Výsledky 1 až 16 z 16

Téma: Reklamace HDD po 4 mesicich

Hybrid View

Předcházející příspěvek Předcházející příspěvek   Další příspěvek Další příspěvek

Standardní Reklamace HDD po 4 mesicich

Caute lidi, zitra jdu na reklamaci HDD na nemz jsou vadny sektory, podle OZ mam v pripade neodstranitelne vady narok na vymenu nebo vraceni penez bez zbytecneho odkladu, tzn jakmile na to prijde prodavajici...
    Je tenhle paragraf kompatibilni s paragrafem, ve kterem se rika, ze prodavajici ma narok na posouzeni v delce max 3 dny (poprpiade delsi dle povahy zbozi delsi)... ve FAQ se krasne pise, ze mam chtit pracy jak se rika hned a na drevo...
    Co myslite, jak to dopadne??
    Moje domnenka: Prodejce si vezme disk na testovani, ktere bude trvat 14 dni a po 14 dnech mi da novej...

Dikas za nazory

PS: Pokavad ho bude mit 14 dni, tak budu potrebovat nahradni disk, tzn. asi budu schanet fakturu treba na operativni leasing (pronajem) v delce 14 dnu... jsem zvedave co na to rekne a o zalohovani dat ani nemluvim...
    AMD XP 25+ BOX Barton SOLTEK SL-75FRN3-L - nVidia nForce2 Ultra 400 ADATA 450 512 DDR GIGABYTE MAYA GV-R96P128DU 128MB orig. 500/600 Seagate 7200.7 80GB TOSHIBA Combo AOC 9K+ Microsoft Intellimouse Explorer 4.0A

mrtvej brouk mince Avatar uživatele mISHA
    Vliv
    357

Standardní

to mas tady v pardubkach? u koho? je tu par firem, ktere to zdrzuji ( bohuzel ), ale ja myslim, ze kdyz prijdes a slusne vysvetlis, ze mas ten a ten problem ( a je to solidni firma > trebas OKc ), tak ti to vyzkousi jeste ten den pripadne na miste a rovnou ti daji novy disk ( to spis ).
    zaklepal nozickama, ale nastesti predtim stihl uvalet svou kulicku

Member
    Vliv
    262

Standardní

Citace Původně odeslal mISHA
    to mas tady v pardubkach? u koho? je tu par firem, ktere to zdrzuji ( bohuzel ), ale ja myslim, ze kdyz prijdes a slusne vysvetlis, ze mas ten a ten problem ( a je to solidni firma > trebas OKc ), tak ti to vyzkousi jeste ten den pripadne na miste a rovnou ti daji novy disk ( to spis ).
    Jsem tehoz nazoru, pokud je to solidni firma, tak jim na to bude stacit jeden den, mozna i min, podle toho, kolik zrovna budou mit prace, vysvetli jim, v klidu, ze ten disk nutne potrebujes a je to.
    AMD XPM 2600+@(11x218),1.65V, Zalman 7000A CU, Epox 8RDA3Pro, 320GB SataII Maxtor, 2x250GB Sata Maxtor 16MB, 320GB Seagate 2,5", 2x1024MB + 1x512 Corsair 400@438 2.77V, R9800Pro Sapphire 128MB 388/670@437/751, DVDRW DL Liteon, 17" Eizo T565 1600x1200 80Hz + 19" AOC 1600x1200 80Hz, Enermax 460W

Standardní

je to bohuzel jak kde...ja kdyz po asi trech tydnech reklamoval disk v ov (alfacomp) ze mi nejede tak ho odnesli pryc a hned mi donesli novej..to sme ani necekal....
    https://www.zvirecitricka.cz - obchod s tričky a jiným zbožím se zvířecími motivy
    https://www.litho.cz/ - kása světla a stínu, lithophane, noční světla

Standardní Re: Reklamace HDD po 4 mesicich

Citace Původně odeslal Ogre
    Caute lidi, zitra jdu na reklamaci HDD na nemz jsou vadny sektory, podle OZ mam v pripade neodstranitelne vady narok na vymenu nebo vraceni penez bez zbytecneho odkladu, tzn jakmile na to prijde prodavajici...
    Je tenhle paragraf kompatibilni s paragrafem, ve kterem se rika, ze prodavajici ma narok na posouzeni v delce max 3 dny (poprpiade delsi dle povahy zbozi delsi)... ve FAQ se krasne pise, ze mam chtit pracy jak se rika hned a na drevo...
    Co myslite, jak to dopadne??
    Moje domnenka: Prodejce si vezme disk na testovani, ktere bude trvat 14 dni a po 14 dnech mi da novej...

