Výsledky 1 až 23 z 23

Téma: Odpory na podsvícení

Hybrid View

Předcházející příspěvek Předcházející příspěvek   Další příspěvek Další příspěvek

Standardní Odpory na podsvícení

Chci si udělat podsvícení a 6-ti vysoce svítivích modrích LED diodách na 12 V molex ale nevím jaké odpory mám dat před každou LEDku. Porádíte mi? Jsou to klasické modře svítivé diody (cca 15Kč).

Standardní

Modrá bere 3,5V , 6x 3.5=21V
    PROJECT: Digital Fantasy
    Více projektů na mých www

Standardní

Sory ale už jsem to měl na starém kompu a měl jsem tam 7 těchto ledek a ješte tam byli odpory problém je že jsem to podsvícení daroval a on ho ztratil tak nevím kolik jsem tam měl odpor. Takže to jde...

Senior Member Avatar uživatele Strby
    Vliv
    274

Standardní

http://tokra-klan.games.cz/index2.html
    sem se podivaej a musi ti to byt jasne...
    (ale na tech 7V zapomen to nedelej)

to XPM:co to meles?to jsem nejak nepobral...
    my friend on the road: IBM R61 + Octavia Combi TDI

Standardní

Citace Původně odeslal Strby
    http://tokra-klan.games.cz/index2.html
    to XPM:co to meles?to jsem nejak nepobral...
    On myslel když to je SERIOVĚ Ale PARALELNĚ to JDE!!! jo a dík za ty vzorce na té stránce hodí se

Standardní

Neklikal jsem na uvedeny odkazy, ale asi tam bude to samy, co ti napisu sem:
    odpor k LED diodam se nepocita tak, ze bere nejaky volty.
    Musis si zjistit, jaky ma dana dioda maximalni proud (vetsinou 20mA) a pak hodnotu odporu vypoctes podle:

R = U / I

kde R je hodnota odporu, U je v tvym pripade 12V a I je max proud, kterej LEDka snese.

Ono je to jeste trochu slozitejsi, protoze za U bys mel dosadit 12V minus ubytek napeti na diode, ale to ja zanedbavam (v pripade, ze jsou LEDky zapojeny paralelne)
    CPU: AMD Phenom X3 (2,8GHz), MOBO: Gigabyte GA-MA-790FX-DQ6, RAM: 2x2GB (A-Data), GPU: ATI Radeon HD4850, HDD: 120GB Kingston SSD (SATA) + 2TB Seagate (SATA), CHLADIČ: Scythne Ninja, OPTIKA: DVD-RW Asus, Audio: SB X-Fi Xtreme audio, TV KARTA: Asus TV/FM, CASE & ZDROJ: Chieftec DX01-BD/Corsair HX520

Standardní

jakuž jsem uvedl výše, fakt je lepší se tam kouknout, taky sem se přesvědčil , že paralení zapojení je blbost
    Pašák erda.

Standardní

Citace Původně odeslal Erda
    jakuž jsem uvedl výše, fakt je lepší se tam kouknout, taky sem se přesvědčil , že paralení zapojení je blbost
    A muzes mi, prosim, rict, proc je paralelni zapojeni blbost?
    IMO je to jedno, paralelni je mozna bezpecnejsi, kdyz zkratujes diodu v serii, ty ostatni mohou odejit taky.
    amd64 x86_64 AMD Athlon(tm) 64 Processor 3000+ GNU/Linux
    Největší zábavou bývají ty počítačové úlohy, které jsou v praxi naprosto k ničemu

Standardní

Citace Původně odeslal CompCrasher
    IMO je to jedno, paralelni je mozna bezpecnejsi, kdyz zkratujes diodu v serii, ty ostatni mohou odejit taky.
    Kazda dioda ma v realu jine prechodove napeti (nepatrne rozdily pri vyrobe) a tudiz se ti muze stat ze nejaka dioda bude jen poblikavat. Zatim mam nejvic vyzkousno 12 diod paralelne a probblem jsem s tim nemel.
    Athlon64 3000+ Winchester @2,6GHz 1.55v, DFI LANPARTY NF4 Ultra D, Sapphire Radeon X1950GT @PRO 620/720mhz, 2X Kingmax 512Mb/DDR433 CL 2,5,Hitachi Deskstar T7K250 250Gb 7200ot 8Mb/cache SATA II, HDD Samsung SpinPoint 80Gb 7200ot 8Mb/cache ATA133, DVD +-R/RW HP dvd640i LightScribe rom16x +16x -8x rw4x, Creative Sound Blaster Audigy @Audigy 2 ZS + Creative Inspire P5800, 19" CRT Belinea 106060, Logitech MX518, MP3 Creative Zen Nano 512MB, PC is Watercooled
    NIKDY NIC NEKUPUJTE u spol. DAMELLO (spol, holding, ...)

