Výsledky 1 až 22 z 22

Téma: 12V + odpor -> moc moc horke

Standardní 12V + odpor -> moc moc horke

Zdarec, cucel sem do fora pocitani odporu a tak, ale nestih sem to docist cely .... Prave sem na 12V drat dal odpor 120ohmu .... vetrak seted toci o dost min (mam chladic z CPU na GPU a docela moc to rvalo) a je to v poho, jenze kdyz ted sahnu na ten odpor tak je az moooc horky...neudrzim na nem prsty ani dve sekundy .... nemuze se to odpalit nebo tak ? Je to 2W 120ohmovy odpor ... a chladic je TITAN, muzem mit tak 5*5 cm ...

Standardní

kdyz se to odpali, tak se z toho stane mrtvy odpor == vetrak se nebude tocit, protoze nebude mit stavu. spocitej si, kolik Wattu na tom odporu mas, nevim co tam mas za vetrak. P=Ur/Odpor, kde Ur=12*Odpor/(Odpor+VetrakOdpor) a pak porovnej s parametrem odporu (2W max)
    C2D Wolfheart stabilized...CoolingSys completed...Aurora 3D Black...full 120mm Wolfheart
    WinXP && Gentoo Powered Wolfheart http://img215.imageshack.us/my.php?i...pgentooqt2.jpg
    Intel Core2Duo E6300 1.86@3.2GHz cooled by Ninja Plus| Gigabyte DS4 | 1024MB Kingston 750@920MHz | sound | Gigabyte X1650Pro SilentPipe II | TEAC 40x & Toshiba DVD-RW | WD800JB 80GB | Logitech MX510 | Fortron 300W NP(PN) | MS Sidewinder Strategic Commander|Acer 1721hm
    C366 2@1,85V 32MB RAM, Slackware 9.1 router connected to Chello

Standardní

OK .... jdu to vypnout a mrknout se co je to za fan ... ja jen ze na tech strankach co jsou o pretaktovani AMD co se uvadej na foru ze by si je kazdy mel precist je u tichych vetraku napsany, ze bohate staci 120ohmu o kapacite 2W .... a me se prave nejak nezda ze to moc topi ...jdu to scucnut ... mmt

Standardní

vzorec by mel byt:

Rp = R*dU/ (U-dU) ,

Rp- odpor predradneno odporu( ten co se dava do napajejici(cervene) vetve - v cerne funguje taky, ale blbne monitoring otacek

dU - pozadovany ubytek napeti na Rp

U - napajeci napeti v tomto pripade 12V
    R- odpor ventilatoru R=U/I pripadne R=U^2/P

PRp= dU* (U/(Rp+R)) - vypocet tepelných ztrát na odporu( vetsinou se vyplati koupit vykonove ( 1-2W) odpory...
    melo by to v ramci moznosti sedet...

pripadne se muze hodit dU = Rp*U/(R+Rp)

Standardní

mě se žádnej fan neroztočil ani na 100Ohmů akorát svítily ledky jak to?

Standardní

Jinak na tom vetraku neni napsana Wataz ... ale vypada ten fan takhle ...

http://www.tntrade.cz/shop/admin/ima..._k635.jpg&x=80

Standardní

asi ten ventilat mel nizky odpor a vetsina napeti zustala na odporu...

Standardní

Citace Původně odeslal kv4736
    Jinak na tom vetraku neni napsana Wataz ... ale vypada ten fan takhle ...

http://www.tntrade.cz/shop/admin/ima..._k635.jpg&x=80
    ani z druhe strany?

Standardní

No nevim, me se to nechtelo od sroubovavat ... ale az vypnu kompl tak se mrknu .... ted sem sah na ten odpor a uz sem se aj spalil .... ale nedavam tomu, ze by to bylo napsany z druhy strany moc velky nadeje ....

Kurna tak to asi budu muset koupit 5W odpor, ale to uz se mi zda jako docela moc .... kurna jakoze fakt ty 2W sem myslel ze to utahnou ...

