Ahojte. Ktory software je najvhodnejsi pre server zamerany na poskytovanie virtualnych serverov? Chcem si casom spravit server s VPSkami a preto ma zaujima, ktora paltforma je navhodnejsia ako zaklad.
Ahojte. Ktory software je najvhodnejsi pre server zamerany na poskytovanie virtualnych serverov? Chcem si casom spravit server s VPSkami a preto ma zaujima, ktora paltforma je navhodnejsia ako zaklad.
Drupal freelancer
Dost záleží co na tom budeš provozovat a na čem to budeš provozovat. Na linuxu třeba kvm, openVZ...
Lenovo X200 | Lenovo Ultrabase | Sennheiser HD 595 | Fujitsu Siemens P19-2 Black | Logitech Internet Navigation Keyboard | Logitech VX Revolution
No bude sa jednat o server za 50-100k, ale este nemam nic vybrane, nakolko to nie je momentalne aktualne.
Ako som pisal, bude sa jednat o server, kde pobezia VPSka. Co hovorite na VMWare ESXi? Co som cital, tak to nahradza "nosny" system, ma to nejakych 30 MB. Nie je teda nutne instalovat linux, win, freebsd ani nic podobne, aby na to mohli ist virtualne masiny, ale esxi to cele nahradi.
Drupal freelancer
Jo, ale taky nepoběží žádný systém nativní rychlostí (což považuju dost za výhodu kvm/xen apod., že hostitelský systém běží normální rychlostí a je na něm možné pustit kritické aplikace), ale pokud to nepotřebuješ, budiž. V takovém případě ale jednoznačně běž do certfikovaného serveru, je to hodně vybíravé na hardware (ESX ostatně taky).
Dál se to celé spravuje z windows-only grafické konzole, někomu to může vyhovovat někomu ne.
Lenovo X200 | Lenovo Ultrabase | Sennheiser HD 595 | Fujitsu Siemens P19-2 Black | Logitech Internet Navigation Keyboard | Logitech VX Revolution
No hlavne by som tam chcel mat skalovatelnost vykonu medzi jednotlive vps.
Znami mi poradil ze asi najlepsie riesenie je nahodit linux a az nan vpska. Cital som ze najlepsi virtualizacny nastorj je quemu. Je to tak, alebo je vhodnejsie/lepsie nieco ine? Pytam sa tieto stupidne otazky, preto, aby som nemusel stracat cas ucenim sa prace s niecim, co na koniec bude mat nejake nedostatky o ktorych som na zaciatku nevedel.
Naposledy upravil SonnY; 29.03.2009 v 20:28.
Drupal freelancer
qemu jedine pokud chces emulovat jinou architekturu.
Jinak KVM, coz je v podstate qemu na steroidech(hw virualizace) a nebo Xen, ktery afaik pouziva taky kusy kodu z qemu.
Jinak je mozne uvazovat i o openVZ (zadna ztrata vykonu, ale je to omezene), nebo virtualboxu, ktery ma ted i podporu serveroveho provozu (ovaladni pres terminal - ale u neho si skutecne nejsem jisty, jesli ho lze nasadit produkcne).
Jestli jsem tě pochopil dobře a chceš mít detailní možnosti přidělování výkonu jednotlivým virtuálním strojům, tak v podstatě nemá cenu přemýšlet o ničem jiném než o virtualizaci na úrovni operačního systém (tj. openVZ, Linux-VSever...)
Třeba v openVZ si s tímhle můžeš opravdu vyhrát, možná až moc. V ESXi/kvm toho moc nevymyslíš, počet virtuálních procesorů, limity na paměť a disk a tím to hasne, i když teda možnosti ESXi už si moc nepamatuju.
V praci pouzivame na nasich serverech Debian linux s XEN + Ganeti clustering.
Pred timto jsme meli OpenVZ, ale neosvedcilo se to.
ntb: HP EliteBook 8460p i7-2640M | 8GB RAM | 120GB SSD + 500GB HDD | ATi HD6470 | 14" HD+ | W7 PRO
home: HP Docking Station | HP L2045W | WD 500GB Scorpio Blue USB box
work: HP Docking Station | HP L2445W
audio: Epiphone G-400 SG + Sounder Telecaster | E-MU 0202 | Cambridge Audio Azur 340R | Wharfedale Diamond 9.2 | Magnat Betasub 20A | Sennheiser HD555
Mohl bys rozvest v cem openVZ zklamal?
edit: jinak ja jsem prave nasazoval virtualizaci (ve velmi malem rozsahu - 4 virtualni stroje) a vybral jsem si KVM (potreboval jsem plnou virtualizaci a tak i paravirtualizovane blokove zarizeni a sitovka se hodi). Protoze uz je to ve vanilla kernelu tak me prislo jednodussi to rozbehat.
Naposledy upravil NeMeM9aA; 29.03.2009 v 13:52.
No poptam se na to. Osobne se zrovna o tohle nestaram, ke mne se akorat donesla zmena platformy![]()
ntb: HP EliteBook 8460p i7-2640M | 8GB RAM | 120GB SSD + 500GB HDD | ATi HD6470 | 14" HD+ | W7 PRO
home: HP Docking Station | HP L2045W | WD 500GB Scorpio Blue USB box
work: HP Docking Station | HP L2445W
audio: Epiphone G-400 SG + Sounder Telecaster | E-MU 0202 | Cambridge Audio Azur 340R | Wharfedale Diamond 9.2 | Magnat Betasub 20A | Sennheiser HD555
Ono na linux je to nejvykonejsi reseni. Je tam naprosto minimalni vykonosti propad. Ale kdyz jsem o tom premyslel, tak zrova pro gentoo byly dostupne stare kernely - jeste dneska je jako stabilni oznacen 2.6.18 a 2.6.24 uz je oznacen ~* (experimentalni). Jeste jsou i 2.6.27 ale to uz je maskovane.
Navic jsem potreboval tu plnou virtualizaci a michat 64bit a 32bit stoje(to sice nebylo nutne, ale bylo to zadouci).
Jinak RedHat ted nejak misto xenu zacal tlacit prave KVM.
Ale jinak ja to ovladam pres libvirt a tak zrovna a ten zvlada i ovladani xen stroju. Takze z hlediska obsluhy by uz nebyl rozdil.
Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)