Zdravím, komunikoval jsem s kolegou "Peca-on-line" ohledně 5.1 repráků Xoro HXS 532 5.1 a žádal ho o srovnání s Genius 5000 (5005) 5.1, které jsou nejoblíbenější ve stejné cenové kategorii.
Vzhledem k tomu, že "recenze" byla vyčerpávající (i duševně), může poradit s výběrem repráků a v neposlední řadě také proto, že to kolega zmínil, vkládám tu jeho porovnání. Mimochodem, velký dík za názory a srovnání.
PS: pokud bude lépe dát to do nákupní poradny, tak prosím o přemístění
Citace:
"Můj výběr bylo v podstatě dlouhý rozhodovní mezi Xoro a právě Geniusama 5005. Bohužel nemám možnost udělat přímý porovnání, ale měl jsem před časem na pár dní doma Geniusy 5000, takže porovnání s matným obrazem v paměti udělat můžu.
Čeho si člověk všimne na první je vzhled a zpracování, kde Xoro vítězí rozdílem třídy, všechno krásně lícuje, žádný otřepy, povrchová úprava i ze zadní strany beden. Ledky na panelu svítí normálně, ne jako reflektory. Už podle vzhledu sestavy a hlavně ovládacího panelu jde poznat, že Xoro jsou zaměřený trochu jinam - dvd, domácí kino, prostě repro do obýváku, zatímco Geniusy jsou hlavně repro k počítači. Genius předpokládá primárně ovládání přímo na subu, Xoro dálkovým ovladačem.
Hodnocení zvuku je problém vždycky a po delší době tuplem, takže mě neber moc vážně. Největší problém u Geniusu co se pamatuju byl sub, duněl že to budilo sousedy přes dvě patra, ale se zvukem na vstupu to mělo společnýho pramálo. Pokud si člověk pohrál s nastavením, výrazně se to vylepšilo, ale pořád zůstávala "čistota" basů asi největší problém.
Xoro tímhle problémem netrpí, opravdu hraje a ne jen hučí a duní, a frekvenční rozsah subu směrem dolů je obdivuhodný. Bohužel vzhledem ke konstrukci ozvučnice subu dochází při velké hlasitosti k zahlcování basreflexu(prostě ta trubka už víc vzduchu nepobere) a rychlému nárůstu zkreslení, při běžném poslechu je ale člověk od této hranice dost daleko, takže pohoda.
Zvuk satelitů neumím moc porovnat, Xoro nádhera, Genius už nevím, ale kdyby byl nějaký problém tak bych si to asi pamatoval. Myslím, že u obou sestav je to stejně L+R+C basreflex a zadní uzavřené. Teď mám na Xoro puštěnou muziku jenom na L+R, 2.0, a zvuk krásnej, včetně basů, takže pokud jseš z těch co nesnesou muziku rozmixovanou na 5.1, tak taky není problém.
Podstatnej rozdíl, kterej si pamatuju, když byly repra zapnutý, ale nic se nepřehrávalo - Genius lehce šuměl ze všech satelitů, nerušivej bílej šum, ale byl tam, Xoro je ticho, pouze lehkej šum z centru slyšitelnej na max. 15cm. Ve stand-by - Geniusu bručelo trafo, opět nic hroznýho, ale když bylo tiho člověk si toho všimnul, z Xoro jsem zatím neslyšel nic ani když jsem to obcházel a dával ucho na jednotlivý repra(ale není tu úplný ticho, takže to není 100%).
Chlazení mají obě sestavy řešený stejně, hliníkovej pasiv zezadu na subu, u Xoro menší než u Geniusu. Teploty se měnej podle hlasitosti, celkově topí Xoro při hraní míň. Co však u Xoro nechápu, je teplota pasivu ve stand-by, místo toho aby zchladnul na pokojovou teplotu, tak se ohřeje(odhaduju trvale topí tak 15 možná 20W), paradoxně pokud jsou repra zapnutý a ticho nebo hrajou na nižších hlasitostech, tak to topí míň než ve stand-by.
Dál už mě nic nenapadá, leda bys měl nějakou konkrétní otázku."