Výsledky 1 až 11 z 11

Téma: HP adaptive lighting ("digital flash")

Standardní HP adaptive lighting ("digital flash")

Dostal se mi do rukou (dnes již trošku starší) HP 945 a ačkoliv jsem od něj původně čekal trošku víc a byl jsem z něj nejdřív poněkud rozčarovaný, tak jsem docela "přišel na chuť" jeho feačurce nazvané adaptive lighting. Není to sice nic pro profesionály, kteří si hrajou s RAWem, ale dokáže skvěle upravit dynamický rozsah a omezit přeexponované a podexponované oblasti.

Jediné info, které jsem k téhle funkci našel je, že upravuje křivky (po expozici, ale před zpracováním, zřejmě s použitím jednoduchých šablon), tedy na úrovni RAWu...

Zajímalo by mě, jestli nemáte nějaké bližší info a hlavně tuhle funkci nabízí i nějaký jiný výrobce (lepší než HP )...

ukázka - doporučuju srovnání ve slajdu (na padající panelák nekoukejte - buďto by padal horizont, nebo panelák - nejsou kolmé ):

Adaptive lighting OFF

full-res bez úprav (2MB)

Adaptive lighting +

full-res bez úprav (2MB)
    senzory pro DF - DSLR | senzory pro DF - kompakty a EVF | senzory pro DF - mosaic masky | senzory pro DF - full-color masky | filtry pro DF #1 / #2 | tisk DF na inkoustech od Canonu | M42 skla pro DSLR | Thoriové sklo a M42 objektivy

Neděkujte, nenadávejte, pokud se vám něco líbí nebo nelíbí, používejte prosím reputaci
    (tj. ikonka s vahami pod avatarem)

Standardní Re: HP adaptive lighting ("digital flash")

prijde mi to stejny princip, jako kdyz v PS vytahuji kresbu ze stinu nebo svetel - pri mirnem zesvetleni jeste nevyleze natolik sum, a kdyz se tahle funkce nejak zautomatizuje v automatu, pak to vypada takhle
    Nikdy neměj strach ze stínů. Prostě znamenají, že někde na blízku svítí světlo.
    PHOENIX II
    || C2Q Q9300@3225MHz || Gigabyte P35-DS4 2.0 || 4GB DDR2 A-Data EE 1066 || Gigabyte GTX560 1GB || Intel SSD 320 40GB + WD 250GB || 24" HP LP2465
    NAS cube || INTEL D510MO Mount Olive || 1GB DDR2 ZEPPELIN 800 || Samsung EcoGreen 1TB RAID 1 + WD 640GB
    ThinkPad X60s || CoreDuo L2400@1,66GHz || 2GB DDR2 || 80GB SSD Intel X25-M || 12" XGA || Patriot X-Porter 200x 16GB
    Canon EOS 1D Mark II || 16-35/2,8L || 50/1,8 || 70-200/2,8L IS || SpeedLight 580EX II || http://www.jakubgeier.com

Já si myslím, že v tom musí být něco trošku víc - ono to totiž dokáže dost omezit i přepaly (předchozí fotka ale není zrovna pro tohle dobrý příklad). Souhlasím s tím, že šum určitým způsobem vzroste, ale ve většině případů ne tolik, jako kdybych použil editor.

Mnohdy relativně dobře vypadají i oblasti, které jsou bez AL natolik podexponované, že jim už ani PP nijak nepomůže. Ještě mám jedno srovnání (trochu jiný úhel, ale stejné místo a stejná doba). Snažil jsem se, aby byly mraky v obou případech exponované zhruba stejně:

HP PS 945 + ad. lighting:

Pan. FZ30 + C-PL:

Snad na tom je líp vidět, co mám na mysli... konkrétně tohle je dost nepříjemná situace, kdy bylo slunce za mrakem, ale zbytek oblohy osvětlovalo, takže obloha byla světlá, ale zem tmavá. Prostě situace, ve které není možné běžným způsobem pořídit snímek, který by byl bez další editace rovnou použitelný (polarizák mírně pomohl, ale zdaleka na to nestačí). Kdežto s adaptive lighting vypadají obstojně i části, které by jinak byly silně podexponované a stačí cvaknout a výsledkem je použitelný snímek (bez filtrů, bez editace). Tohle je něco, co může při běžném cvakání kvalitativně dost vylepšit výsledky.

