Výsledky 1 až 25 z 64

Téma: ESI Juli@

Hybrid View

Předcházející příspěvek Předcházející příspěvek   Další příspěvek Další příspěvek

Standardní ESI Juli@

Na PCT se objevila recenze v podobě reklamy na Julinku. Link tu.

Na úvod musím prozradit, že jsem na recenze zvukových zařízení celkem skeptický. Ty bláboly zezačátku jsou tak odpudivé, že jsem se o jejich četbu ani nepokoušel. Vezmu to tedy od zadu.

že vybírat se má dle sluchu. agresivní nepříjemné výšky a "rozmázlé" basy vám žádný graf na světě neukáže.
    To vybírání sluchem je pravda, ale autor sám tak nečiní. Fakt netuším co je rozmázlej bas a nepříjemná vejška. Ale pokud je to nějaká ochylka od sinusovky dané frekvence tak to musí být vidět na THD popř IMD. Lidské ucho je sice relativně přesný měřák, ale jen do určitých mezí. Sudé vyšší harmonické jdou poznat cca do 1% a liché tuším, že asi do 0,5%. Co je pod, poznat uchem nejde!!!!!!!!

Právě pro to se na testování zvukovek musel začít používat speciální měřící soft, aby se rozdíly mezi kartami vůbec projevily, protože sluchem to rozeznat nelze.

Znovu se vártím k té citaci výše a pojmu rozmázlý bas a něco s vejškou. To jsou pouze subjektivní a reálně špatné poznatky (slyšiny). Pro jejich zabránění doporučuji slepý test. Vsadím se, že by autor nepoznal intgrovanou kartu od Julči .

Jsem si vědom, že autor asi nemá šanci, zde na mě reagovat, ale byl jsem línej se na pct registrovat, nebráním se aby tam někdo šlehnul link na tenhle thread.

Asi vyvolám bouřlivou debatu a plno (nesouhlasných) ohodnocení, ale na vše se pokusím logicky odpovědět. A jak říká můj hifi guru z univerzity: ,,Rozum do hrsti!"

EDIT:

vytáhnu ještě jeden citátek z diskuze, je to reakce na velmi dobrý příspěvek od MEDCINa

U zvukovek teto kategorie nema smysl delat slepe testy...jedna hraje proste lepe a druha hure tam uz subjektivita moc vysledek neohrozi.
    Ale má, proč by to smysl nemělo? Ahá, tak vy to, milý pane readaktore, víte už dopředu která karta je lepší a která horší, tak to pak ano, nedivím se že ,,test" dopadl, tak jak dopadl

Ponaučení pro všechny. Vidíte co s lidma dělá víra. Právě proto je obchod s vírou lidí tak lukrativní job.
    Naposledy upravil Erda; 20.12.2006 v 13:53.
    Pašák erda.

Standardní Re: ESI Juli@

je to zvlatni test, hlavne mel zaradit podobne karty jako Prodigy, EMU1212, M-Audio atd. Co karta to ruznej zvuk o tom bych se klidne prel...ale jak poznam dle charakteristiky testu - bez poslechu vyslednej zvuk...to opravdu nevim.
    Spousta vice ci mene uzitecnych veci a zivot okolo...jdete se projit.

Copy that...musim s tebou souhlasit. Pri cteni charakteristik vyluzovanych zvuku, skoro vzdy ucuravam smichy. Taky nevim co je to rozmazly bass, zrejme to bude specialni pseudo-netopyri jazyk. Taky sem nedavno cetl test zvukovych karet, a jedine cemu sem venoval pozornost, byly pouzite soucastky (AD prevodniky, operacni zesilovace, kondenzatory etc.) - tehdy tam karty Creative pekne propadly. Jinak co se zvuku tyce, sam jedu na integrovane zvukovce (ALC650), kterou ma moje deska. Koupe zvukovky za x tisic jsou pro me vyhozene penize. Nak
    Athlon XP-M 2,4GHz
    Komentáře, rady a postřehy autora, uveřejněné v diskuzích jsou vyjádřením jeho subjektivních názorů a autor při jejich uplatnění třetí osobou nenese žádnou právní ani odbornou odpovědnost.

Ono testovat zvukovku je strasne moc subjektivni... kazdy ma rad trochu jine podani. Muzu to potvrdit z vlastni zkusenosti. Asi pred 2 lety jsem mel moznost u jednoho audiofila slyset jeho super-dee-duper soustavu asi za 250 000,-... dle meho neodborneho nazoru to hralo hodne podobne jako normalni zesik+bedny v cenove hladine kolem 10 000.- napojene na Creative Audigy2 ZS. A to jsem poslouchal nekolik pro me celkem znamych alb skoro cele odpoledne.
    1. PC1: || CPU:AMD Athlon64 X2 4800+@2,66GHz=266x10 || RAM:A-DATA 2x1GB + G SKILL 2x1GB @ DDR500@533 3-4-4-8 || M/B:DFI LanParty NF4 SLi-Dr Expert || Graphics:ATi Radeon X1900XT@681-1500MHz || HDD: 2xWD Raptor WD1500AHFD in RAID0 + 2xSamsung SP2004 in RAID0 400GB + Seagate Baracuda 7200.10 250GB || Sound:Creative SoundBlaster X-FiXtremeMusi || Power: Corsair HX520 ||Cooling:Thermaltake Big Typhoon\\DVD+-RW:LG H20L || LCD: Samsung 930BF ||
    2. PC2: || CPU: AMD Duron 1400@AthlonXP 2400+ 166x11,5 256kB L2 Cache || RAM: 512MB DDR33 || M/B: MSI KT3 Ultra-2 || Graphics: MSI GeForce 2 Ti 64MB || HDD:Western Digital 40GB || Power:KME PZ-500 || CRT: IBM P202 ||
    3. NTB:|| Acer Aspire 5024WLMi 15,4" ||

