Stránka 1 z 2 12 PosledníPoslední
Výsledky 1 až 25 z 29

Téma: Pár obecných otázek - jsem fakt zoufalej

Hybrid View

Předcházející příspěvek Předcházející příspěvek   Další příspěvek Další příspěvek

Standardní Pár obecných otázek - jsem fakt zoufalej

Nejdříve bych se chtěl omluvit za tento název thredu, ale jinej mě fakt nenapadl, ale mám tu pár otázek, mám Mandrake 9.2, a bohužel mi nešla provést instalace přes grafický režim, seklo se to vždy na instalaci ovladačů od NVIDIA, takže ty otázky:
    1) jak v textovém režimu vybrat volbu "nahrát seznam instalovaných balíků z diskety"?
    2) Když jsem instaloval Lin, tak mi to automaticky rozdělilo disk na 3 díly (swap, etx3 / a etx3 /home) to etx3 mám asi blbě tak se mi nesmějte , ale podle mne stačí akorát etx3 a swap? teda já to instaloval jenom na ty dva, je to špatný?
    3) Nevím kde mám najít některý věci, který jsem si instaloval, ale nejsou všechny v "nabídce start", taky vlastně nevím jak se to v lin jmenuje, že by "nabídka KDE"? Např jsem tam nanašel všechny hry a konzole... V jakým to je adresáři?
    4) Nevím jak nainstalovat zvuk (AC97) ono to jako nainstalovaný je (standardně), ale chybí mi ovladač na MIDI a podle mne to bude tím! Jinak klidně to může být jinak! Možná nemám ovladače na AC97, nevíte kde je sehnat?
    5) Před přihlášením, blbnou háčky a čárky, nemyslím při zavádění, ale při přihlášení, potom už je to taky OK. Možná bude stačit nasitalovat nějakej font?
    6)Nevím kde sehnat ovladače na Motorolu SM56 PCI Speakerphone - to je modem?
    7) Nevíte kde stáhnout a jak se jmenuje program/y, který umějí spouštět některé hry i pod Lin, a jde to z Fat32 disku nebo jak to musím zkopírovat na linux, jak vlastně s těma hrama je? Slyšel jsem něco o Wine, jsou i další?
    Co znamenají tyto položky v LILO: linux-nonfb a Failsafe? A k čemu jsou?
    9) Kde shánět programy a ovladače do Lin?

Chtěl bych Vás všechny poprosit o rychlé vy řízení všech otázek Dík. Dominik

Standardní

No... odpovim na nektere, co vim...
    Ad 2) to by nemelo vadit - mel jsem to taky...
    Ad 6) jestli je to winmodem, tak mas proste ve vetsine pripadu smulu...
    Ad 7) jj... jeden je Wine a druhej je Win4Lin, ale ten je placenej... Podle me by to melo jet primo z FAT, ale uzijes si... Videl jsem pod tim Quaka (to je dany prenositelnym enginem) a Starcrafta...
    Ad9) Mrkni na www.ibiblio.org nebo na www.sourceforge.net

P.S: Ten filesystem se jmenuje EXT3...
    :: DESKA :: Gigabyte Z68-UD3 :: CPU :: Intel Core i5 2500K :: VGA :: ATI Sapphire Radeon 5700 Vapor Chamber :: RAM :: 4x 4GB Kingston PnP Grey :: HDD :: 1TB WD Black ::

Standardní

To jsi mi toho moc neporadil, takže PLEASE!

Standardní Re: Pár obecných otázek

1) nemam MDK (slack) tak nevim, ale asi myslis instalaci softu z rpm balicku z diskety - takze na diskete rpm -i balicek (nebo tak nak)
    Jinak k instalaci NVIDIA bylo psano dost - pri bootu pust jednouziv rezim nebo se prepni innit 1 a pak spust sh Nvidi...... a malo by to byt. Tedy pokud nemas neaky RMP NVIDIA driver.

