Stránka 1 z 2 12 PosledníPoslední
Výsledky 1 až 25 z 28

Téma: Homemade Subwoofer duni

Hybrid View

Předcházející příspěvek Předcházející příspěvek   Další příspěvek Další příspěvek

Standardní Homemade Subwoofer duni

Potreboval bych trochu pomoct s vyresenim problemu...

Takhle zhruba vypada (presny rozmery kdyztak na pozadani dodam:

Tlumeni prozatim tenky filc vsude a pres nej je prehnuta deka pribita ke stene repro.

naproti repro mam jeste dekle vod vajicek (ale fakt)

premejslim ze bych po dten prvni reprak dal jeste jeden stejnej (jde o typ ARN 226-05/4 70W/140W) zapojenej do serie...

Problem je ze to strasne DUNI

Mam to necim mnohem vic tlumit nebo zkratit/prodlouzit/ohnout/oddelat bassreflex ...

Napajim to zesikem zalozenym na TDA7294

Vim ze ta bedna neni uplne "to prave orechove" ale rady typu ... "vyhodto a udelej znovu" nebo "kup si hotovej" mi prosim nepiste

Dik

Senior Member VIP Avatar uživatele Arteee
    Vliv
    293

Standardní

Mno, tak za prvé tenhle typ repráku není moc dobrej na bassreflexovou ozvučnici, má moc velikej Qts, když už chceš použít bassreflexovou ozvučnici, tak je dobrý použít tříkomorový system a mnohem větší objem.

...Co se týče toho přidání ještě jednoho repráku, tak to bych neriskoval kvůli objemu, nevím jakej máš, protože si neudal třetí rozměr, ale předpokládám že je to čtvevrcová podstava, tak to je 63l a to nestačí ani na ten jeden(92l). Já mám s těmahle reprákama udělanej stereo woofer a objem mám 226l.

Kdyby si přece jenom chtěl použít i ten druhej reprák tak při takovýmhle objemu musíš použit PUSH-PULL zapojení(taky sem o něm uvažoval ale má to své výrazné nevýhody)

...Co se týče toho dunění, tak musíš použít minimalně nějaký tlumící rouno o tloušťce alespoň 45mm. To plato od vajíček je dobrý na tlumení místností, ale do beden se moc nehodí, když už výstupky, tak vlnitej molitan(ale ten je drahej jak prase)
    BA95 positive
    Jen mrtví poznají konec války. Platón

Standardní

ty jo objem 226 l ... dyt to je velky jako krava ale je to kruty

Jo k tomu objemu.
    Ten eqivalentni se prece nemusi dodrzet ... zvlast v systemu s otevrenou ozvucnici

Sytem PUSH - PULL je ze ze jsou dva repraky za sebou ... ze jo ... ale to je dost pro me nepouzitelny.

Takze ...
    Pouzit tlumeni dle rady
    a co s tim bassreflexem? ... mam tam dat nejakou prepazku nebo tak neco?

Senior Member mince Avatar uživatele Halen
    Věk
    57
    Vliv
    297

Standardní

Neřekls, na co má ta bedna sloužit. Jestli je to jen subwoofer, dovolil jsem si udělat tady pro tebe jeden návrh 4TH bandpassu. Vypadá to, že by to i šiklo objemem na tu tvoji bednu. Bassreflexovou bednu - klasickou s tímhle typem repráku neuděláš.

BTW - bassreflexový nátrubek: průměr 102mm, délka 203mm
    AMD A64-7750-X2-BE 2700@3000MHz (15x200/1,3V) | AC Freezer Extreme | 4xArctic FAN Pro TC 80x80 | Gigabyte MA78G-DS3H | A-DATA 2x2GB 1066Mhz 5-5-5-15-2T | WD 320GB/16MB | Samsung 500GB/16MB | Samsung SH-S223F | SAMSUNG 226BW | SB X-Fi Fatal1ty Champion+Thomson DPL2000+HomeMade bedny+subwoofer 12" 30-125Hz (-3dB) | Leadtek PX8800GT default+AC Accelero+ AC fan 12-1000ot/m | Microsoft Intelli Mouse Explorer 3.0 | Chieftec MATRIX SILVER+ FORTRON Blue Storm 400W |
    3DMk01 3DMk03 3DMk05

Senior Member mince
    Vliv
    299

Standardní

Mám dojem, že mám tytéž repráky. Jak jsi to myslel, že klasickou bassreflex bednu s tím neudělám?? Já bych je rád využil oba, ale ty tam máš jen jeden. A to jsem si myslel, že tomu trochu rozumím, asi né dost
    A nikde na tom nevidím rozměry.
    MB G... a to už taky není pravda ;)
    A nekřičte na mě, pokud jsem plácnul nějakou hloupost ...........

