Při focení novoročního ohňostroje jsem si upřesnil pár věcí, tak snad někomu ušetří pár zkažených fotek. Vesměs jsou to věci které jsem už věděl, ale stejně mě jich pár překvapilo.
-Zjistit pokud možno co nejpřesněji program, lokalizaci a rozsah ohňostroje
-Zjistit a zajistit si předem vhodné místo. Fotka ohňostroje je fajn, ale když je na ní i odraz v řece či nějaká silueta, tak je to super!
-Stativ! To je jasný, kvalitní a stabilní je základem úspěšných fotek. KDyž ho zatížíte a vysunute co nejmíň, tak uděláte jedině dobře. Ostré stopy ohňostroje bohužel ukážou každé zachvění.
-Expozice je vcelku ošemetná a musí se řídit typem ohňostroje. Při cloně 8 byla v mém případě "neprofesionální" část ohňostroje podexponovaná a profesionální ohňostroj tak akorát. Jenže i v rámci profi ohňostroje, na který jsem se soustředil jsou rozdíly podle použitých efektů. Některé jsou v pohodě, ale některé jsou přepálené (specialita červených explozí) a vice versa. Takže spíš clonit víc.
-Ruku v ruce s clonou jde i doba expozice. Tu je třeba volit s ohledem na "vydatnost" ohňostroje a taky na expozici statických prvků ve fotce. Pokud budete clonit moc, vyjde dlouhý čas a do fotky se naplácá moc efektů. Naopak když jsem chtěl zachytit jen pár efektů, tak jsem bojoval s podexpozicí zbytku. Chce to najít kompromis, částečným řešením může být bulb režim. Otevřít v okamžiku kdy cestuje nálož nahoru a zavřít po dostatečném počtu efektů. Neřeší to ale problém s expozicí pozadí. Každopádně je mít lepší podexponovanou krajinu než přeplácaný a přepálený ohňostroj.
-Velmi vhodné je použitá dálkové spouště ideálně v kombinaci s MLU. U mě to suplovala samospoušť.
-Sluneční clona! V případě Silvestrovského ohňostroje extrémně důležitá. Zamezí vniknutí světla z boku od petard, světlic a bůhvíčeho čím slaví ostatní.
-Manuálně zaostřit. Nejjednodušší je chytit nějaký kontastní bod ve stejné vzdálenosti jako je ohňostroj, případně chytit se AF na první nástřelové efekty a přepnout na manuál. Bude zaostřeno téměř na nekonečno, každopádně za hyperfokální vzálenost. Pozor na mauální zaotření stylem "na doraz". Pokud totiž u většiny objektivů otočíte na doraz, budete mít zaostřeno "za nekonečno". Je to dané konstrukcí objektivů kvůli systému AF a teplotní roztažnosti materiálů. Takže na to pozor, manuální zaostření na doraz mi zničilo první fotky blesku.
Pokud máte nějaké komentáře a další postřehy, tak si je rád přečtu.