Výsledky 1 až 18 z 18

Téma: Jak na připojení segmentovek?

Hybrid View

Předcházející příspěvek Předcházející příspěvek   Další příspěvek Další příspěvek

Standardní Jak na připojení segmentovek?

Ahoj,
    omlouvám se za stupidní dotaz, ale moje znalosti elementární elektroniky se blíží nule, proto prostím trpělivost...

Zkouším zblastit ovládací panel s jednočipem a několika alfanumerickýma LED segmentovkama. Potřebuju poradit jak budit segmenty z MCU. V ideálním případě se chci vyhnout základním součástkám, jako tranzistor, takže hledám nějaké integrované řešení.

Na netu jsem našel překvapivě jednoduché schémátko pro připojení matice R/G LED, kde je to řešeno pouze posuvným registrem. Přiznám se, že vůbec nechápu, jak to řeší, když jeden bod je cca 30mA, to dává max. 240mA při rozsvícení celého řádku, což 74HC595 nemůže podle specifikace utáhnout

V tomto zapojení sice použili na každý řádek pole výkonových budičů, ale sloupce opět táhnou jen posuvné registry, navíc přes rezistory.

Přiznávám, že jsem úplně zmatenej

Aktuálně potřebuju k Atmelu nadrátovat jen několik segmentovek se společnou anodou, každý dílek max. 30mA. Takže segmenty mám přes 150ohm rezistory do registru 74HC595, ale nevím jak přes MCU nadrátovat spol. anody (ideálně také ovládané posuv. registrem)

PC: GA-EP45-DS3R | E8400 + Ninja | 8GB | 80GB SSD X25-M | Zotac 9500GT | Asus Xonar DX | 2x Hauppauge WinTV HVR-1300 | Enermax MODU82+ 525W | Lancool K1
    Foto: Canon 20D | Tokina 12-24/4 | Canon 24-105/4 L IS USM | Canon 50/1,8 | Giottos MTL3361 + 1301-621C | Nodal Ninja NN5

Administrátor mince Avatar uživatele Jezevec
    Vliv
    300

Standardní Re: Jak na připojení segmentovek?

Jestli ono to nebude tim, ze 30mA je maximum, co ten segment prezije, ale sviti vpohode i pri polovine. Takze odporem definujes prave proud a totak, ze to swab prezije.
    IMPROBE AMOR, QUID NON MORTALIA PECTORA COGIS - krutá jsi, lásko, kam až ty doženeš smrtelná srdce -- Vergilius
    Mnoho je prostředků, které léčí lásku, ale žádný není spolehlivý.
    S tím, čeho se na nás dopustili druzí se už nějak vyrovnáme. Horší je to s tím, čeho jsme se na sobě dopustili sami.
    -- Francois La Rochefoucauld
    Nabídnout přátelství tomu, kdo chce lásku, je jako dát chleba tomu, kdo umírá žízní.

Citace Původně odeslal Jezevec Zobrazit příspěvek
    Jestli ono to nebude tim, ze 30mA je maximum, co ten segment prezije, ale sviti vpohode i pri polovine. Takze odporem definujes prave proud a totak, ze to swab prezije.
    No dobre, pokud budu pocitat s 15mA na segment, tak to vychazi asi na 330ohm rezistor pro kazdy segment pri 5V. Ale i tak pokud rozsvitim vsech 16 segmentu bude na spolecne anode 15*16=240mA a maximum IO je 30mA
    PC: GA-EP45-DS3R | E8400 + Ninja | 8GB | 80GB SSD X25-M | Zotac 9500GT | Asus Xonar DX | 2x Hauppauge WinTV HVR-1300 | Enermax MODU82+ 525W | Lancool K1
    Foto: Canon 20D | Tokina 12-24/4 | Canon 24-105/4 L IS USM | Canon 50/1,8 | Giottos MTL3361 + 1301-621C | Nodal Ninja NN5

Dědeček hříbeček Avatar uživatele Mymak
    Vliv
    309

Zahledl jsem v popisu zminku o PWM, takze proudove to bude v pohode. Predstav si, ze LED sviti 1/50 sekundy a 49/50 sekundy nesviti a oko to nepostrehne.
    HOME: C2D E8400 @ 400x9, GA-P35-DS4 rev. 2.1, 2x TWIN2X4096-6400C4DHX, HD5850 1GB, U3415W, CT256MX100SSD1, WD6401AALS, WD1001FALS, 2x HD154UI, DVD-E616A3, SH-S202H, VX550, MX Revolution
    WORK: DELL OptiPlex 9020 (Core i7-4770, 32GB RAM, Nvidia GTX645, Samsung SM841 256GB) + 2x DELL UltraSharp U2713H + Logitech Wireless Desktop MK710
    new home in progress: i7 3770K, P8Z77-V PRO, 4x 8GB Hynix DDR3/1600, HD7950 3GB, U3415W, 2x SSD 850 Pro 1TB, .....

Ne ne, v tomto stadiu to mam na hrani, zatim PWM rizeni nebude. Ostatne pripojovat budu ruzne segmentovky. Jde mi ciste o to, CIM tyto segmenty napajet za predpokladu, ze MCU nebo registry toto neutanou...

Vliv
    300

Pak si musis koupit swaba primo na to urcenyho a kupodivu se jmenuje budic ;0).
    Ad proud, tak si over pri jakym proudu to uz sviti. LowPow LEDky svitej i pri 2mA.
    IMPROBE AMOR, QUID NON MORTALIA PECTORA COGIS - krutá jsi, lásko, kam až ty doženeš smrtelná srdce -- Vergilius
    S tím, čeho se na nás dopustili druzí se už nějak vyrovnáme. Horší je to s tím, čeho jsme se na sobě dopustili sami.
    Nabídnout přátelství tomu, kdo chce lásku, je jako dát chleba tomu, kdo umírá žízní.