Junior Member
    Věk
    44
    Vliv
    277

Standardní Re: 12V + odpor -> moc moc horke

nechceš zkusit místo odporu třeba stabilizátor napětí? já používám 7805, udělá z 12V rovných 5V - není s tím žádný problém a stojí pár korun
    http://www.agbelektro.cz/obchod/scri...iliz%C3%A1tory

Administrátor mince Avatar uživatele Jezevec
    Vliv
    300

Standardní

Nebo, pokud nemas strach, vybodni se na odpory i stabiky. Spocitej si velikost kondiku, das tam jednu diodu aby to bylo usmerneny a pripojis na 230V, vsechno pekne do serie. Nic se hrat nebude. Kondik ti bude plnit funkci odporu (ubytek napeti).

!!! Na vlastni nebezpeci !!!
    IMPROBE AMOR, QUID NON MORTALIA PECTORA COGIS - krutá jsi, lásko, kam až ty doženeš smrtelná srdce -- Vergilius
    Mnoho je prostředků, které léčí lásku, ale žádný není spolehlivý.
    S tím, čeho se na nás dopustili druzí se už nějak vyrovnáme. Horší je to s tím, čeho jsme se na sobě dopustili sami.
    -- Francois La Rochefoucauld
    Nabídnout přátelství tomu, kdo chce lásku, je jako dát chleba tomu, kdo umírá žízní.

Junior Member
    Vliv
    263

Standardní

Jestli si mozu prinest trosku do mlyna:
    napoj ten vetrak nasledovne
    na +12V dej +12V
    na GND dej +5V
    vyledek: 7V napeti > klesnou otacky a odpor ani potrebovat nebudes
    1. Abit BE6, i440BX, Celeron566@850 256MB PC133SDRAM, KyroII4500 TV out, Seagate Medailist 13GB
    2. Asus PC-DL Deluxe dual socket603, i875P, 2x Xeon 2.4@2,65GHz, Arctic Cooling SP5-8ID2E-OL, 1GB ram, Seagate BAR V 80GB, SB Live 5.1

Standardní

No ty reseni nevim ... Ja to napajim primo z desky a mam tam mereni otacek a tak takze by to mozna bylo problematicky s tema dratama to tahat .... ale kdyz uz sme u toho .... mam ty odpory dva, nepomohlo by treba dat je vedle sebe do serie nebo tak ?? (nebo pararelne ted nevim )

Member
    Vliv
    271

Standardní

Citace Původně odeslal sebad
    To je poměrně jednoduchý, podívej se, kolik si bere ampérů. Například Titan TFD-8025H12C si bere 0,16 A, dáme mu do série 100 ohmový odpor a uvidíme:
    U=R*I (U je úbytek potenciálu aka napětí na rezistoru)
    U=100*0,16=16V>12V a obvodem vlastně neprochází proud.
    Lepší než obyč odpory jsou třeba Zenerovy diody, mají určité průrazné napětí, což je právě to, o kolik snížíš napětí na fanu z 12V.

Doufám, že je to správně, do elektriky nedělám, jsem chemik, tak mě kdyžtak nekamenujte
    E2160

Standardní

Citace Původně odeslal tnf
    To je poměrně jednoduchý, podívej se, kolik si bere ampérů. Například Titan TFD-8025H12C si bere 0,16 A, dáme mu do série 100 ohmový odpor a uvidíme:
    Lepší než obyč odpory jsou třeba Zenerovy diody, mají určité průrazné napětí, což je právě to, o kolik snížíš napětí na fanu z 12V.