Dikas za nazory

PS: Pokavad ho bude mit 14 dni, tak budu potrebovat nahradni disk, tzn. asi budu schanet fakturu treba na operativni leasing (pronajem) v delce 14 dnu... jsem zvedave co na to rekne a o zalohovani dat ani nemluvim...
    Záleží na solidnosti obchodníka a taky na tvém jednání. Podle OZ máš sice nárok na vrácení peněz do 6-ti měsíců, ALE většina firem dodává, že jen v případě, když se to prokáže výrobní vada atd.
    Doporučuji slušně požádat a rozhodně nevyrukovat hned s paragrafama. Na to jsem alergický i já...
    Ryzen 5 3600/16GB/256SSD+3TB HDD/R7-370/W10 PRO

Senior Member minceVIP Avatar uživatele riksa
    Věk
    44
    Vliv
    325

Standardní

tohle je rozpor s kupni smlouvou podle § 616/3, a tedy mas narok na vymenu/ opravu dle tve volby. oni musi uvest ten hdd doporadku (do stavu odpovidajici kupni smlouve) "bez zbytecneho odkladu". jestli je to solidni firma, tak to provede hned nebo do nekolika malo dnu.
    i3 3240@default || Gigabyte Z77-D3H || 2x4GB Kingston DDR3 1600 || Sapphire 7750@default|| Default cooling || WD 500AAKS + Samsung F2 1.5TB || Lite-on 1673 || Corsair HX520 || Chieftec DX-01BL-D-U || MS Natural Keyboard 4000 || Logitech MX1000 || HP LP2065
    "Der Kaiser Franz Straka", 3/11/05 in lidovky.cz: "Pokud vím, svět byl stvořen Adamem a Evou a u toho bychom měli zůstat."

Standardní Jo jo... par616

Caute, tohle bz si melo precist i dalsi kupa lidi co si myslej, ze uspejou s rozporem s kupni smlouvou... za prve, vrace penez je tam jako ctvrta moznost hend po vymene, oprave a sleve... citace: "to podle požadavku kupujícího buď výměnou věci, nebo její opravou; není-li takový postup možný, může kupující požadovat přiměřenou slevu z ceny věci nebo od smlouvy odstoupit"
    Dalsi vec je, ze cituji: "bez zbytečného odkladu", tzn. testovani prodejcem a neni zbytecny odklad, prodejce si to musi zavadu overit, zda ji taky nezpusobil kupujici zamerne...
    Cili s paragrafem 616 rozhodne nic nedokazete... jediny co to dava kupujicimu je narok na vymenu okamzite v prvnich 6-ti mesicich.
    Kdyz nema prodavajici na sklade vec na vymenu (hdd sfleku vymenen) tak se to bude snazit opravit a bez zbytecneho odkladu znamena ze ji muze vzit na nejakou dobu k sobe a vyridit to postupem normalni reklamacni lhuty.
    Fakt netusim kdo tenhle zakon psal, ja se pri reklamaci HDD i mysi snazil vyrukovat s vracenim penez a v obou pripadech mi byla nabidnuta budto okamzita vymena (zbozi na sklade a nebo v mezisklade (tzn. bez zbytecneho odkladku protoze tohle neni zbytecny odklad... presne zneni pojmu ale neznam) a nebo oprava.. tzn. klasicke reklamacni rizeni na ktere bcyh pristoupil... protoze vraceni penez se vracej v jinejch pripadech... treba ze vyrobek uz se nevyrabi atd. jiank se to ridi timto Pokud je tedy vada odstranitelná, máte právo na bezplatné odstranění vady. Je-li vada neodstranitelná, můžete žádat výměnu za nový, nebo vrácení peněz. o moznosti dvakrat stejna trikrat jina vada a nasledna rekl. nemusim mluvit...

Prodejce me jasne odkazal na SOUD, kterej nema cenu, protoze na vraceni peneze kdyz mi nabizi vymenu narok nemam, tohle je na prodavajciicm... kupujici si vybira az kdyz to nejde odstranit a nebo vymenit...

Takze prosim uzivatele ZB o vyjadreni k par 616 Obc.zak 40/1964, protoze tady vystupuje jako pravnik a ma prehled v pojmech...