A co tam dát tranzistorové pole? Na jedné straně to připojíš přímo k Atmelu a na druhé k diodě/segmentovce a pokud chceš jen spínat/vypínat tak je to ideální a proud to dá stovky mA.
    I pes ma svuj den .... a dnes je ten den a já jsem ten pes.

Citace Původně odeslal Iguaner Zobrazit příspěvek
    A co tam dát tranzistorové pole? Na jedné straně to připojíš přímo k Atmelu a na druhé k diodě/segmentovce a pokud chceš jen spínat/vypínat tak je to ideální a proud to dá stovky mA.
    No tranzistor je pro mě zatím jedna velká neznámá, protože má na můj vkus příliš moc parametrů), ale včera jsem zkusil jedno zapojení podle schémátka na netu a zdá se, že to funguje. Nevím sice kolik to utáhne, ani jestli to nějak nepřetěžuje výstupy, ale segmenty svítí...

Myslels to nějak takto, nebo pole tranzistorů jako integrovaný obvod?

Vliv
    300

Tak si postav nejaky zakladni zesik a testuj vliv zmen. Z toho tranzistor snadno pochopis. Obecne pro tvoje vyuziti to funguje (velice zhruba) tak, ze kdyz privedes signal z IO na bazi tranzitoru, tak se ti sepne a privede ti napeti kam potrebujes (= na LEDku trebas). Pro hrani si s TTL a spol asi nebudes resit nejaky MHz, takze parametry kapacit a dalsi muzes sklidem ignorovat.

Mylsel jsem něco jako 2503A (http://www.gme.cz/cz/index.php?product=380-008) nebo tak něco. Nebo ještě lépe pole MOSfetů, ale to nevím, jestli se vyrábí.

Záleží jaké máš LEDky a jaký jimi honíš proud - nicméně ATMega 128 dá např. 20mA na PIN a to běžné LEDce stačí bohatě. Ale zase bacha - má to jistý omezení, jako že např. všechny piny dohromady daj max. 400mA atd. - viz katalogový list.

Jinak ty ten tranzistor budeš jen spínat/vypínat při malém napětí a frekvencích a to tě na něm v podstatě zajímá jen max. proud Ic.
    Naposledy upravil Iguaner; 17.09.2009 v 18:10.

Citace Původně odeslal Jezevec Zobrazit příspěvek
    ...kdyz privedes signal z IO na bazi tranzitoru, tak se ti sepne a privede ti napeti kam potrebujes..
    jj, princip je mi zhruba jasnej. Ale neumím si spočítat např. "potřebuju spínat 400mA logikou tak, abych nezatížil hradlo víc jak 10mA - jakej vybrat tranzistor..". Ono většina učebnicových příkladů je stavěná na analog, kde se řeší trochu jiný věci. (Kdyby to bylo ostatně tak jednoduchý, vyrábělo by se jenom několik tranzistorů )

Mylsel jsem něco jako 2503A nebo tak něco. Nebo ještě lépe pole MOSfetů, ale to nevím, jestli se vyrábí.
    viz můj post #7, nevím o budičích schopných spínat kladné napětí

Záleží jaké máš LEDky a jaký jimi honíš proud - nicméně ATMega 128 dá např. 20mA na PIN.... viz katalogový list.
    To je mi jasný, ale nemůžu se ptát pokaždý když se mi dostane do ruky jiný MCU, nebo LED. Takže se snažím najít/naučit univerzální řešení-návod jak si poradit obecně.

Podle zapojení na netu jsem vyzkoušel několik PNP co sem našel v šuplíku a jen u jednoho to fungovalo správně. Další mě příliš namáhaly logiku (takže ostatní výstupy zhasly).

Citace Původně odeslal Aigor Zobrazit příspěvek
    jj, princip je mi zhruba jasnej. Ale neumím si spočítat např. "potřebuju spínat 400mA logikou tak, abych nezatížil hradlo víc jak 10mA - jakej vybrat tranzistor..". Ono většina učebnicových příkladů je stavěná na analog, kde se řeší trochu jiný věci. (Kdyby to bylo ostatně tak jednoduchý, vyrábělo by se jenom několik tranzistorů )
    Vychází se z rovnice, že Ib = Ic * h21E. Takže v tvém případě musí být h21e (beta) = 400/10 = 40.
    Můžeš postupovat i obráceně - Mám h21e = 100 a chci spínat 400 mA. Pak Ib = Ic / h21e = 400 / 100 = 4mA. No a když je napájecí napětí např. 5V, tak bázový odpor vyjde R = U / I = 4,3 / 0,004 = 1 kOhm (4,3 protože 0,7V je úbytek napětí na bázi). Jako h21e se bere většinou minimální garantovaná hodnota (někdy stačí vzít optimální).

Pro 400mA to chce tedy tranzistor s Ic = 0,5 - 1A, takže takové ty malé v pouzdru TO92 nevyhoví.

Obecně většina jednočipů umí budit přímo LEDky, ale tak pro jistotu tam můžeš dát nějaký ten budič - u 74HC bych bral jako max. výstupní proud 5-20 mA. Pro fakt velký LEDky to bude chtít halt ty tranzistory.

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. asociace software na připojení k wifi
    Založil xhavli01 v sekci fóra Sítě
    Odpovědí: 5
    Poslední příspěvek: 07.09.2009, 23:02
  2. Jak vnutit hře síťové připojení?
    Založil Patrez v sekci fóra Sítě
    Odpovědí: 12
    Poslední příspěvek: 08.07.2009, 20:50
  3. ipconfig - Vista
    Založil -Braba- v sekci fóra Sítě
    Odpovědí: 2