Věk
    57
    Vliv
    297

Standardní

Citace Původně odeslal Millisx
    Mám dojem, že mám tytéž repráky. Jak jsi to myslel, že klasickou bassreflex bednu s tím neudělám?? Já bych je rád využil oba, ale ty tam máš jen jeden. A to jsem si myslel, že tomu trochu rozumím, asi né dost
    A nikde na tom nevidím rozměry.
    Už to tu psal Arteee. Ty repráky mají moc velikej činitel jakosti. Optimum pro bassreflex je Qtc tak 0,40 - maximálně tak 0,45 Tyhle mají Qtc 0,56 a proto se hodí do uzavřených beden nebo 4th bandpassů. BTW - máš dva, takže bys je mohl dát isobaricky - membránami proti sobě. Tím se sníží potřebný objem ozvučnice na polovinu, charakteristická citlivost poklesne o 3dB dolů a občas bývají problémy s bassreflexovým nátrubkem - vychází moc malý průměr nátrubku a s tím je spojenej problém proudění vzduchu v tom nátrubku - jak to jde přes řekněme 10-15m/s, zp;sobuje to pazvuky. Co se týče rozměrů bedny - na tom obrázku jsou vnitřní objemy front i rear chamber - zadní a přední komory. Zadní komora je uzavřená, v přední je bassreflex. A hreje to pouze přes ten bassreflex.
    AMD A64-7750-X2-BE 2700@3000MHz (15x200/1,3V) | AC Freezer Extreme | 4xArctic FAN Pro TC 80x80 | Gigabyte MA78G-DS3H | A-DATA 2x2GB 1066Mhz 5-5-5-15-2T | WD 320GB/16MB | Samsung 500GB/16MB | Samsung SH-S223F | SAMSUNG 226BW | SB X-Fi Fatal1ty Champion+Thomson DPL2000+HomeMade bedny+subwoofer 12" 30-125Hz (-3dB) | Leadtek PX8800GT default+AC Accelero+ AC fan 12-1000ot/m | Microsoft Intelli Mouse Explorer 3.0 | Chieftec MATRIX SILVER+ FORTRON Blue Storm 400W |
    3DMk01 3DMk03 3DMk05

Senior Member mince
    Vliv
    299

Standardní

Jo, dík, ten isobarik jsem právě chtěl dělat, ale artee psal, že to není až tak výhodné. Já to chci udělat "co dům dá", takže nové repráky kupovat určitě nebudu. Myslíš že to nemá cenu? Nebo to prostě mám zbastlit. Ať se neseknu. Nevím jak položit otázku. Prostě stojí za to ten isobarik stavět?? Mám 4x dvoupásmovky od tesly a z těch velkých tesel, co jsem vyhodil ty patnáctky chci vzít ty nové 226 do toho SW. Takové homecinema se vyplatí, nebo ne?? Vycházel jsem s plánem z tohohle.
    http://www.elweb.cz/c/clanky.php?cla...0&pdf=0&pismo=

Sakra, je to pěkně zmatené, ale snad to přelouskáš.

Standardní

zkusim to poradne utlumit a pak uvidim ...

Je blby ze podle toho nakresu to nemuzu pouzit protoze uz mam diru v prednim panelu na reproduktor plus bassreflex ...

Halene co je to za soft?

Věk
    57
    Vliv
    297

Standardní

Citace Původně odeslal Millisx
    Jo, dík, ten isobarik jsem právě chtěl dělat, ale artee psal, že to není až tak výhodné. Já to chci udělat "co dům dá", takže nové repráky kupovat určitě nebudu. Myslíš že to nemá cenu? Nebo to prostě mám zbastlit. Ať se neseknu. Nevím jak položit otázku. Prostě stojí za to ten isobarik stavět?? Mám 4x dvoupásmovky od tesly a z těch velkých tesel, co jsem vyhodil ty patnáctky chci vzít ty nové 226 do toho SW. Takové homecinema se vyplatí, nebo ne?? Vycházel jsem s plánem z tohohle.
    http://www.elweb.cz/c/clanky.php?cla...0&pdf=0&pismo=