PS> Zatim muzem dumat nad tim co je "bez zbytecneho odkladu"
    Ciao
    AMD XP 25+ BOX Barton SOLTEK SL-75FRN3-L - nVidia nForce2 Ultra 400 ADATA 450 512 DDR GIGABYTE MAYA GV-R96P128DU 128MB orig. 500/600 Seagate 7200.7 80GB TOSHIBA Combo AOC 9K+ Microsoft Intellimouse Explorer 4.0A

Administrátor mince Avatar uživatele Jezevec
    Vliv
    300

Standardní

2Ogre: Pouzivas blbej §. Pokud jde o vadu NEODSTRANITELNOU muzes si vzit ty prachy. Vymenu nemusis prijmout. Musis prijmou opravu, coz u neodstranitelny vady neni mozny.

EDIT: maly priklad. Mas auto, ve kterym kvuli vade skorem uhoris. Nechas si to auto vymenit za stejny ? nerek bych. Mas hdd, na kterym kvuli vade prides o data, zjistis ze na <> je cela serie od tohoto vyrobce. Nechas si to vymenit ? Proto mas v pripade ze to nejde opravit moznost odstoupit od smlouvy. A to nemluvim o oblibene praxi, ze hdd je preci jen hdd a je jedno jestli seagate, maxtor nebo ibm.
    IMPROBE AMOR, QUID NON MORTALIA PECTORA COGIS - krutá jsi, lásko, kam až ty doženeš smrtelná srdce -- Vergilius
    Mnoho je prostředků, které léčí lásku, ale žádný není spolehlivý.
    S tím, čeho se na nás dopustili druzí se už nějak vyrovnáme. Horší je to s tím, čeho jsme se na sobě dopustili sami.
    -- Francois La Rochefoucauld
    Nabídnout přátelství tomu, kdo chce lásku, je jako dát chleba tomu, kdo umírá žízní.

Standardní na rychlou odpoved rychla odpoved

Prodavajici musi o ypusobu reklamace royhdnout do 3 dnu, pokavad je ale ale potreba muze tuto lhutu prodlouzit... disk jsem potreboval... tzn. prodavajci rekl ze takhle dlouho bude s rozhodnutim o zpusobu reklamace otalet... jakou jsem mel asi moznost... zvlas v ty situaci u mysi, ktera blbla, ale sla opravit...
    U disku je to jasny, ale cekat na to az se k tomu vyjadri nejakej typek u seagate nebudu... (prodavajici na tohle prodlouzeni ma kvuli podstate veci fakt narok...)
    Mam novej disk stejneho vyrobce... co nadelam, kdyz se zase posere tak si to uz osefuju jinak, treba tim ze si koupim nekde jinej disk a budu na ne apelovat s vraceim penez a 30 dni na reklamaci mi vadit nebude... ted jsem ale v presu se semestralkama a disk potrebuju... holt cesta nejmensiho odporu...
    U mysi to bylo hrosi, tak mi rekl ze vadu mi odstranej, protoze nejspis odstanitelna je... ta 30 dni bez mysi... nekde si ji pucovat... sice mam naroka na nahradu nutnych nakladu ale o pujcovne komponentu jsem jeste neslysel... mimoto to uz je opravdu na SOUD a na to neni ted cas... jo stat se to po zkouskovym.... tak se snima neseru, ale ted... ted fakt ne (a takhle prichazej lidi o prachy, tim ze nemaj cas se soudit)...
    Mejte se fajnove
    CR je super... zvlst legislativa a realizace toho co je v zakonech...

Standardní

Podle ustanovení § 19 odst. 3 zákona o ochraně spotřebitele je prodávající nebo jím pověřený pracovník povinen rozhodnout o reklamaci ihned, ve složitých případech do tří pracovních dnů. Do této lhůty se však nezapočítává doba přiměřená podle druhu výrobku či služby potřebná k odbornému posouzení vady.
    Reklamace včetně odstranění vady musí být vyřízena bez zbytečného odkladu, vždy však nejpozději do třiceti dnů ode dne jejího uplatnění kupujícím. Prodávající se může se spotřebitelem dohodnout na lhůtě delší.
    V praxi je obvykle zjednodušováno popsané pravidlo tak, že prodávající je povinen reklamaci vyřídit do třiceti dnů. Je zřejmé, že v jasných a jednoduchých případech by v žádném případě neměla být tato doba využita, neboť by se měl prodávající řídit základní povinností vyřizovat reklamaci ihned, nejpozději do tří dnů.

A o tom to je.. kdyz neco potrebujes tak holt pristoupis na vymenu...

PS> Do této lhůty se však nezapočítává doba přiměřená podle druhu výrobku či služby potřebná k odbornému posouzení vady.
    tohle se zapocitava do tech 30 dnu?? tzn.. odhad odbronika 3 tydny a na reklamaci jen tyden?? nebo je to navic k tem 30 dnum??

