc.

Dufam, ze mi tie fet-diody neodprasknu dosku, alebo zdroj.
    Naposledy upravil AmOK; 23.06.2009 v 03:36. Důvod: pravopis

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. Dynamo - jak usmernit
    Založil soooc v sekci fóra Elektronika a bastlení
    Odpovědí: 6
    Poslední příspěvek: 24.06.2006, 20:24

Pravidla přispívání