Výsledky 1 až 18 z 18

Téma: PC vs. MAC

Hybrid View

Předcházející příspěvek Předcházející příspěvek   Další příspěvek Další příspěvek

Standardní PC vs. MAC

Chtel bych se zase poptat o radu.
    Pred 2 rokama jsem si tady vybiral notas, a nemam s nim zadne problemy tak se chci zeptat jeste na dalsi vec.
    Totiz neni to primo aktualni, koupi budu resit asi az za pul roku ale chtel bych si udelat nejaky nadhled a divat se uz dopredu.

Casy se tak nejak trochu zmenily a potrebuju si vybrat nejaky vykonny stroj. Nevim jestli jsem titulek zvolil spravne ale vybiram mezi normalnim pc a mac. Delam hodne 3d grafiku (modelovani, renderovani) a 2d grafiku, plus sem tam si zahraju nejakou hru (starsi, nic noveho mi na notasu nejede ). Uvazoval jsem taky co by bylo lepsi. poridit si normalni stolni masinu nebo by stacil notas. oboji ma sve plusy i minusy ..
    Notas se pekne prenasi a vzhledem k tomu ze bych do prace dojizdel (v praci delam 2d, 3d je pro moji zabavu) tak bych notas potreboval.. skoro by bylo idealni kdybych mel notas i stolni.
    Naproti tomu stolni pc zase muzu nadupat vykonem skoro az k prasknuti, coz i notasu moc nejde.
    A proc si vybiram mezi temato 2 platformama? Jednoduse podle referenci znamych.. Vetsina grafiku dela na macu a rikaji ze mac je na grafiku dokonaly stroj. Nadruhou stranu vetsina z nich delaji 2d grafiku. Jini zase rikaji ze jim uplne staci normalni pc a jede to taky dobre.
    Co se meho nazoru tyce tak se mi libi vice mac, ale je to jen takovy subjektivni pocit ze bych mel neco "jineho".

Co se kompatibility programu tyce, prakticky vsechny graficke programy jsou i na mac, 3d programy mi znamy potvrdil ze jsou taky i na mac. co se her tyce, vzhledem k tomu ze jsou na nove macy nainstalovat widle tak to je polozka kterou neni treba nijak resit.

O cenu tady ted moc nejde, jsem ochony do toho investovat hodne, protoze vim ze se mi to vrati.

To je asi snad vse co me ted napada rict.
    Diky za jakekoli odpovedi
    new PC: Core i5-750@2.66Ghz, Kingston 4x2GB DDR3 1333Mhz HyperX CL7, MB Intel DP55WG, Asus ENGTX275, HDD WD VelociRaptor 300GB for system, 2xHDD WD Caviar Black 500GB in raid1 for data, zdroj Fortron Black Power 550w, LCD HP 24" LP2475w, case CoolerMaster Dominator s pruhlednou bocnici. win Vista home 64-bit

Asus Eee 901 white + 32gb ssd disk - malej ale sikovnej
    externí WD MyBook 320GB, WD My Passport Essential 120GB.
    Notebook Fujitsu AMILO Xi 1526, Intel Core Duo T2300 (1.66GHz, 667 MHz, 2MB L2 cache), 17" WXGA+ TFT, rozlišení 1440x900, Crystal View, 2048 MB DDR2 533MHz, 120GB SATA, DVD±RW DL, GeForce7600 256 MB DDR2 VRAM, 10/100/1000 LAN, WiFi (802.11a/b/g), Bluetooth 2.0, >> ted lezi v koute