A tady je na to nejspis odpoved> Podle ustanovení § 19 odst. 3 zákona o ochraně spotřebitele pak platí, že pokud není reklamace prodávajícím vyřízena do 30 dnů ode dne jejího uplatnění, má kupující vždy stejná práva, jako by šlo o vadu neodstranitelnou.

http://www.spotrebitel.cz/article/articleview/5810/

Vliv
    300

Standardní

Kdyz to nejde pucit za penize, muzes si to koupit za penize. I to je uznatelna skoda, ktera ti vznikla pri reklamaci. A kdyby mi tohle nekdo rek A) uz by to bylo nahrany na diktafonu B) sel bych s klidem jinam, tam si tu krysu koupil a jemu ji dal k uhrade.

! Kdyz dete neco reklamovat a chcete opravdu vyuzit maximum svych prav, berte sebou aspon svedka !
    IMPROBE AMOR, QUID NON MORTALIA PECTORA COGIS - krutá jsi, lásko, kam až ty doženeš smrtelná srdce -- Vergilius
    S tím, čeho se na nás dopustili druzí se už nějak vyrovnáme. Horší je to s tím, čeho jsme se na sobě dopustili sami.
    Nabídnout přátelství tomu, kdo chce lásku, je jako dát chleba tomu, kdo umírá žízní.

Standardní

Caute, na kryse byla odstranitelna zavada... a jestli se da smykani oznacit jako vlastnost, tak jsem nemel na reklamaci vubec narok... krysu si vezme prodejce zpet, vystavi dobropis, ale pod podminkou ze si u nej vezmu jinou... jinak by mi ji nechal opravit a nebo vymenil za jinou... holt slo o odstanitelnou zavadu...
    Paragraf 616 Obc.Z. se dle dalsiho vykaldu dalsiho pravnika vztahuje na to, co prodejce propaguje, ale vec vlastnost nema... tzn. je to vada... NE PORUCHA... i kdyz na druhou stranu pri reklamaci reklamuji VADY vyrobku... proste je v tom bordel, kazdodpadne prodejce byl v pravu a ja s rozporem s kupni smlouvou nepochodil... mimoto zastali se ho i na Sdruzeni ochrany spotrebitele, protze dle SOS se 616 je na to, ze v letaku maj ze hifi ma RDS ale ona to nema a ja to zjistim az doma... to je prej mysleno v tomto paragrafu jako vada...

Jojo pri cinosti vyrobku dojde k vade nebo k poruse kterou reklamuju??
    To je to ceske slovickareni...

Vliv
    300

Standardní

A ona je nekde v zakone definovana porucha ? jsem si nejak nevsim, bych ponich chtel ten §, kde je porucha definovana.

Standardní

Caute, jsem to chtel v zakone ukazat... v zakone jen pojem vada, jez vystihuje vse spatne s vyrobkem. Ale vysvetlit mu to proste neslo, jak rikam, odkazal me na soud, a jelikoz to byla odstranitelna zavada tak bych narok na vraceni penez nemel... tim myslim tu mys. U disku je to bezprecedenti... proste bad sektroy odstranim jen vymenou ploten, coz se bezne nedela.

Nevim co k tomu rict vic, v tom krame jsem se nepohodli a uz tam nevlezu, nevim proc tam bratr tu mys kupoval, kdyz je tady hafo lepsich kseftu s lepsima cenama.
    Mejte se bajo

mrtvej brouk mince Avatar uživatele mISHA
    Vliv
    357

Standardní

Citace Původně odeslal Ogre
    Caute, jsem to chtel v zakone ukazat... v zakone jen pojem vada, jez vystihuje vse spatne s vyrobkem. Ale vysvetlit mu to proste neslo, jak rikam, odkazal me na soud, a jelikoz to byla odstranitelna zavada tak bych narok na vraceni penez nemel... tim myslim tu mys. U disku je to bezprecedenti... proste bad sektroy odstranim jen vymenou ploten, coz se bezne nedela.

Nevim co k tomu rict vic, v tom krame jsem se nepohodli a uz tam nevlezu, nevim proc tam bratr tu mys kupoval, kdyz je tady hafo lepsich kseftu s lepsima cenama.
    Mejte se bajo
    jen pro info. co to bylo za kram?
    zaklepal nozickama, ale nastesti predtim stihl uvalet svou kulicku

Standardní

co to bylo za kram napisu casem, zatim musim vyckat...
    Ale zatim nejlip vychazeji vstric v OK-cku aspon co jsem slysel.

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Pravidla přispívání