Standardní

Citace Původně odeslal woyta
    Kazda dioda ma v realu jine prechodove napeti (nepatrne rozdily pri vyrobe) a tudiz se ti muze stat ze nejaka dioda bude jen poblikavat. Zatim mam nejvic vyzkousno 12 diod paralelne a probblem jsem s tim nemel.
    Difuzni napeti sem neplet. A jakej problem by s tim mel bejt? Si jich muzes naprat treba 1000.
    Největší zábavou bývají ty počítačové úlohy, které jsou v praxi naprosto k ničemu

Standardní

Videl jsi nekdy ve vyrobe 1000 diod paralelne? Ja ne. Ve vyrobe jsem videl diody jen seriove. Paralene nikoliv. Takze to ma neco do sebe. Jde o to ze muzes potkat cerne ovce ktere maji napeti nisi ci vysi oproti standartu. Takto muze tyto cerne ovce bud spalit ci hledat tak dlouho nez se ti nejaka rozsviti. U nekterych diod by to vyslo docela draho. Takze navrhuju spis serie+ odpor a to cele paralelne.
    Athlon64 3000+ Winchester @2,6GHz 1.55v, DFI LANPARTY NF4 Ultra D, Sapphire Radeon X1950GT @PRO 620/720mhz, 2X Kingmax 512Mb/DDR433 CL 2,5,Hitachi Deskstar T7K250 250Gb 7200ot 8Mb/cache SATA II, HDD Samsung SpinPoint 80Gb 7200ot 8Mb/cache ATA133, DVD +-R/RW HP dvd640i LightScribe rom16x +16x -8x rw4x, Creative Sound Blaster Audigy @Audigy 2 ZS + Creative Inspire P5800, 19" CRT Belinea 106060, Logitech MX518, MP3 Creative Zen Nano 512MB, PC is Watercooled

Standardní

Mno seriove to ma vyhodu, ze staci jen jeden kabel na +12 a druhej staci placnout na bednu A kdyz se to dobre spocita, tak nemusi byt zadnej odpor
    :: DESKA :: Gigabyte Z68-UD3 :: CPU :: Intel Core i5 2500K :: VGA :: ATI Sapphire Radeon 5700 Vapor Chamber :: RAM :: 4x 4GB Kingston PnP Grey :: HDD :: 1TB WD Black ::

Standardní

třeba už jen proto , že když skratnu diodu v paralalním zapojení tak většinou vodchází zdroj,

jinak i jak říkal woita , žádný diody nejsou stejný , každá je trochu jiná ...
    Pašák erda.

Standardní

třeba už jen proto , že když skratnu diodu v paralalním zapojení tak většinou vodchází zdroj,
    Cece a ja mel doted pocit, ze tam je ten odpor kvuli omezeni proudu .

Standardní

Cece a ja mel doted pocit, ze tam je ten odpor kvuli omezeni proudu .
    vida , nicméně trvám na Seriovém zapojení, v neděli vyhrabu na kompu nákej článek vo ledkách a hodím sem pár citátů.
    Pašák erda.

Standardní

priklad 7 diod 1,6v 20mA na 12v

paralelne odber 140mA odpor 74,3 Ohm 1,46W
    Seriove odber 20ma odpor 40 Ohm 0,016w

Vyhody serie:Mensi spotreba energie a mensi naroky na soucastky

Edit: U paralelniho zapojeni dochazi k lavinovemu efektu. To jest ze odejde treba jedna dioda tim se zvysi zatizeni ostatnich diod a ty odejdou take.

