Stránka 1 z 3 123 PosledníPoslední
Výsledky 1 až 25 z 73

Téma: chlazení jádra procesoru vodou

Hybrid View

Předcházející příspěvek Předcházející příspěvek   Další příspěvek Další příspěvek

Standardní chlazení jádra procesoru vodou

zdar, tak jsem přemýšlel nad co nejefektivnějším waterblockem a napadlo mě chladit přímo jádro procesoru (voda by byla v přímém kontaktu s jádrem). silikonovým lepidlem přilepit obal s fitingy (klidně plastový, voda má dostatečnou tepelnou kapacitu) přímo na procesor, co vy nato? výhodou by bylo že jádro by nemuselo předávat teplo do měděného wb (voda by nechladila měď ale přímo jádro) a nemusela by se řešit ani nějaká pasta a špatné dosedání wb na procesor. problém by byl jestli by to jádro procesoru nezačlo nějak korodovat nebo se nějak jinak nepoškodilo, např zkratem. samo by to muselo být přilepené k procesoru napevno a precizně aby voda někde nevytekla (projistotu bych to klasicky zajistil sponou). intely by podle mě měly jít vklidu, mají jádro chráněné takovým plechem, např athlony xp by byly problém, jsou tam ty můstky které by voda spojila, takže by muselo být všechno oblepené a čouhalo by jenom to jádro.

Standardní

toto uz sa riesilo viackrat je to blbost, najdi si to, su tu o tom thready (a nielen tu)
    Sound (Sennheiser HD 580 + Meier Corda Move) just great
    Workstation (Intel i5 4590 + Noctua DH14×Asus Z97-A×24GB DDR3×480GB Sanmsung 850 Pro + 1TB WD + 1TB WD + 1TB Samsung+×MSI N760 TF 2GD5/OC ×Enermax Pro82+ 425W×Antec Solo Modded×Dell UltraSharp U2713HM 27"×Logitech MX3200×Inspire T3030) not so silent anymore
    Photo (Sony A6000×32GB SD×stuff×Crumpler Long Schlong+Tenba D-15c×Velbon V2000×Lomo LC-A) creative
    Notebook (IBM ThinkPad T420s×nejaká i5×240GB Samsung 850Pro×8GB RAM×dve baterky×blabla) mobile
    Neděkujte, nenadávejte, pokud se vám něco líbí nebo nelíbí, používejte prosím reputaci (tj. ikonka s vahami pod avatarem), už můžete i "anonymně".

Senior Member Avatar uživatele Tantalos
    Věk
    50
    Vliv
    279

Standardní

Citace Původně odeslal MadCap
    toto uz sa riesilo viackrat je to blbost, najdi si to, su tu o tom thready (a nielen tu)
    Blbost to není viz specializovaná zahraniční OC fóra! Je to ale náročné, především na těsnost. Teplota klesne o pár dalších stupňů, ale spíše to je typ chlazení pro extrémní overclockery.
    CPU: AMD Opteron DualCore, AC Freezer64 Pro, MB: DFI LP UT NF4 Ultra-D, modded bios N4D704-2BTA, RAM: 2x1GB 400DDR 2.6V, Graphic: Leadtek PX6800GS TD 256MB, PCI-E (425/1000), CASE: Chieftec 410W Silent DX-01SL-D, DVD: DVD-ROM Plextor 116A, DVD-RW LG GSA-4163B, fw:A105, HDD: 1x Seagate Barracuda 7200.7 120GB 8MB cache, 1x Seagate Barracuda 7200.8 250GB 8MB cache.
    3DM01: xxx 3DM03: xxx 3DM05: xxx 3DM06: xxx Aquamark: xxx Sandra2005: xxx SuperPI: xxx

Senior Member Avatar uživatele Lada Kolar
    Věk
    39
    Vliv
    276

Standardní

efektivní by to bylo, už jsem to viděl na jinych forech v akci, ale hlavní problém je v tom že musíš vymyslet jak zajistit těsnění mezi blokem a procesorem, což bude docela problém
    Some parts of this post may be considered violent or cruel

Standardní

myslim ze samotnej heatspreader na procaku ma malou plochu, naky water bloky ji maj urcite s ruznejma zakrutama vetsi