Sakra, je to pěkně zmatené, ale snad to přelouskáš.
    Koukal jsem na ten návod - je to pěkně zpracované, ale ta charakteristika je děs - vidíš ten hrb? To je přesně důvod, proč to duní. Prohnal jsem to tím prográmkem, který používám - WinISD Pro Alpha.V tom návrhu nedochází k nadměrným výchylkám membrány, rychlost proudění v nátrubku je taky OK. Jedinej problém je to převýšení charakteristiky. Toleroval bych v teoretickém návrhu tak +- 1dB. V praxi se projeví ještě spousta jiných vlivů - umístění subwooferu v rohu místnosti způsobuje nárůst v oblasti nízkých kmitočtů o +6dB, vliv má dozvuk místnosti, tvar místnosti, nábytek, koberec .... Takže ještě je možnost experimentovat s umístěním subbasu. A jedna věc je v tom návodu pěkná konina - ty šrouby. Když se používají samořezné, moderní vruty, NIC SE NESMÍ předvrtávat. Pak by ten šroub postrádal smysl, držel by tu jednu dřevotřísku jen HLAVOU - a to by byla blbost. Musí se prostě závitem zařiznout do obou spojovaných materiálů.
    3DMk01 3DMk03 3DMk05

Senior Member mince
    Vliv
    299

Standardní

Takže použít a stavět?? Rozměry si asi musím přepočítat, že?? Že se tak ptám, podle nějakého Aradia jsem se to snažil vypočítat, ale vždy jsem někde zkysnul, takže jak?? A jak je řešeno napájení toho vnějšího repráku?? Jak je tam asi přivedený ten kabel?? Že by vrtnutá dírka, ucpaná něčím

Vliv
    293

Standardní

Tak zkus ten Push-Pull(izobaric) dát celej do ozvučnice, stačí ti dodělat jednu přepážku. Dobrej program je taky ProBox2000, ten ti řekne co a jak.(akorát je ve švédštině)
    BA95 positive

Standardní

Tak jsem si hral s WinISD a vyslo mi ze tak jak to mam tedka to ma priblizne takovyto prubeh:

Mno nic moc ale mohlo to bejt horsi (treba kdybych fakt pridal jeste ten druhy reprak.

Moc akorat nerozumim jak ten program pracuje s bassreflexovou trubici protoze kdyz dam vic bassreflexu tak se zvedne celkova delka (jestli je to teda celkova delka) ale s krivkou se vubec nic nestane coz by podle me melo ne?

Da se kdyztak nejakym vhodnym tlumenim ta spicka odseknout?

Standardní

Zdar, v lete si chci taky postavit sub, tak jsem zvedavej na cem se tu shodnete. Chtel bych neco mensiho (tak 70-100l). Mam dotaz, da se udelat o zadanem objemu sub bez bassreflexu (a bude to mit smysl)?
    K tem vrutum.... tak jak to je spravne na elwebu, tak to je blbe. Alespon se sirkou predvrtani. Zasadne kupuju vruty ktery nemaji zavit az do konce. Nejlepe delka bez zavitu = tloustka materialu. Predvrtam pouze tloustku vrutu bez zavitu (2-3mm). Pokud bys nepredvrtal tak se ti muze slabsi drevotriska stipnout. Kdyz nechas zavit az do konce tak nikdy nemas jistotu ze jsou desky fest stazeny a lepidlo pak ztraci ucinnost.

Věk
    57
    Vliv
    297

Standardní

Citace Původně odeslal Petano
    Tak jsem si hral s WinISD a vyslo mi ze tak jak to mam tedka to ma priblizne takovyto prubeh:

Mno nic moc ale mohlo to bejt horsi (treba kdybych fakt pridal jeste ten druhy reprak.

Moc akorat nerozumim jak ten program pracuje s bassreflexovou trubici protoze kdyz dam vic bassreflexu tak se zvedne celkova delka (jestli je to teda celkova delka) ale s krivkou se vubec nic nestane coz by podle me melo ne?