No rozdíl v komerční sféře mezi audio za 250k a 10k by měl bejt .

Ještě bych chtěl upozornit, to co udává kvalitu zvuku je repro. Musím opakovat, to co udává výslednou kvalitu zvuku je to co má největší zkreslení a to jsou repro.

Zatímco zkreslení zesilovačů a zvukáren je řádově tisíciny procenta, tak u reproduktorů to je zkreslení měničů a to je v jednotkách procent!!!! Takže když má někdo aparaturu za 250, tak aby to mělo smysl tak 220k bych dal do repro, ale nejspíš bych postavil aktív boudy za 5k
    Pašák erda.

No sak jeho bedny byly snad za 150k.
    1. PC1: || CPU:AMD Athlon64 X2 4800+@2,66GHz=266x10 || RAM:A-DATA 2x1GB + G SKILL 2x1GB @ DDR500@533 3-4-4-8 || M/B:DFI LanParty NF4 SLi-Dr Expert || Graphics:ATi Radeon X1900XT@681-1500MHz || HDD: 2xWD Raptor WD1500AHFD in RAID0 + 2xSamsung SP2004 in RAID0 400GB + Seagate Baracuda 7200.10 250GB || Sound:Creative SoundBlaster X-FiXtremeMusi || Power: Corsair HX520 ||Cooling:Thermaltake Big Typhoon\\DVD+-RW:LG H20L || LCD: Samsung 930BF ||
    2. PC2: || CPU: AMD Duron 1400@AthlonXP 2400+ 166x11,5 256kB L2 Cache || RAM: 512MB DDR33 || M/B: MSI KT3 Ultra-2 || Graphics: MSI GeForce 2 Ti 64MB || HDD:Western Digital 40GB || Power:KME PZ-500 || CRT: IBM P202 ||
    3. NTB:|| Acer Aspire 5024WLMi 15,4" ||

Docela by me zajimalo, na jake sestave ty zvukovky p. Stefek testoval... Jinak srovnavat Julii s Audigy 2 je trochu ulet, k takovymu srovnani ani neni potreba nic slozite zkouset. Vysledek se da predpokladat.
    Abit IP35PRO || C2D E8400 || Corsair Twin2X2048-6400C4 || Zotac 8800GTS 512 || Seasonic S12-650 || Raptor 300GB w SILENTMAXX silencer
    Eizo S1910 || TERRATEC Cinergy 2400i DT || Logitech diNovo Media Desktop w MX1000 || hp LaserJet 1015
    E-MU 1212M || Myryad MI120 || Adam HM1 || CORDA HEADFIVE #470 || Sennheiser HD-650
    Neumím mluvit vznešeně, ale problémy dvou malých lidí jsou v tomhle bláznivém světě jen hromádkou fazolí. ~Dr. G. House~

Erda a pro všechny ostatní
    Je až k neuvěření jaký blábol může někdo napsat. Ten první příspěvek tohoto tématu je opravdu něco. Z vlastní zkušenosti:
    Rozdíl mezi integrovanou zvukovkou a Audigy je slyšet na první poslech i na aktivních bedničkách za 500Kč a je propastný.
    Stejně tak např. Audigy 2 ZS resp. Audigy 4 (ty jsou téměř stejné) hraje podstatně kvalitněji než Audigy 1.
    Měl jsem doma asi 40 různých zvukovek a rozdíly jsou jednoznačné i plastovych bedničkách.

Právě kvůli takovým "expertům" jako jste Vy, se vesele prodávají audio sestavy v hypermarketech apod. Každý si pak myslí, že když koupí All-in-One za 10000Kč (v lepším případě), že má doma super domácí kino (přitom má tak leda kulisu na záchod) a jak výborně to hraje. Lidi jsou schopní dát za LCD televizor 50k a k němu komplet ozvučení za cenu do 10k. Přitom uši jsou mnohem citlivější než oči a jdou mnohem méně oklamat.

Opravdu nejlevnější použitelná sestava domácího kina (kdy už záčíná - opravdu jenom začíná - být prostorové podání alespoň trochu věruhodné) určitě neklesne pod 50000Kč. I na této hranici musí ale opravdu dobře vybírat.