Standardní Re: PC vs. MAC

dnes uz to neni takové jako dřív. v Mackách jsou intel procesory stejné jako v PCčkách a tak je výkon hodne podobný. rozhodne se nerozhoduj podle výkonu, protože, myslím, že obě platformy jsou na tom dobře. je ale jasný, že stejný výkon od Applu je o dost dražší než stejný výkon na PC.
    takže proč grafici (a nejen grafici, prakticky vsichni, co na PC neco vytváří - nejen tabulky v excelu, nebo účetnictví) prosazují mac? nejspíš kvůli parádnímu OS, který je podle mě opravdu výborný, nepadá (žádné hlášky typu "odešlete report do microsoftu, kde s tím nic neudělají", opravdu je mac os stabilní), je rychlejší než windows (start, všeobecně práce se soubory atd. je na lepší úrovni - core mac os je unix), má hodně funkcí, které využiješ především pri práci a ne při paření gamesek.
    to že na applu jde (legálně) nainstalovat windows je další ukázka vyspelosti operačního systému od applu.
    design hodnotit nebudu, to každý ví jak na tom produkty applu jsou.
    konstrukčně jsou macy myslím na hodně vysoké úrovni, celohliníkové tělo, powersafe adaptér, podsvícená klávesnice, touchpad, který se ovdládá pomocí gest 1, 2 nebo 3 prsty, bezhlučný provoz, baterie na 4hodky minimálně, výstup na monitor DVI (to maj samozrejme i PC), má pouze 2 USB porty (imho stačí), fireware, infra.... je toho víc, to si přečteš ve specifikacích
    abych jen nechválil, nejvetším záporem je samozřejmě cena za samotný přístroj a také cena příslušenství, které je určené pro Macy. ceny jsou rozhodně vyšší a pokud budes pro grafiku potřebovat např. tablet, tak si zjisti kolik te to bude stát. ovsem uz i v příslušenství je videt pokrok a už opravdu hodně hardwaru ma u sebe na cd drivery jak pro windows tak mac os. také je potřeba říct, že mac os má jisté problémy se zápisem na disky naformátované na NTFS, takže pokud máš doma PC s externím diskem, tak ho bud budes muset preformatovat na system, který používá mac, nebo si koupit aplikaci (je jich víc na výběr), která komunikaci s NTFS zajistí.

rozhodnout se musíš sám. já těch 40tis. (bez DPH) za Macbooka Pro nelituju ani minutu. je to opravdu kvalitní kus HW a je radost na něm pracovat. stabilita, rychlost a kvalitní os je k nezaplacení. otázkou je jestli i ty budes potřebovat ty samé vlastnosti na jistý úkor kompatibility s windows (po nainstalování XPček na macbooka je samozrejme z maca klasicke PCčko, otázka je jestli je vůbec potřeba na Mac Os používat windows... ja je na svém booku ani nemám nainstalované...)

preju hodne úspěchů s výběrem
    Apple Macbook Pro + iPhone 4 a na filmy HTPC + LG 42PG6000
    DJ equipment: Macbook Pro + Vestax VCI-100 + Technics RP-DJ1200
    Budu rád, když poctíte můj web www.iPhoneTips.cz svou návštěvou. :)

kup si mac, bud stylovy, utrat vic penez za to same

mozna je osx stabilnejsi,
    ale rozsiritelnost a univerzalnost pc je podle meho nazoru mnohem lepsi
    ale je fakt ze nevim jak upgradujou macaři,
    koupi si dalši 4GB RAM, procesor, grafiku, nejakou kartu nebo novy MAC?

Kdybych si ale koupil Mac tak windows bych tam asi necpal, to mi prijde dost uhozene, to uz lepsi zustat na windows.
    A kdyz pc na praci, tak s NBD - Lenovo, Dell, HP.

A preference grafiku jsou podle me takova ta historicka tradice.
    Athlon II X4 260, GB 770 UD3, RAM 2x2GB, GF 9800GT, Lenovo l220x

Citace Původně odeslal vixl Zobrazit příspěvek
    kup si mac, bud stylovy, utrat vic penez za to same

mozna je osx stabilnejsi,
    ale rozsiritelnost a univerzalnost pc je podle meho nazoru mnohem lepsi
    ale je fakt ze nevim jak upgradujou macaři,
    koupi si dalši 4GB RAM, procesor, grafiku, nejakou kartu nebo novy MAC?
    A preference grafiku jsou podle me takova ta historicka tradice.
    za to same samozrejme ne, ale to je jiná več

upgrade macu je stejný jako na pc, nebo si snad myslíš ze si koupis maca a nepridas si tam nic? omyl... v macu jsou klasické 2,5ky disky (takze kdykoliv muzes koupit vetsi a přidat), ramky neni problem dokoupit, o upgradu procesoru jsem neslyšel, ale předpokládám, že to taky nebude problém.
    grafika je ve stolních mackách od ATI, takze si samozrejme i zahrajes. samozrejme ten kdo si koupí maca nebude full-time hráč her. třeba si nainstaluje nejakyho Unreala atd. (existujou hry pro mac samozrejme)

univerzalnost PC? a v čem? filmy i HDčka pustis na macu, firefox si pro maca taky stahneš, všechny produkty adobe jsou pro mac. v cem je vetsi univerzalnost? uved priklad.