Da se kdyztak nejakym vhodnym tlumenim ta spicka odseknout?
    Tady je krásně vidět, že převýšení o +4dB už v praxi způsobuje DUNĚNÍ. Co se týká bassreflexu - ten nemá na průběh křivky vliv. Podle vzorců je spočítán objem vzduchu v bassreflexu, a počítá se z vnitřního objemu ozvučnice a rezonančního kmitočtu ozvučnice. Takže křivku můžeš ovlivnit jen velikostí bedny nebo tím, že zapojíš 2 repráky isobaricky. Pokud zvyšuješ počet bassreflexů, zákonitě roste dléka, protože celková plocha průřezu bassreflexu se zvětšuje. Jednoduše řečeno - "tlustej" bassreflex bude i dlouhej. A mám obavu, že to převýšení žádným rozumným způsobem neodstraníš. To nijak "vytlumit" nejde ...
    3DMk01 3DMk03 3DMk05

Standardní

2Halen & Petano: odkial mate udaje pre ARN 226 vo WinISD? V jeho databaze ziadny reprak znacky ARN nieje

Standardní

namlatil jsem je tam rucne

udaje stahnes z http://www.tvm-valmez.cz/repro.asp?mp1=3

Věk
    57
    Vliv
    297

Standardní

Citace Původně odeslal Nikes
    Zdar, v lete si chci taky postavit sub, tak jsem zvedavej na cem se tu shodnete. Chtel bych neco mensiho (tak 70-100l). Mam dotaz, da se udelat o zadanem objemu sub bez bassreflexu (a bude to mit smysl)?
    K tem vrutum.... tak jak to je spravne na elwebu, tak to je blbe. Alespon se sirkou predvrtani. Zasadne kupuju vruty ktery nemaji zavit az do konce. Nejlepe delka bez zavitu = tloustka materialu. Predvrtam pouze tloustku vrutu bez zavitu (2-3mm). Pokud bys nepredvrtal tak se ti muze slabsi drevotriska stipnout. Kdyz nechas zavit az do konce tak nikdy nemas jistotu ze jsou desky fest stazeny a lepidlo pak ztraci ucinnost.
    Hele, 70-100l to uz je subbas jak bejk. Kam bys takovy monstrum chtel nacpat? Je tedy fakt, ze kdyz se nemusis moc omezovat s objemem bedny, mas na vyber z vetsiho poctu ruznych typu basaku. Osobne bych preferoval bandpass - nemusis si moc lamat hlavu s vyhybkou pro ten subwoofer, bandpass uz sam o sobe omezuje vyssi kmitocty. S tema vrutama mas pravdu, kdyz to nejsou se zavitem do konce, tak by se predvrtat melo. Ale ja pouzivam se zavitem do konce.

A jeste Petanovi - uz jsi to nejak poladil, nebo ne? Mozna bys mohl tu douru po reproduktoru zalepit a jeste z toho ten bandpass vytvorit.
    3DMk01 3DMk03 3DMk05

Vliv
    293

Standardní

No jestli 100litrům říkáš bejk, tak co říkáš pak na můj 226l, slon .
    S Bandpassem, souhlasim, ale přece jenom, když reproduktor se nesnaží hrát co by neměl, tak se netrápí a vyreprodukuje lepší zvuk. Ta vyhybka je opravdu pro kvalitní pocit a lepši zvuk
    BA95 positive

Standardní

tak jsem to vyrazne vytlumil a na vezi jsem prakticky zrusil nizky frekvence a ted to zni dobre ...

zvazuju ze bych to eventualne udelal na izobarickej bandpass a ze bych koupil celou novou predni desku.

ted jsem to zkousel na vyssi vykon v prednaskove mistnosti a rek bych ze uplne v pohode a znelo to dobre (narozdil od toho predtim)

Standardní

No, neda mi to, abych se k tomu nevyjadril....

Pokud autor chce pouzit reprak ARN226, nebo nema jinou moznost, tak budiz, ale s temahle reprakama bandpass bednu v zadnym pripade nedelat. Bandpass bedny potrebujou dost kvalitni repraky, jinak to bude dunet jeste vic nez ta basreflexova. Nehlede na to, ze navrhnout a odladit bandpass ozvucnici neni az takova sranda jak se muze zdat, chce to mit hodne casu na mereni, poslouchani, predelavani atd.
    Zrovna tak bych s ARN nedelal izobarickou sestavu, vysledek by byl taky mizernej. To duneni nema az tak na svedomi bedna, pokud je tedy aspon trochu slusne postavena, ale reproduktor, konkretne u ARN tezka membrana, tuhy zavesy a slaby magnety -> vysoky Qts, nizky Fs a EBP.

