Výsledky 1 až 5 z 5

Téma: Obcansky zakonik vs. Obchodni zakonik

Hybrid View

Předcházející příspěvek Předcházející příspěvek   Další příspěvek Další příspěvek

Standardní Obcansky zakonik vs. Obchodni zakonik

Dotaz: Muzete mi prosim nekdo v kostce vysvetlit vyhody a nevyhody smlouvy uzavrene podle Obchodniho nebo Obcanskeho zakonika?

Omacka: sorry za OT, ale netyka se to ani tak pocitacu (ale mohly by), takze dovysvetlim: Jsem soukroma fyzicka osoba a chci si nechat udelat stavebni upravy v byte a prislusna firma chce kvuli tomu uzavirat smlouvu podle Obchodniho zakoniku...standardne bych to nechal plavat, ale pred casem jsem nekde cet, ze v tom muze byt hacek, ale uz si presne nepamatuju detaily a ten zdroj jsem nenasel, takze driv nez se zacnu s firmou dohadovat, tak se ptam jestli to ma vubec smysl chtit smlouvu uzavrit podle Obcanskeho zakonika...vzdyt kurnik to neni stavba katedraly, ja jsem ubycejne fyzickej smrtelnik, tak proc nestaci normalni objednavka? Zdravej rozum me rika, ze ty firmy obvykle necpou zakaznikum smlouvy podle Obchodniho zakonika jen tak pro nic za nic.

Diky za tipy

P.S. Ted jsem si trochu vzpomel, nekdo mi tvrdil (nebo sem cet, to je fuk), ze Obchodni zakonik slouzi pouze pro podnikatelske subjekty (tj. firmy) a ne pro klasicke spotrebitele (jako jsou fyzicke osoby, tedy i ja) pro ktere je Obcansky zakonik a takova smlouva je neplatna (nebo se stejne ridi Obcanskym zakonikem)...ted nevim, proste tapu v pameti...Slysel jsem to spravne nebo si pletu dojmy s pojmy?

Administrátor mince Avatar uživatele Jezevec
    Vliv
    300

Standardní

V ZADNYM pripade to nedelej !!!!. Na obchodni zakonik se nevztahuje zakon na ochranu spotrebitele a nemusis treba dostat zadnou zaruku.

Navic oni by se tim mohli dopustit poruseni zakona, pokud by te takova smlouva vyrazne znevyhodnovala, tak by IMO byla neplatna a byla by normalne podle obcanskyho, ale na to se nespolehej.
    IMPROBE AMOR, QUID NON MORTALIA PECTORA COGIS - krutá jsi, lásko, kam až ty doženeš smrtelná srdce -- Vergilius
    Mnoho je prostředků, které léčí lásku, ale žádný není spolehlivý.
    S tím, čeho se na nás dopustili druzí se už nějak vyrovnáme. Horší je to s tím, čeho jsme se na sobě dopustili sami.
    -- Francois La Rochefoucauld
    Nabídnout přátelství tomu, kdo chce lásku, je jako dát chleba tomu, kdo umírá žízní.

Junior Member
    Vliv
    274

Standardní Re: Obcansky zakonik vs. Obchodni zakonik

Citace Původně odeslal Connor
    Dotaz: Muzete mi prosim nekdo v kostce vysvetlit vyhody a nevyhody smlouvy uzavrene podle Obchodniho nebo Obcanskeho zakonika?

P.S. Ted jsem si trochu vzpomel, nekdo mi tvrdil (nebo sem cet, to je fuk), ze Obchodni zakonik slouzi pouze pro podnikatelske subjekty (tj. firmy) a ne pro klasicke spotrebitele (jako jsou fyzicke osoby, tedy i ja) pro ktere je Obcansky zakonik a takova smlouva je neplatna (nebo se stejne ridi Obcanskym zakonikem)...ted nevim, proste tapu v pameti...Slysel jsem to spravne nebo si pletu dojmy s pojmy?
    Pozri si úpravu zmluvy o dielo v OZ(§631 a nasl.) a ObZ(§536 a nasl.), tak zistíš najviac.
    Vztiahnutie Obchodného zákonníka na vlastnú zmluvu si môžu strany zmluvy dohodnúť (§262ObZ), takže zmluva platná bude.
    Ak budeš uzatvárať zmluvu podľa ObZ pýtaj si x-ročnú záruku na akosť.
    A ak si chceš byť istý, že je to OK, daj zmluvu pozrieť právnikovi, aj on musí z niečoho žiť .
    Duron1400@AXP2,26 ** Zalman7000A-Cu ** MSI KT3Ultra2 ** 2x256MB@CL2 ** MSI 6600GT 540/1150 ** 160GB Hitachi 7k250 ** Nokia Case ** Fortron 350W/12cm ** KOSS UR/29

Standardní

Diky

Standardní Diky

Tak jeste jednou diky za pomoc a tipy. Pomohlo to a smlouva uzavrena k moji spokojenosti, tj. krome jineho i podle Obcanskeho zakonika. Ted uz zbejva jenom dilo uspene provest a predat.
    Cau

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Pravidla přispívání