2) To neni nejlepsi. Nabizel ti to dobre - mas diky tomu jeden cely oddil na svoje data, druhy na system a treti na swap. Kdyz si znicis system, vzdy ti zustane nedotceny oddil /home s daty. Pri (re)instalaci smazes / oddil a o data se nemusis bat. A navic si ho muzes (kdyz mas treba 2 linuchy) pripojovat jak a kam chces. ext3 je spravne (zurnalova nad ext2)
    3) vsechny se nepridavaj do menu, vetsina se pak spousti z konzole - kdyz vis nazev - tak si vytvor zastupce, jen malo softu se nenahraje do /bin a tak je treba je hledat (find, locate-rychlejsi)a vytvorit si na ne zastupce
    4) vypni si zvukovy system aRTS v KDE-systemovy panel a nech pracovat jen alsu, popř. si ji nainstaluj.
    5) zkus lat2.16.nevim.... a hlavne si precti neco o pocesteni (howto na www.penguin.cz) i kdyz si myslim ze MDK cestinu zvlada,
    6) zkus www.linmodems.org
    7) jde o z fat32, dokonce je nekdy lepsi si hru opravdu nechat nainstalovanou ve win ahrat v linchu. Jedna so pro hry o wineX - www.transgaming.com - zdarma sou jen zdrojaky, rpm je placene (ale nejsem si jist) spustis
    wine je spis pro soft. spoustis wine soft.exe. Sou dalsi, ale povetsinou placeny a nevytvarti api prostredi jako wine, ale instli win pod lin a je z toho curbes a pomaost.
    viz 1 - lin nabehne v innit levelu 1 (ci 2 - dle konfigurace -viz /etc/innitab) v jednouzivatelskym rezimu, popř be X server (grafiky) - vhodne pro opravy a sitove konfigurace

9) alltheweb.com, google.com, rpmfind.net, sourceforge.net, tucows.cz, freshmeat.com, apod.
    SLACKRulezzzz.....

Standardní

1) ne to nemyslím, myslím, abych nemusel pokaždé 10minut nacvakávat balíky, tak mám seznam balíků na disketě a on to z toho veme, ale RPM jsou na CD, na diskteťe je jenom seznam!
    2)VYŘEŠENO DÍK
    3) Třeba to Wine jsem nenašel, nevím čím se spouští, ale jinak jich většina v usr/bin/ ?
    4) vo linuxu nevím vůbec nic, zejtra začnu studovat takže ti nerozumím o alse jsem už něco slyšel dokonce jsem si downloadnul ovladače, ale nějak mi to nejede, kdyžtak to napiš jako pro úplnýho dementa (to jsem já ) kam co napsat...
    5) nevím čím to je 8.1 jela OK a teď tohle stejnak ten Linux ještě budu přeintalovávat, takže to třeba pomůže, naistaluju tam víc fontů.. TEĎ TO NENÍ ZAS TAK DŮLEŽITÝ.
    6) na linmodems.org jsem nějak nic nenašel, spíš jsem se vtom nevyznal!
    7) No já to Wine nemůžu najít (nevím cestu k spouštěcímu souboru) jinak seznámek her který na tom fungujou by nebyl?
    VYŘEŠENO DÍK
    9) TAKY DÍK
    --------------
    Jinak LINUX dokumentární příručka , ta je v češtině?

Standardní

1) nepouzivam MDK a tim ani rpm, ale zbyva man rpm
    2) wine si musis stahnout - google -wine -> www.winehq.com a dle readme nainstli. pak v konzoli zadas wine winsoft.exe. Ale vsechny programy nepojedou.
    4) http://knihy.cpress.cz/DataFiles/Boo...load/K0819.pdf (snad - jinak ldp2.pdf - linux documentary project - studnice vedomosti. Jinak alsu nainstli dle README v alse. Je potreba CIST README, i kdyz sou anglicky. a hledat. na abclinuxu je vo alse spousta. jinak google,
    7) pletes si wine a wineX. wine je pro soft - viz 2) a wineX je pro hry a na strankach (viz. muj predesly prispevek) je i seznam her co funguje. PS: ted o nem psali i na www.linuxworld.cz
    6) www.abclinuxu.cz/hardware/ViewRelation?rid=387 a jinak google
    VYŘEŠENO DÍK
    9) TAKY DÍK
    --------------
    Jinak LINUX dokumentární příručka , ta je v češtině? - viz 4)
    PS: zkus priste vice hledat, abclinuxu, root, linuxzone, penguin, google, jsou tvi pratele a jsou tady pro tebe!
    SLACKRulezzzz.....

Standardní

Jo jo dík, budu se muset ještě učit! Myslel jsem že si to ošahám a bude, ale není to jako win!

Jinak chci se zeptat mám příručku pro Unix z 1996, je to ještě aktuální jsou tam příkazy jako man, když dám cd tak to skočí do home většina příkazů je tam na dvě písmena .. Je to tak i dnes v Lin?