Standardní

Citace Původně odeslal woyta
    priklad 7 diod 1,6v 20mA na 12v

paralelne odber 140mA odpor 74,3 Ohm 1,46W
    Seriove odber 20ma odpor 40 Ohm 0,016w

Vyhody serie:Mensi spotreba energie a mensi naroky na soucastky

Edit: U paralelniho zapojeni dochazi k lavinovemu efektu. To jest ze odejde treba jedna dioda tim se zvysi zatizeni ostatnich diod a ty odejdou take.
    Samozrejme, spotreba je nevyznamna (stejne tak cena ), ale vetsi nez u serioveho zapojeni. Ale co kdyz potrebuji zapojit treba 10 diod? Tahat dalsi kablik? Proto trvam na paralelnim .

ad tvoje poznamka: asi doslo k nedorozumeni, moje verze pocita s paralelnim zapojenim k napajeni, tzn u kazde diody odpor.

A nechapu proc by mely odejit, kdyz jsou diody zapojeny paralelne (ted myslim tvoji verzi) a to celej seriove k odporu - ten jim omezuje proud - neodejdou, maximalne pohasnou.

Standardní

tak tady je pár důvodů pro seriové zapojení :

http://members.misty.com/don/ledd.html
    Do not put LEDs in parallel with each other. Although this usually works, it is not reliable. LEDs become more conductive as they warm up, which may lead to unstable current distribution through paralleled LEDs. LEDs in parallel need their own individual dropping resistors. Series strings can be paralleled if each string has its own dropping resistor.
    http://www.bivar.com/eLetter/driving-la.htm
    You can also connect LEDs in parallel. However, variations in the forward voltage requirements of individual LEDs will result in non-uniform current distribution, and non-uniform current distribution results in non-uniform brightness.
    http://www.kpsec.freeuk.com/components/led.htm
    Avoid connecting LEDs in parallel! Connecting several LEDs in parallel with just one resistor shared between them is generally not a good idea. If the LEDs require slightly different voltages only the lowest voltage LED will light and it may be destroyed by the larger current flowing through it. Although identical LEDs can be successfully connected in parallel with one resistor this rarely offers any useful benefit because resistors are very cheap and the current used is the same as connecting the LEDs individually. If LEDs are in parallel each one should have its own resistor.
    http://www.otherpower.com/otherpower_lighting_leds.html
    It's important that each string has its own resistor.... putting them in parallel with a single resistor is bad practice. We didn't know this when this article was first written....thanks to all the folks that pointed this out!
    http://home.nikocity.de/andymon/hfg/ledlamps.htm
    If you want to operate LEDs in parallel with higher power levels, you must select them for equal voltage/current characteristics! It won't do to buy four LEDs if you want to build a four-LED-Lamp! Buy ten and measure the voltage of each LED at 20mA.
    http://www.help.ip3.com/s.e.design/C...ng-soLip.shtml
    {both sides of an argument on this subject}
    Pašák erda.

Standardní

Kód:
    Avoid connecting LEDs in parallel! Connecting several LEDs in parallel with just one resistor shared between them is generally not a good idea.
    OK, ale mezi nami, autori techto varovani asi mysleli predevsim na nezkusene uzivatele .

Ja od pocatku navrhuji seriove jen jeden odpor+ jedna LED a to cele paralelne k napajeni (tazeny kablik).

+zadne nebezpeci, neomezeny pocet diod
    -vetsi odber

Standardní

A jeste jedno - vysi cena (vice odporu)

Member Avatar uživatele 007
    Vliv
    259

Standardní

Já bych volil zapojení kombinované.V případě modrých LED s napětím 3.5V bych dal 3 kusy do serie s odporem 75 ohm (12-3*3.5=1.5/0,02=75ohm).
    Těchto větví mohu dát paralelně kolik chci s tím,že každá další zvětší odběr o 20mA.
    C2D 4600,2*Kingston HyperX 1GB PC3200,Leadtek 7600GT,UATA 120G SEAGATE Barracuda+SATA 250G SEAGATE Barracuda,ADMtek AN983 10/100 PCI,Asus P5PE-VM,GSA 4163B,GCC 4480B,19\"LCD LG-L194WT-SF

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Pravidla přispívání