Reseni v tomto pripade by mohlo bejt asi nasledujici:
    Bud nedelat basreflex, ale uzavrenou ozvucnici, to by bylo asi nejjednodussi a napovidaji tomu i parametry reproduktoru, a duneni by melo aspon castecne zmizet.
    Druha moznost je, pridat druhej stejnej reprak, ale vedle toho prvniho (ne isobaric), cimz se zmensi teoretickej objem pripadajici na jeden reprak, rezonancni kmitocet cely soustavy se posune vys (basreflex naladit kolem 40Hz), tim padem bude mit bedna i trochu lepsi dynamiku a bude min nachylna k duneni. Repraky se musi spojit paralelne, coz bude mit za nasledek vyssi citlivost o cca 3 dB.

No, ale kdyby sis to nakonec rozmyslel a zkusil pouzit repraky od Tonsilu (nejsou o moc drazsi nez TVM a daji se vybrat slusny kousky), tak bys dosah lepsich vysledku s mensima problemama.
    Intel Core 2 Duo E6750 @ ?? GHz, ASUS Rampage Formula, 4x1GB Kingston HyperX DDR2, WD Raptor 740 ADFD, Seagate Barracuda 7200.10 320GB, GAINWARD Bliss 8800GT Golden Sample, SB Audigy2 ZS Platinum + DTT 2200, Plextor PX-130A, SAMSUNG SH-203D, DELL P1130 21", Razer DeathAdder.

Vliv
    293

Standardní

Repraky se musi spojit paralelne
    Háá 2Ohm rulezz

jj Tonsil jsou solidní, ale už jsem zjistil, že u měniču se nesmějí dělat kompromisy, prostě připlatim a pak ušetřim jinde(k. Reprák<->slapší zesilovač), takže B&C nebo D.A.S
    BA95 positive

Věk
    57
    Vliv
    297

Standardní

Ted jsem sehnal squelej soft, jmenuje se to BassBox6 PRO a jsou tam neuvěřitelný možnosti nastavení, počínaje vytlumením bedny, tvarem okraje bassreflexu, umístěním basáku v bedně (výškově, šířkově zda zevnitř nebo zvenčí ) tvaru místnosti a jejím vlivu na průběh charakteristiky ... a ještě asi 1000 různejch nastavení.
    3DMk01 3DMk03 3DMk05

Vliv
    293

Standardní

2Halen: Hoď sem link.

2Paolo.n: Reakce správná, ale už jsme to tu s Halenem říkali, stačí si přečíst předchozí stránky v threadu. Prostě když někdo nemá peníze, tak TVM použije vždycky, ikdyž májí dost mizerný Qts.
    BA95 positive

Standardní

Citace Původně odeslal Arteee
    2Paolo.n: Reakce správná, ale už jsme to tu s Halenem říkali, stačí si přečíst předchozí stránky v threadu. Prostě když někdo nemá peníze, tak TVM použije vždycky, ikdyž májí dost mizerný Qts.
    Jojo, ja vim, psal jsem i mozny reseni pro pripad ze to nejde jinak nez s TVM.
    Intel Core 2 Duo E6750 @ ?? GHz, ASUS Rampage Formula, 4x1GB Kingston HyperX DDR2, WD Raptor 740 ADFD, Seagate Barracuda 7200.10 320GB, GAINWARD Bliss 8800GT Golden Sample, SB Audigy2 ZS Platinum + DTT 2200, Plextor PX-130A, SAMSUNG SH-203D, DELL P1130 21", Razer DeathAdder.

Věk
    57
    Vliv
    297

Standardní

Citace Původně odeslal Arteee
    2Halen: Hoď sem link.

Link nahodím zejtra, ale na SZ. Nechci porušovat zásady fóra.
    3DMk01 3DMk03 3DMk05

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. Hroty pod Subwoofer
    Založil Špeta Marek v sekci fóra Zvuk
    Odpovědí: 54
    Poslední příspěvek: 19.12.2005, 15:20
  2. Pri vetsim zesileni prestane hrat subwoofer...
    Založil PhoB v sekci fóra Elektronika a bastlení
    Odpovědí: 0
    Poslední příspěvek: 18.01.2005, 20:14
  3. Homemade bedynky a zesak?
    Založil Damian v sekci fóra Zvuk
    Odpovědí: 10
    Poslední příspěvek: 02.04.2004, 11:08
  4. nefunkční subwoofer u 5.1 repraku s Live! 5.1
    Založil arathorn v sekci fóra Zvuk
    Odpovědí: 4
    Poslední příspěvek: 28.02.2003, 12:54

Pravidla přispívání