Standardní

skuste sa zamysliet nad principom fungovania WB ako vymennika tepla ... a potom si to porovnajte s placatou plochou HS ... aby fungoval "direct die cooling" tak by si tam tu vodu musel inac rychlo otacat aby to malo zmysel a vo vysledku to neni efektivnejsie ako dobry WB
    Sound (Sennheiser HD 580 + Meier Corda Move) just great
    Workstation (Intel i5 4590 + Noctua DH14×Asus Z97-A×24GB DDR3×480GB Sanmsung 850 Pro + 1TB WD + 1TB WD + 1TB Samsung+×MSI N760 TF 2GD5/OC ×Enermax Pro82+ 425W×Antec Solo Modded×Dell UltraSharp U2713HM 27"×Logitech MX3200×Inspire T3030) not so silent anymore
    Photo (Sony A6000×32GB SD×stuff×Crumpler Long Schlong+Tenba D-15c×Velbon V2000×Lomo LC-A) creative
    Notebook (IBM ThinkPad T420s×nejaká i5×240GB Samsung 850Pro×8GB RAM×dve baterky×blabla) mobile
    Neděkujte, nenadávejte, pokud se vám něco líbí nebo nelíbí, používejte prosím reputaci (tj. ikonka s vahami pod avatarem), už můžete i "anonymně".

Standardní

musel by sis zajistit nekolikanasobne vetsi prutok vody a prskat ji primo na die ... ne jen nechat protejkat
    Hrrrr, will you stop using people as human driven search engines? Google.com has all the answers you need.

Standardní

věřím že se tu o tom někde psalo, ale nic jsem nenašel (když mi to najde 700 threadů a každý má v průměru 10 topiců... ) tak se omlouvám že s tím otravuju.

vyřešit těsnost by neměl být problém při použití silikonového tmelu na sklo a kov, lepí se s tím akvárka a drží to i pod tlakem (akvárka do 200l) navíc bych to dotáhnul sponou jak na klasickém wb, silikon je dost pružný tak není boha aby to netěsnilo.

blbost to podle mě není, voda má dostatečnou tepelnou kapacitu, která je vyšší než u mědi. z tohoto úhlu pohledu je vodní chlazení s měděnými bloky neefektivní, protože měď pojme pouze tolik tepla jakou má kapacitu. voda by zvládla i víc, ale ta měď to omezuje. minimálně se shodneme že chladící médium je voda, a teplo se do ní dostává přes měď wb a mezerou mezi wb a jádrem a tím určitě vznikají ztráty. spíš mě zajímalo jestli tam nejsou nějaké jiné problémy (zkrat, koroze apod)

kdyby někdo našel nějakej link, klidně v angličtině byl bych vděčnej.

hanis

Senior Member
    Věk
    44
    Vliv
    291
    Xeon X5650 .:. Asus P6T Deluxe V2 .:. 3x2GB Kingston DDR3 2GHz .:. Asus GTX285 .:. Total ~2750GB HDD Capacity .:. Creative SoundBlaster X-Fi .:. LG L245WPBH 24" LCD .:. Logitech G5 .:. gMONO case w/ Delta 700W

Standardní

uff, tak jsem něco našel, dík MadCap-ovi že napsal "direct die cooling", mě by to nenapadlo a vyhledávač konečně něco vyplivnul. je to jak jsem si myslel, když se chladí přímo jádro je to MNOHEM efektivnější než kterýkoliv wb, nezáleží ani na velikosti jádra (u měděného wb problém). pumpu mám solidní, hydor selz 2 (průtok až 700l/h a švihá to pěkně ). ono u měděného wb je vždy problém navrhnou ho tak, aby co nejvíce tepla přijal (velká hmota mědi) a aby ho co nejvíc předal (velká plocha mědi). u "on die coolingu" to je jedno a to je důvod proč to chci udělat právě takhle. je to pro mě jednodušší vyrobit svépomocí než ty měděné wb. ten můj homemade (viz můj web) není moc efektivní, rozdíl teploty cpu a vody je 11-15°C a s on die to je tak 5-10°C, což je dost na to abych do toho šel. píšou že rozdíl je tím větší čím víc procák topí, a já chci jít do pentium d a to je solidní přímotop (140w) a cloknout de až na 4ghz a to pry jinak než vodou nejde (už na 3,4 oc to topilo 80°C )

http://www.spodesabode.com/content/article/directdie2/2
    http://www.spodesabode.com/content/article/directdie3
    http://www.hardwareforum.com/bbs/showthread.php?t=380

Standardní

Já ti fandím chlape. Jdi do toho a nenech se odradit blbostma typu že to není učinnější než WB atd. Samozřejmě, že to je účinnější, ale na druhou stranu taky mnohem náročnější.