Bohužel s tím muselo přijít zrovna HP, které nabízí (pro mě) zcela nepoužitelné zboží... (teda cca dva-tři modely se jakž-takž používat dají, ale k lepším kompaktům/EVF mají pořád dost daleko...)
    senzory pro DF - DSLR | senzory pro DF - kompakty a EVF | senzory pro DF - mosaic masky | senzory pro DF - full-color masky | filtry pro DF #1 / #2 | tisk DF na inkoustech od Canonu | M42 skla pro DSLR | Thoriové sklo a M42 objektivy

Neděkujte, nenadávejte, pokud se vám něco líbí nebo nelíbí, používejte prosím reputaci

HP vzdy vedelo robit FW na fotaky, len si vacsinou kupuju/dostavaju zrovna debilny HW (nie je to navrh HP, len k tomu robia vlastny firmware vzdy)
    Sound (Sennheiser HD 580 + Meier Corda Move) just great
    Workstation (Intel i5 4590 + Noctua DH14×Asus Z97-A×24GB DDR3×480GB Sanmsung 850 Pro + 1TB WD + 1TB WD + 1TB Samsung+×MSI N760 TF 2GD5/OC ×Enermax Pro82+ 425W×Antec Solo Modded×Dell UltraSharp U2713HM 27"×Logitech MX3200×Inspire T3030) not so silent anymore
    Photo (Sony A6000×32GB SD×stuff×Crumpler Long Schlong+Tenba D-15c×Velbon V2000×Lomo LC-A) creative
    Notebook (IBM ThinkPad T420s×nejaká i5×240GB Samsung 850Pro×8GB RAM×dve baterky×blabla) mobile
    Neděkujte, nenadávejte, pokud se vám něco líbí nebo nelíbí, používejte prosím reputaci (tj. ikonka s vahami pod avatarem), už můžete i "anonymně".

S těmi firmwary musím souhlasit, krom AL mě doslova uzemnila kvalita a použitelnost auto white-balance (a i podle recenzí to platí i o jiných modelech od HP z vyšší cenové skupiny) - což je bohužel jediný bod, ve kterém se dokáže vyrovnat (a mnohdy překonat) FZ30. Ostatní už za moc stojí... (např. aberace a ostření na makro jsou naprosto zoufalé)

Citace Původně odeslal no-X Zobrazit příspěvek
    S těmi firmwary musím souhlasit, krom AL mě doslova uzemnila kvalita a použitelnost auto white-balance (a i podle recenzí to platí i o jiných modelech od HP z vyšší cenové skupiny) - což je bohužel jediný bod, ve kterém se dokáže vyrovnat (a mnohdy překonat) FZ30. Ostatní už za moc stojí... (např. aberace a ostření na makro jsou naprosto zoufalé)
    nj, tam uz stretavas ten shit HW, niekto by im mohol dodat poriadny kus zeleza napriklad Nikon D70 (joke, ale obecne maju zrkadlovky odsrate moznosti firmware)
    Sound (Sennheiser HD 580 + Meier Corda Move) just great
    Workstation (Intel i5 4590 + Noctua DH14×Asus Z97-A×24GB DDR3×480GB Sanmsung 850 Pro + 1TB WD + 1TB WD + 1TB Samsung+×MSI N760 TF 2GD5/OC ×Enermax Pro82+ 425W×Antec Solo Modded×Dell UltraSharp U2713HM 27"×Logitech MX3200×Inspire T3030) not so silent anymore
    Photo (Sony A6000×32GB SD×stuff×Crumpler Long Schlong+Tenba D-15c×Velbon V2000×Lomo LC-A) creative
    Notebook (IBM ThinkPad T420s×nejaká i5×240GB Samsung 850Pro×8GB RAM×dve baterky×blabla) mobile
    Neděkujte, nenadávejte, pokud se vám něco líbí nebo nelíbí, používejte prosím reputaci (tj. ikonka s vahami pod avatarem), už můžete i "anonymně".