no a ta historická tradice je pravda... odjakziva je hodne velké procento lidí, co pracují na počítačích, chtejí stabilitu při práci, nechtějí se prohrabávat v ovládacích panelech a tweakovat widle a "dodelavat" si je k obrazu svému, jsou lidé, pro které je ideální koupit PC(pardon, mac ), nastavit si jmeno usera a to je vse. začit pracovat bez otravneho doinstalovavani driveru pro x periferii...
    mozna apple trochu přechvaluji nebo to tak vypadá, občas se vyskytnou s nečím problémy, ale jako opravdu dlouholetý uživatel PC musím říct, že je to minimum problémů oproti windows (resp. PC). mé nadšení z mac osx je opodstatněné

Senior Member Avatar uživatele bukva
    Věk
    39
    Vliv
    294

S Macem má zkušenosti jen hodně starý (MacBook G4), takže o nich nic význameného sdělit nemůžu, ale mám hodně zkušeností s 3D grafikou (a ty asi taky).

Pravda je taková, že pod OSX toho 3D softu jede docela málo, co vím tak Maya a Lightwave, ale obecně i když vezmu speciální nástroje (pro sculpting, texture painting, UV layout), tak skoro nic.
    Takže bys to stejně skoro určitě použíl s Windózama, který jsou položka navíc, pokud je neukradneš.

Navíc Mac zrovna HW parametrama neoslní, v 3D grafice, kde se bavíme hlavně o čtyř-a-více jádrech, 4 a více GB RAM atd., už vůbec ne, samozřejmě kromě MacPro.

Macy jsou prostě moc hezký, reprezentativní, fajn na porady a prezentace kravaťáků, ale na práci, ani grafickou už dávno ne (i když 2D se dá, tam není tolik výkonu potřeba a Photoshop pro MacOS je).

Edit: Vlastně zBrush pro Mac je taky. Je jích víc, ale tak 1/4 oproti Win platformě.

Jinak teda grafiků znám desítky až stovky a na Macu nedělá tuším nikdo z nich (možná jeden nebo dva).
    Naposledy upravil bukva; 24.02.2009 v 17:13.
    Myšlení zkresluje realitu.

Kdyz se bavime o notasu tak myslim ze otazky upgradu tady neni treba resit protoze to tady bude u obou platforem stejne. Pokazde se jedna jen o upgradu ramky nebo hdd, nic jineho neni beznym zpusobem vymenitelne. Jinak myslim ze jsem jednou googlil a nasel jsem daleko vice ukazek modifikaci macu nez normalnich notasu.

Windowsy jsem zminoval proto, protoze k praci pouzivam Rhinoceros a o nem nevim jiste ze je verze i na mac, zatim jsem se ptal v jednom eshopu ale jeste neodepsali. Proto se mi libi ze je mac tak rozsiritelny i o windows a beru to u nej jako plus. (Jinak na hry uz to do budoucna vidim spis na konzoli).
    Samozrejme kdyby tam byl problem s nefunkcnosti na macu tak bych asi uvazoval vice o pc, a kdyz bych si mel vybirat mezi znackama jako dell, hp, lenovo nebo treba i alienware, o kterych je znamo ze jsou vykonne a bez vetsich problemu tak cenove uz jsou to stroje srovnatelne s macy (nebo mozna i vyssi). Takze tady v podstate zadny rozdil neni. Jako jediny problem se mi tam zda vista, sice je mozne ze je rychle vytlaci win7 ale kdo vi.. (zkousim ted betu win7 a nejde mi tam treba zadny photoshop, vim je to beta ale je tam videt ze porad tam maji chyby a problemy).

Kdyz se podivam na tu historickou tradici grafiku z druhe strany, je fakt ze pracovat na aspon z 99% stabilnim systemu je jedna z nejdulezitejsich veci co muze grafik chtit. Vim jak je to u me, s necim si hraju a proste zapominam obcas praci prubezne ukladat a jedou se mi to muze vymstit a pak se jen chytam za hlavu.. zatim jsem nemel moznost si nikde macy vyzkouset takze budu verit ze mac os je skutecne jedinecny system jak rikaji zkuseni uzivatele (plus jeho system pro zalohovani dat). jeste kdyz si vezmu ze spousta theme programku pro winy pridavaji vychytavky od macu nebo od linuxu.

O kompatibilite souboru s win moc strach nemam protoze nejaky word nebo excel v praci moc nepouziju, i kdyz jsem se docetl ze balik iWork je plne kompatibilni s klasickym office.

Ale o periferiich primo pro mac jsem moc neslysel. ale nemel by snad byt problem pripojit cokoli co je urcene pro bezne pc nebo ano? Jinak jediny komponent krom mysi bych uvazoval mozna o porizeni SpaceNavigatoru nebo neceho podobneho.