Možná by nebylo špané začít mezikrokem, chladit přímo HS a pak teprve přejít k přímému chlazení. Odpadne tak spoustu problémů a přitom to bude v účinnosti chlazení někde mezi, což znamená stále před všemi WB. Určitě si na tom odzkoušíš chlazení rovné plochy turbulentním prouděním, a to setsakramentsky rychlém, protože odvést 140W u P4 není to samé jako 40W u durona.

Ať se rozhodneš jakkoliv, držím pěsti.
    AMD XP 1466@2000MHz DUT3C Vcore 1,6@1,7::::::GF4Ti 4200ViVo Leadtek::::::Epox 8K5A2+::::::CPU+GPU bloky Galaxi::::::čerpadlo ATMAN 304::::::radiátor Felicie

Standardní

...je to zbytečně riskantní způsob chlazení. v případě připevnění a zároveň těsnění pomocí silikonu bych se asi bál různý tepelný roztažnosti, pak je tu samozřejmě požadavek na turbulentní proudění kapaliny při velkym průtoku. pro těch několik málo stupňů dolu bych do toho nešel. to už bych radši použil WB typu cascade (kterej je asi nejúčinnější) nebo zvětšil plochu žebrování chladiče a zlepšil přestup tepla z žeber do vzduchu nebo uvažoval o peltu + WB...

Administrátor マツダ mince Avatar uživatele Marty
    Věk
    43
    Vliv
    300

Standardní

v pripade poruchy cerpadla je to pro CPU jista smrt, narozdil od WB, ktery pusobi, jak jiz bylo receno, vymenik tepla - wb i bez vody dokaze nejaky cas teplo z cpu odvadet. imho je skutecne kaskada lepsi napad.
    CUBE> Ryzen 7 7700X + Arctic Lq Frzr III 64 GB DDR5-6000 ◦ ASUS TUF B650PLUS ◦ ASUS RTX3060 OC 12GB ◦ Kingston KC3000 2TB ◦ SS G12 GM-650 Gold ◦ Samsung S27A800 4K
    WORK> HP EliteBook 845 G9 ◦ Ryzen 5 PRO 6550 ◦ 32 GB DDR3 ◦ 2048 GB nVME SSD ◦ 14.1" 1920x1080 LED + 2x 32" Dell 4K ◦ Win11 Enterprise
    SERVER> HP ProLiant Microserver Gen8 ◦ Intel Core i5-3540T ◦ 16 GB DDR3 ◦ 180 GB SSD + 2x4 TB WD RED + 2x16 TB Toshiba ◦ 10GbE NIC
    PHOTO> Canon EOS 70D ◦ EF 70-200/4L ◦ EF-S 10-18 STM ◦ EF 50/1.8II ◦ EF-S 40/2.8 STM ◦ Yongnuo YN-568EX ◦ Tamrac 5534
    HOMECINEMA> TV Samsung UE55Q55T 55" 4K ◦ DVD Pioneer DV-310K ◦ AVR Yamaha RX-V359 ◦ SPK Dexon Allegro 5.0
    OTHERSTUFF> Mikrotik RB760iGS ◦ Mikrotik CSS610
    ◦ Mikrotik CRS326 ◦ UniFi WLAN ◦ Xerox B235 ◦ Canon PiXMA MG5350

Standardní

No nedavno jsem videl fotky roztavene kaskady (vinou nezapnuteho cerpadla), uz je nemuzu najit. Kaskada toho tepla taky moc nepobere oproti treba KP. Ale to se bavime o extremu
    Asus P5K-E | E6600@3,6GHz | GB GTX260 216SP | 2GB DDR2 | WD7500AAKS | WD15EADS | Enermax 500W | Antec P182 | LG L2000C