Doufám, že je to správně, do elektriky nedělám, jsem chemik, tak mě kdyžtak nekamenujte
    U=100*0,16=16V>12V - proboha nauc se alespon zaklady....
    nemuzes mit na odporu ubytek 16V, protoze napajeni ma 12V...
    - pokud tam das odpor tak se logicky snizi proud

p.s. te tve poznamky jsem si vsiml az kdyz sem to dopsal...
    - pokud se ten Titan TFD-8025H12C rozjede na 5 voltu tak se rozjede i na 12V se 100ohm odporem

Standardní

Tak sem tam placl druhy odpor (taky 120ohmu jenze by mel snest 6W - je to uz doicela velka krava) a jede to v pohode,m ani moc netopi, uz na nem jde aspon udrzet ruka ) Dik moc za rady, ale i tak by me zajimalo, co je to za fan, kdyz to rozhavi 2W odpor ....

Standardní

kdyz budete jen rosku pozornejsi, tak na hoev sekci chladice mate cely thread PWM regulace, a tam vam pak uz nic nepece ( doporucuju ten obvod s 555 ) ...........
    AMD Athlon XP 1800+@max 2652Mhz 12x219 prime stable ( jen an chvili ( nestiham chladit)) AXDA1800DLT3C9595336250067 JUIHB0320WPMW ::: NEXUS AXP-3200 + Cooler-Master TLF-R82-ER ::: Arctic Silver Ceramique ::: CORSAIR 2x512MB DDR (219Mhz 5-3-3-2,5 ) ::: ABIT NF7-S ::: HDD MAXTOR 160GB 7200rpm 8MB SATA ::: HDD MAXTOR 80GB 7200rpm 2MB PATA ::: ASUS Radeon 9700 128MB nonOC ::: LG GSA-4160 ::: OEM Fortron 420W s 12cm Akasa FAN ::: FDD NEC ::: CASE Fortrex :::

Standardní

Citace Původně odeslal el_Barto
    kdyz budete jen rosku pozornejsi, tak na hoev sekci chladice mate cely thread PWM regulace, a tam vam pak uz nic nepece ( doporucuju ten obvod s 555 ) ...........
    Jenze jde o to, jesti chci investovat do stavby nebo koupe nejaky PWM regulace, kdyz si chci jen tak na rychlo a jednoduse zpomalit chladic .... v mem pripade by to bylo zbytecny ...

Standardní

Můžete mi někdo, kdo používá PWM napsat, jak se to snáší se zvukovkou (zda to neruší)? Bojím se to použít, protože mi na kvalitě zvuku dost záleží. Díky
    Gigabyte GA-MA78G-DS3H, Athlon 64 X2 5050+, 6GB RAM, 2X WD6400AAKS 640GB, integrovaný zvuk i grafika, zdroj SEASONIC S12-550 Energy+, AverTV DVB-T Volar X, Samsung SH-203B, Logitech MX-518

Standardní

Citace Původně odeslal DRTiCZ

- pokud se ten Titan TFD-8025H12C rozjede na 5 voltu tak se rozjede i na 12V se 100ohm odporem
    mě se třeba na 5V rozjede ale na 12V větvi s 100ohmovým odporem ne

Standardní

Citace Původně odeslal kv4736
    Citace Původně odeslal el_Barto
    Jenze jde o to, jesti chci investovat do stavby nebo koupe nejaky PWM regulace, kdyz si chci jen tak na rychlo a jednoduse zpomalit chladic .... v mem pripade by to bylo zbytecny ...
    Nebo použít dva ventilátorky zapojené do série (pokud je oba někde použijete). Já jsem je používal, jeden na vstupu do case a jeden ve zdroji... Teť mám jen jeden ve zdroji (orig. regulovanej).

Standardní

Citace Původně odeslal DRTiCZ

mě se třeba na 5V rozjede ale na 12V větvi s 100ohmovým odporem ne
    teoreticky by s timto odporem mel jet na 5.2V ale vlivem vyrobnich toleranci napr ten odpor muze mit odchylku klidne 5%, 10% muze byt napeti lehce pod 5V
    zdroj ti taky nedava presne 5V klidne dava 5.1V a na 12V vetvi muzes mit min nez 12V atd......
    => nemusi se ti roztocit...

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Pravidla přispívání