Jinak ve 3d delam hlavne v rhinocerosu jak uz jsem se zminil, a chtel bych se naucit jeste v necem jinem (maya nebo cinema).. o maxu jsem treba slysel ze na mac nejde ale jine snad vetsinou jdou. O vykonu si ale myslim ze na tom budou vsechny notebooky asi nastejno. (spise bych chtel notebook nez stolni) sice tam je "jen" c2d a neni to lepsi jako nejaky quad nebo vicejadro, ale pokud to chci na prenaseni tak to musim ozelet.
    Vim ze jsem na zacatku rikal ze se rozhoduju mezi stolnim a prenosnym ale jak jsem to pres den jeste probiral tak mi vysel notas jako uzitecnejsi.
    Naposledy upravil moebius; 24.02.2009 v 17:36.
    new PC: Core i5-750@2.66Ghz, Kingston 4x2GB DDR3 1333Mhz HyperX CL7, MB Intel DP55WG, Asus ENGTX275, HDD WD VelociRaptor 300GB for system, 2xHDD WD Caviar Black 500GB in raid1 for data, zdroj Fortron Black Power 550w, LCD HP 24" LP2475w, case CoolerMaster Dominator s pruhlednou bocnici. win Vista home 64-bit

Asus Eee 901 white + 32gb ssd disk - malej ale sikovnej
    externí WD MyBook 320GB, WD My Passport Essential 120GB.
    Notebook Fujitsu AMILO Xi 1526, Intel Core Duo T2300 (1.66GHz, 667 MHz, 2MB L2 cache), 17" WXGA+ TFT, rozlišení 1440x900, Crystal View, 2048 MB DDR2 533MHz, 120GB SATA, DVD±RW DL, GeForce7600 256 MB DDR2 VRAM, 10/100/1000 LAN, WiFi (802.11a/b/g), Bluetooth 2.0, >> ted lezi v koute

Citace Původně odeslal -jb- Zobrazit příspěvek
    upgrade macu je stejný jako na pc, nebo si snad myslíš ze si koupis maca a nepridas si tam nic? omyl... v macu jsou klasické 2,5ky disky (takze kdykoliv muzes koupit vetsi a přidat), ramky neni problem dokoupit, o upgradu procesoru jsem neslyšel, ale předpokládám, že to taky nebude problém.
    grafika je ve stolních mackách od ATI, takze si samozrejme i zahrajes. samozrejme ten kdo si koupí maca nebude full-time hráč her. třeba si nainstaluje nejakyho Unreala atd. (existujou hry pro mac samozrejme)
    No to by me prave zajimalo, jestli muzou neco upgradovat, me ten mac prijde docela dost uzavreny, jake zasahy ma povolene uzivatel aby neprisel o zaruku, pripadne jaky upgrade mu je schopna udelat servisni firma. Resit vetsinu externima vecma mi neprijde moc prakticke, navic kdyz to ma 1 a pul konektoru pro pripojeni periferii.
    Athlon II X4 260, GB 770 UD3, RAM 2x2GB, GF 9800GT, Lenovo l220x

Citace Původně odeslal vixl Zobrazit příspěvek
    No to by me prave zajimalo, jestli muzou neco upgradovat, me ten mac prijde docela dost uzavreny, jake zasahy ma povolene uzivatel aby neprisel o zaruku, pripadne jaky upgrade mu je schopna udelat servisni firma. Resit vetsinu externima vecma mi neprijde moc prakticke, navic kdyz to ma 1 a pul konektoru pro pripojeni periferii.
    všeobecně dobré zkušenosti jsou s firmou maximac (praha), která prodává macy, provádí upgrady pokud nekdo chce a neumi si to udelat sám.
    ja MBP kupoval na andelu v istore a bylo mi řečeno že přidat ramky "od nich" není problém na počkání a cena byla "normální" (= ne přestřelená, mozná ne nejnižší ale akceptovatelná)

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. Mac OS vs. Vista
    Založil kidd.sadam v sekci fóra Windows Vista
    Odpovědí: 22
    Poslední příspěvek: 26.10.2008, 21:14
  2. Zmena Mac Adresy Vista !
    Založil WORMBOY v sekci fóra Sítě
    Odpovědí: 7
    Poslední příspěvek: 06.02.2008, 21:16
  3. Duplicitne MAC adresy
    Založil andux v sekci fóra Sítě
    Odpovědí: 10