Administrátor マツダ mince Avatar uživatele Marty
    Věk
    43
    Vliv
    300

Standardní

Citace Původně odeslal Fazer
    No nedavno jsem videl fotky roztavene kaskady (vinou nezapnuteho cerpadla), uz je nemuzu najit. Kaskada toho tepla taky moc nepobere oproti treba KP. Ale to se bavime o extremu
    ja to videl taky. ale porad prezije aspon pul minuty, nez si toho treba vsimnes, ve vode jadro neprezije.
    CUBE> Ryzen 7 7700X + Arctic Lq Frzr III 64 GB DDR5-6000 ◦ ASUS TUF B650PLUS ◦ ASUS RTX3060 OC 12GB ◦ Kingston KC3000 2TB ◦ SS G12 GM-650 Gold ◦ Samsung S27A800 4K
    WORK> HP EliteBook 845 G9 ◦ Ryzen 5 PRO 6550 ◦ 32 GB DDR3 ◦ 2048 GB nVME SSD ◦ 14.1" 1920x1080 LED + 2x 32" Dell 4K ◦ Win11 Enterprise
    SERVER> HP ProLiant Microserver Gen8 ◦ Intel Core i5-3540T ◦ 16 GB DDR3 ◦ 180 GB SSD + 2x4 TB WD RED + 2x16 TB Toshiba ◦ 10GbE NIC
    PHOTO> Canon EOS 70D ◦ EF 70-200/4L ◦ EF-S 10-18 STM ◦ EF 50/1.8II ◦ EF-S 40/2.8 STM ◦ Yongnuo YN-568EX ◦ Tamrac 5534
    HOMECINEMA> TV Samsung UE55Q55T 55" 4K ◦ DVD Pioneer DV-310K ◦ AVR Yamaha RX-V359 ◦ SPK Dexon Allegro 5.0
    OTHERSTUFF> Mikrotik RB760iGS ◦ Mikrotik CSS610
    ◦ Mikrotik CRS326 ◦ UniFi WLAN ◦ Xerox B235 ◦ Canon PiXMA MG5350

Senior Member
    Věk
    44
    Vliv
    291

Standardní

Citace Původně odeslal Fazer
    http://4um.ocguru.cz/viewtopic.php?p=958969 post od bc.Yo!, ale fotky uz nema online
    Xeon X5650 .:. Asus P6T Deluxe V2 .:. 3x2GB Kingston DDR3 2GHz .:. Asus GTX285 .:. Total ~2750GB HDD Capacity .:. Creative SoundBlaster X-Fi .:. LG L245WPBH 24" LCD .:. Logitech G5 .:. gMONO case w/ Delta 700W

Standardní

Citace Původně odeslal Marty
    v pripade poruchy cerpadla je to pro CPU jista smrt, narozdil od WB, ktery pusobi, jak jiz bylo receno, vymenik tepla - wb i bez vody dokaze nejaky cas teplo z cpu odvadet. imho je skutecne kaskada lepsi napad.
    už i amdčka mají předse teplotní pojistku, takže i když by jel bez jakéhokoliv chladiče, tak se ihned vypne takže neshoří (intely to měly vždy, amd ne proto byly levnější). na tomshardware je i video, jak to zkoušel na palominech a měřil i teplotu při uhoření (cpu se usmažilo při 350°C) i synetetický obláček tam byl . není to vlastně otázka procesoru, ale jednoduchý pojistný obvod na desce, který prostě vypne napájení při teplotě nastavitelné v biosu, deska bez obvodu nechala procesor shořet, deska s ochranou vypla a cpu přežil. princip testu byl jednoduchý, prostě při hraní quake3 sundat chladič . zkoušeli i p4 a to s tím intel trotlingem zpomalilo procesor podle teploty, takže když není p4 dobře chlazené jede, ale vkládáním prázdných cyklů zpomaluje

to turbulentní proudění není problém vyrobit pomocí několika desek z akrylátu (vyvrtáním dírek) nebo trubiček. voda při turbulentním proudění odvede mnohem více tepla, takže když je to dobře navrženo tak se klasický blok opravdu nechytá. i amd počítá s chlazením direct die do budoucna, protože procesory budou menší a menší a budou vyzařovat více tepla (W) a turbulentním prouděním není problém nasměřovat paprsek (trysku) na malou plochu (i bod). a silikon co mám je na lepení akvárek, takže když má voda 30-35°C (max 40) tak to silikon vpoho zvládne, bude tam jako těsnění, né jako lepidlo (bude přitlačen na cpu sponou)

ten waterblock bude vlastně polotovar klasického wb (bez měděné části). jen se musí myslet na to aby fitinka s přívodem vody byla nad jádrem a přidat trysku (trubičky). na soustruhu to je ajn cvaj. zkusím to na tom amd troughbredu tak jsem zvědav (jak tam jeden z overclockers.com psal: "amd xp@2400mhz při 35°C full load, s tím dokážu žít")

http://forums.procooling.com/vbb/sho...0&page=2&pp=25

http://guides.pimprig.com/special_pr...ing.php?page=2

Terorista karabínový mince Avatar uživatele PiT
    Vliv
    300

Standardní

Stale zabudas na dve zakladne veci...

