Výsledky 1 až 8 z 8

Téma: Jak najít čislo vadného sektoru na disku

Standardní Jak najít čislo vadného sektoru na disku

Mám WinXP SP1. Disk Seagate 120GB ST3120026A s 8MB cache, asi 3 mesice stary. Delal jsem DVD Mastering a Win spadly a po startu ohlasily Unmounted... atd. Take SMART hlasil po resetu neustale, abych zazalohoval a vymenil. Ale po vypnuti a zapnuti PC to uz nehlasi.

Mam zapnutou u tohoto disku "povolit ukladani do mezipameti".

Nekdo tu loni psal, ze XP SP1 mohou udelat vadne sektory...

Pustil jsem CHKDSK /R a mam 48128B ve spatnych sektorech.

Ale SeagateTool mi hlasi, ze je vse OK, zadne vadne sektory, jen mi pise, ze nemohl dokoncit test filesystemu, jelikoz jsou na disku nejake chyby zpusobene systemem.

PQMagic mi zase pri kontrole napise, ze je vse OK, jelikoz uz nebere v uvahu Mrkvosoftem oznacene vadne sektory.

Chci na to pustit HDD Recovery. Jelikoz je to dost pomale, ma to nastesti moznost poustet na konkretni sektory. Potreboval bych urcit presne cisla sektoru. To jsem bohuzel zatim zadnou utilitou nebyl schopen zjistit. Poradite nekdo ? Mam NTFS.

Standardní

Ja to vzdy projizdim dosovskym scandiskem, ten mi vzdy zobrazi, kde ten bedar je.
    Jinak se pripadne mrkni na moje stranky, jsou tam nejake clanky o bad sectorech http://apokeus.wz.cz

Standardní

Ale ja mam NTFS. To co je ve WinXP, to nic nehlasi. Hlasi mi to jen CHKDSK spusteny pres konzoli.

Zrejme Mrkvosoft usoudil, ze jsou sektory vadne, tak je zamaznul.

Chtel jsem prave najit, kde jsou, abyhc spustil HDD Regenerator primo na ně. Jelikoz jsem je nemel jak najit, tak jsem pustil HDD Regenerator pres celou noc. Jeste mi zbyva 15GB a budu hotov. Zatim zadny vadny nenalezem.

Standardní

Citace Původně odeslal ms
    Zrejme Mrkvosoft usoudil, ze jsou sektory vadne, tak je zamaznul.
    Ne, bad secrory nejdou "mazat", odstranit jdou ale low level formatem, coz jsem ale nikdy nezkousel.
    A dale nevim jak winXP, ale treba win98 neprehlizeji bad sectory, kdyz narazi na necitelny sector tak ho zkousi precist znova .
    Jinak doporucuju kompletne disk zformatovat, pres dosovsky scandisk zjistit umisteni sectoru, pomoci disketoveho PM prerozdelit disk aby bedary byly na neaktivni partisne, tak to mam ja asi u dvou disku, dulezite ale je zjistit jestli se bad sectory rozsiruji nebo ne.
    Jinak jestli ten disk mas jeste v zaruce (coz asi mas) pokus se ho vyreklamovat, protoze disk s bad sectorama se hodi jen na opravdu nedulezite veci, u kterych muzes ozelet jejich ztraceni

Standardní

Jenomze ten disk NEMA vadne sektory.

To, ze ma vadne sektory, pise jen podelanej Mrkvosofti CHKDSK a pak to prevezme i PM8.

Ale HDD Recovery, ktery prave dobehl, nenasel jediny sektor vadny !!! A tenhle program jede po sektorech bez ohledu na OS. Dokonce umi opravit - vlastne udela LL format, kdyz najde spatny sektor a vetsinou v 60% ho umi opravit - nekolikrat premagnetizuje to misto.

Ale ani Seagate Utility nic nenasly. Jen se jim neco nelibi, co udelali WinXP ve filesystemu.

Tzn, ze Mrkvosoft si nekde umanul, ze jsou spatne sektory, kdyz predtim zkolaboval pri autoringu DVD a zrejme zapsal, kam nemel a neco podelal.
    A ted to po sobe neumi opravit.

Prece nebudu formatovat disk o 120GB a predtim vsechno zalohovat. Neco by na to snad mohlo existovat. Driv to umel DiskEdit od NU - rucne se <BAD> sektory zmenily na <0> a pak se pustil NDD, ale ted uz tam ta utilita neni.

Mrkvosoft totiz umel i pod DOSem oznacit sektor jako vadny, prestoze nebyl. A jak je videt, vydrzelo mu to porad...

Standardní

To se mi taky stalo, win98 mi zobrazovali asi 1 MB bedaru, nicmene po projeti formatem nic, nasel jsem si ze na disku byl asi pozkozeny soubor, ktery si mel pamatovat umisteni bedary a jelikoz nyl pozkozeny tak si je umistil ikdyz tam nebyly

Standardní

Tak jsem na to pustil jeste NU2004 - nic. Pak znovu chkdsk /F - zadne vadne sektory. Tak nevim.

Je ale fakt, ze mi obcas XP odpiraji premistit adresar se soubory, prestoze jsem ho zalozil ja a soubory tam dal take ja...

Inu Mrkvosoft...

Senior Member Avatar uživatele MaWa
    Věk
    42
    Vliv
    282

Standardní

hmm pod WinNT (ntfs 1.1/4.0) fungovalo

dir /ah $badsec

takhle se dalo přistupovat ke všem metadatům v NTFS ($mft, $quota atd...). ntfs 5.0/5.1 to už ale má zablokováno myslím
    Oficiální distributor AlphaCool pro ČR a SR...

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Pravidla přispívání