Spousta lidí se tomu všemi silami brání, protože nikdy neslyšeli přímé srovnání (v hypermarketu ho opravdu nikdy neuslyší). Pokud někde náhodou uslyší něco kvalitnějšího, nevšimnou si toho, protože z domů si pomatují spíše melodii, než podání, a na tu se zafixují. K tomu jim velmi napomáhají výroky typu první příspěvek.

Zjednodušeně:
    Většina měření dává jen aktuální hodnotu, průměrnou hodnotu, rozptyl apod.. Je však velký rozdíl v tom co se děje mezi tím. Je rozdíl, zda uděláte průměr např. z 0, 20, 10, 30, 0, 0 nebo z 5, 15, 10, 20, 5, 5. Výsledek je stejný, ale skutečnost je úplně jiná. Ve skutečnosti se uplatňuje obrovské množství veličin a parametrů, které v pěti grafech nemáte nejmenší šanci pojmout. Každý přispěje svým dílem do výsledného vjemu.

Rada:
    Vemte si svůj DVD přehrávač hypermarketu a běžte do Hifi studia si ho nechat srovnat s nějakým kvalitnějším CD přehrávačem. Zvukovku by vam asi těžko zapojili a v základu se zde uplatní podobné součástky - převodníky, operační zesilovače, kondenzátory, kvalita provedení atd. podobně jako u zvukovek. Asi Vám dá trochu práce je přesvědčit, že to opravdu myslíte vážně a že opravdu nevěříte, že to může hrát lépe. Vždyť přece THD apod. se určitě nebude lišit víc, než o několik setin procenta, což nemůže být poznat, a že největší zkreslení stejně mají bedny, takže zdroj zvuku to nemá šanci ovlivnit.

A co má tohle jako společnýho s Julií? Použil si vykáná s velkým V (Vy) takže si asi myslel mě, když si mi prve jmenoval a pak si mi nazval "expertem". Takže tě můžu vesele ujistit, že díky mně se žádné zboží v hypermarketu neprodává.

A cos myslel touhle blbostí?
    Zjednodušeně:
    Většina měření dává jen aktuální hodnotu, průměrnou hodnotu, rozptyl apod..
    Prej aktuální hodnoty a průměrný. Víš vůbec prosímtě, co se u zdrojů zvuku uvádí za hodnoty, co znamenaj a jakých hodnot nabývaj a jak se to měří? No asi vůbec. Tak mě tu prosímtě neškol.
    Pašák erda.

Největší zábava byl komentář jednoho člověka u testu ESI Juli@ ve stylu:

Ten test je úplně na nic. Nikde není napsáno zatížení procesoru.

Bylo to myšleno ve smyslu, zda náhodou nebude mít v CSku o 1% méně fps. Toto dokáže člověk napsat ke stereo poloprofi zvukovce.
    A co je horší, řada čtenářů s ním soulasila.

Samozřejmě, že vím jaké hodnoty se u zdrojů zvuku měří. Také však vím, že jsou silně zavádějící a o celkovém charakteru vypovídají pramálo.
    Bylo jasně uvedené, že je to myšleno zjednodušeně - takový test dá teoretickou představu, ale není vševypovídající. Nevím, jak Vy, ale já doma běžně signál 1kHz neposlouchám.
    Dokážu si živě představit, co by si tak asi, po přečtení Vašeho příspěvku, pořídil mladý amatérský hudebník domů na nahrátí demo nahrávky.

Těch pár měření je jako, když by inženýři Formule1 změřili zrychlení a maximální rychlost a byli spokojení. Pak lehce zaprší, foukne větřík nebo se motor mírně víc zahřeje a celé jejich měření jde do háje.

Jen na okraj uvádím, že je nepsaným pravidlem, že si lidé na foru tykají. To já zas vím, že ty hodnoty zavádějící nejsou a pokud jsou uvedeny metody měření tak vypovídají prahodně.

Já kilo taky neposlouchám, ale vím kam tim míříš. Víš vono tranzistor při běžném poslechu v lineární oblasti lze považovat za lineární prvek a dnešní typy zvládají f do řádu MHz. A protože je lineární, tak je fuk jestli je zkreslení naměřené při 100 Hz, 1 kHz, nebo 4198,356 Hz.

Srovnání s formulí je totál mimo. Údají o zesilovači jako je frekvenční chára, zkreslení a vnitřní odpor kolikrát řeknou více, než několikastránkové recenze rádobi hifistů. Ale člověk se jim nemůže divit, protože konstatování holých naměřených údají je velmi strohé a nepřináší možnost diskuze k tématu (rozumějte kecání všechmožných kravin vokolo)
    Naposledy upravil Erda; 15.12.2007 v 17:41.
    Pašák erda.

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. AQ M 20
    Založil jens v sekci fóra Zvuk
    Odpovědí: 6
    Poslední příspěvek: 30.01.2005, 22:53
  2. ESI Waveterminal 192M
    Založil Yngwie v sekci fóra Zvuk
    Odpovědí: 1
    Poslední příspěvek: 26.12.2003, 17:33

Pravidla přispívání