Voda ma teplotu varu len 100°C a obsahuje kyslik, ktory ti casom sposobi na jadre koroziu, ci chces, alebo nie.
    And down we go again, under the relentless wawes, into the arms of calm breakers, into bayou of forgotten dreams
    Like sand slipping through my fingers, nothing ever lasts, ever will

Standardní

Tahle problematika je už stará několik let, imho zbytečné riskování kvůli pár stupňům. Lepší je snažit se zajistit nižší teplotu chladícího média.
    Jinak se to běžně vyrábí:
    http://viscool.com/?page=prod&pol=1
    QuadCore Q6600, GF 8800GT....workstation
    DualCore PentiumD 805 (2.66GHz@3.4GHz), Asus P5P800se,2x512 MB DDR400, DVB-T Jetway PCI tuner, 2x LCD Benq FP71E+ on Leadtek Winfast A350XT. Watercooling
    Notebook: IBM T22, 512MB RAM

Standardní

Citace Původně odeslal PiT
    Stale zabudas na dve zakladne veci...

Voda ma teplotu varu len 100°C a obsahuje kyslik, ktory ti casom sposobi na jadre koroziu, ci chces, alebo nie.
    Všechno koroduje, stárne, degraduje. Otázka je, za jak dlouho mu to CPU "odkoroduje". Jestli to vydrží min 2 roky, tak není co řešit. Do toho bych šel.

Spíš než velký průtok, bude potřeba velký tlak resp. velká rychlost média na ploše CPU. Teplotu varu by tudíž neměl překračovat, ikdyž jsem již někde Durona s bublinkama viděl.

Každopádně jdi do toho!
    AMD XP 1466@2000MHz DUT3C Vcore 1,6@1,7::::::GF4Ti 4200ViVo Leadtek::::::Epox 8K5A2+::::::CPU+GPU bloky Galaxi::::::čerpadlo ATMAN 304::::::radiátor Felicie

Standardní

Citace Původně odeslal Haniz
    vyřešit těsnost by neměl být problém při použití silikonového tmelu na sklo a kov, lepí se s tím akvárka a drží to i pod tlakem (akvárka do 200l) navíc bych to dotáhnul sponou jak na klasickém wb, silikon je dost pružný tak není boha aby to netěsnilo.
    To mohu potvrdit, drží to, tesní to... Používám Silikonové Lepidlo koupené v aquaristických potřebach.

EDIT: Když jsem potřeboval sundat z CPU Blok, sundal jsem jej přímo ze zavřené patice. Když jsem CPU po té sundaval z bloku držel pekně (bál jsem se že processor rupne).

Standardní

Citace Původně odeslal Marty
    Již mnohokrát jse mi povedlo z jakých koliv příčin (čerpadlo, bubliny) zastavit oběh vody a s processorem se nic nestalo (Prescott 3.0GHz).

Standardní

Nyní opět na ASUSU...

Standardní

Citace Původně odeslal šaman
    Tahle problematika je už stará několik let, imho zbytečné riskování kvůli pár stupňům. Lepší je snažit se zajistit nižší teplotu chladícího média.
    Jinak se to běžně vyrábí:
    http://viscool.com/?page=prod&pol=1
    S viscool som jedneho casu komunikoval a podla ich vysledkov bolo zlepsenie max 3 stupne oproti ich cpu wb tak neviem ci sa to oplati.

Standardní

2šaman: snížit vodu chladícího média, to už víc nesnížím, mám tam 2 radiátory a chci jet pasiv bez větráků, takže další zlepšení chlazení bez zvýšení hluku je pro mě lepší (účinnější) wb (čerpadlo mám taky zrovna nové a pomohlo dost 5-10°C dolů, jak u čeho)

2ace: opladí sa to určo, ale musí to být pořádně udělané (trysky kvůli turbulentnímu proudění a většímu tlaku a rychlosti h2o)

2DlouhyJony: na ty waterblocky jsem se dival a vypadají zajímavě, jen sem nikde neviděl nějaké ty trysky, asi tam nejsou co ale dodatečně to tam půjde udělat jednoduše, měděné trubičky se dají do přívodního fitingu a nějak se to zaletuje nebo zalepí (silikon, epoxid)

všichni co měli nej výsledky s direct die chlazením tam ty trysky měli, a xp@2400 při 27°C je fakt good. i když prckot@3,8ghz a 42°C je taky supr, kámoš má p4 1,8@2,6 a topí to tak 60-65°C (s vzduchovým chlazením samozřejmě)

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Pravidla přispívání