Ono zase nemuzes 4roky stary fotak (HP) a Fz-30.
    Ve sve dobe patril k tomu lepsimu co se dalo sehnat. (chtel jsme si ho kdysi koupit ale cena byla az prilis vysoka)

Citace Původně odeslal MadCap Zobrazit příspěvek
    HP vzdy vedelo robit FW na fotaky, len si vacsinou kupuju/dostavaju zrovna debilny HW (nie je to navrh HP, len k tomu robia vlastny firmware vzdy)
    Jo jo, a HP umí dělat dobrý fw nejen na své foťáky. Sem tam vymyslí šikovné fíčury u kdečeho. Vždy se jakoby snaží přiblížit udělat HW/SW pro široký vrstvy a každodenní použití a tak přichází s různými více či méně inovativními věcmi.
    Třeba ten "digital flash" je šikovná věc pro běžného uživatel. Co si pamatuju, tak např. HP Memories Disc Creator zas byl (nebo ještě je) software na archivaci fotek pro běžného uživatele...tak aby i za pár let, kdy budou jiné formáty, jiná média a jiné OS se to dalo použít...ale nevím jak to bylo funkční..... anebo mnoho z nás při tvorbě bootovacího USB flashdisku sáhla právě po HP utilitě.

Add HP foťáky: No snad je proboha nenapadne vyrábět zrcadlovky.

P.S. Btw HP vyrábělo i televize (ne pro náš trh a možná je ještě dělá, kdoví).
    Neděkujte, nenadávejte, pokud se vám něco líbí nebo nelíbí, používejte prosím reputaci (tj. ikonka s vahami pod avatarem)... a v případě kritiky nezapomeňte napsat důvod, abych se mohl poučit a polepšit

sx02: on je 4 roky starý? To jsem teda měl štěstí na "nový" kus - oficiálně mu vypršela záruka teprve před týdnem

Tak... už mám Photosmart R967, zatím nebudu dělat předčasný závěry (nejdřív bych ho chtěl vyzkoušet za jasnějšího počasí), ale některé klady i zápory jsou podobné, jako u 945. Celkově:

+ velké LCD (3")
    + kovové pouzdro
    + (stejně jako 945) adaptive lighting
    + adaptive ligting bracketing
    + oproti 945 víc možností rozlišení (VGA, 3M, 6M, 10M + 4 stupně komprese)
    + úplný manuál
    + (stejně jako 945) firmware (myslím, že cokoli si člověk vymyslí a hardware to alespoň zčásti zvládá, bylo implementováno )
    + (stejně jako 945) kvalitní auto white balance
    + li-ion baterka

- debilní umístění závitu pro stativ (diagonálně oproti spoušti)
    - velmi výrazný šum (spíš skoro zrnění) na LCD při horším jasu
    - šum + ic-p.processing (jak jinak, ale 10x15 to neohrozí, jen je těch 10MP zbytečných, holt marketing)
    - nabíjení jen přes docking station (ale nabíječku nebo lepší docking station, kde je možné nabíjet baterii samostatně, je možné dokoupit)
    - trochu nezvyklé ovládání (přístupy k nastavení ISO...)
    - (stejně jako 945) makro
    - (stejně jako 945) dost soudkuje

Ale nejvíc mě překvapilo, že po chvíli focení za použití adaptive lighting bracketing (kdy procesor vždy ještě chvíli zpracovává obraz) dosáhne foťák příjemných 34°C. Divím se, že to HP neuvedlo jako new-feature (třeba "udržíme vaše prsty komfortně v teple i za nejkrutějších mrazů" )

Kdyby byla cena o třetinu nižší, byl by to výborný rodinný kompakt "na dovolenou". Každopádně oproti předchozím HPčkům je to velký krok vpřed.

Dneska jsem měl cestu přes město, tak jsem využil počasí a vzal jsem s sebou ze zvědavosti R967, abych vyzkoušel onen "úžasný" adaptive-lighting bracketing. Výcvaky jsou tady (kompozicí jsem se ve většině případů nezdržoval [a u těch zbylých stojí z většiny za starou...], snímky jsem nijak neupravoval, nerovnal, neodšumoval, prostě jsou netknuté, jen zmenšené a lehce doostřené).

Pro lepší srovnání jsem připravil druhou stránku (pro srovnání stačí přejet myší přes obrázek), ale pozor, má cca 3,5MB:

http://photoweb.xf.cz/r967/pg01a.htm

Pokud zapomenu na vady objektivu a šum, tak mi snímky s AdL+ po stránce dynamického rozsahu a barevnosti trochu připomínají fotky ze zrcadlovek na fuji-chrome velvia focené s použitím warming-PL nebo singh-ray color-combo

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. 3dfx Rampage
    Založil Katoo v sekci fóra Ostatní grafické karty
    Odpovědí: 47
    Poslední příspěvek: 10.05.2003, 14:39

Pravidla přispívání