Standardní

neni nic jednodussiho nez vyzkouset
    Kód:
    man <prikaz>
    tedy napr. man cd
    a ano, drtiva vetsina command-line prikazu funguje... ovsem ty, ktery pouzivaji nejakou nadstavbu uz skoro urcite nefunguji.... 1996 je hodne retro
    Imagine there's no heaven and at once the sky is the limit
    Photoblog | Kapela

Standardní

1) man urpmi nebo urpmi --help, nejsem pod linem, nevim jiste co pujde, jedno z toho ale urcite.
    Napoveda k pouzivani urpmi je v cestine, man rpm anglicky.
    Stejne je lepsi pouzivat urpmi nez rpm, je to jednodussi

3) jdi do konzole
    Kód:
    type mozilla
    Najde ti to spustitelnej soubor hledanyho programu, na ten si pak udelej zastupce

Citace Původně odeslal slesik
    5) zkus lat2.16.nevim.... a hlavne si precti neco o pocesteni (howto na www.penguin.cz) i kdyz si myslim ze MDK cestinu zvlada,
    Mne cestina jede bez nejmensiho nastavovani a zatim dobre

Administrátor mince Avatar uživatele Jezevec
    Vliv
    300

Standardní

Citace Původně odeslal Dominator
    Jo jo dík, budu se muset ještě učit! Myslel jsem že si to ošahám a bude, ale není to jako win!

Jinak chci se zeptat mám příručku pro Unix z 1996, je to ještě aktuální jsou tam příkazy jako man, když dám cd tak to skočí do home většina příkazů je tam na dvě písmena .. Je to tak i dnes v Lin?
    Stahni si LDP, viz zdejsi FAQ. Je to CZ a nedavno aktualizovana verze. Jako zaklad to staci bohate, nektery veci sou sice trocha out, ale jinak OK.

Standardní

Citace Původně odeslal dekon
    1) man urpmi nebo urpmi --help, nejsem pod linem, nevim jiste co pujde, jedno z toho ale urcite.
    Napoveda k pouzivani urpmi je v cestine, man rpm anglicky.
    Stejne je lepsi pouzivat urpmi nez rpm, je to jednodussi
    No to je sice krása, ale kam to mám psát při tý instalaci, tam příkazovej řádek není! Doufám že chápeš co potřebuju?

Jinak LDP u ž stahuju!

Jo a příkaz MAN taky znám ale díK!!

Standardní

Ted uz snad jo
    1) 1. boot install CD
    2. zmackni F1
    3. napis
    Kód:
        boot&#58; linux defcfg=floppy
    Doufam, ze to pisu dobre, nekde maji napsany ="floppy", nekde bez " "...

Standardní

Hmm tak dík, ale to mi neřeší problém tohle mě hodí do gafickýho režimu, já potřebuju textovej! Protože mně to jinak zatuhne na instalaci NVIDIA ovladačů!

Standardní

Hmm tak dík, ale to mi neřeší problém tohle mě hodí do gafickýho režimu, já potřebuju textovej! Protože mně to jinak zatuhne na instalaci NVIDIA ovladačů!

Standardní

boot: text defcfg=floppy
    a nebo tam je na nizky rozliseni asi vga=0

Tohle pomuze

Standardní

Hmm to už jsem bohužel zkouše.

Standardní

A co to udela, kdyz to zkusis?
    Zkus se podivat do Bugzilly.

Standardní

No mám tu ještě pár otázek:
    1) jaký program na čtení PDF? A vůbec bych se chtěl zeptat kde sehnat popis těch programů, jako k čemu sloužej, on to člověk z názvu nepozná!
    2) Co dělat když se sekne program, jedinej nápad je to zrušit příkazem kill číslo. Nejde to líp?
    3) Ještě bych se chtěl zeptat na program Wine a Wine X, chtěl bych se zeptat jak vůbec toto používat a co to podporuje já to zkoušel příkazem wine program.exe a nějak to nešlo!

Standardní

2) Mozes pouzit aj "killall meno_procesu". Ako uz z nazvu vyplyva, zabije to vsetky procesy s tym nazvom, takze pouzivat opatrne.
    1: Asus P2B 1.10 • Celeron 1100@1364/1.8V • 512MB SDRAM • Samsung SP1213N+WD AC28400 • Toshiba XM-6402B+SD-M1212 • PowerColor AR2L Radeon 9100 64MB • 3C900-Combo • Bt848A • ASB-3940UA • AWE-64 • DTK PTP-3007 • VisionMaster 405 • Umax UC630 • Star LC24-200 Colour 2: PCPartner TXB820DS • Cyrix MII PR300/1.8V • 256MB SDRAM • 2xSamsung HD400LD+IT8212F • Accesstek CW4001 • LS-120 • Mystique 4MB • Millennium II 4MB • 3C509 • CMI8329A+Dream MIDI • ADI ProVista E44 • SyncMaster 203B Notebook: DTK FortisPro TOP-5A • P166MMX/1.8V • 80MB EDO • Hitachi 5K80 40GB • 12,1" TFT Router: A-Trend ATC-1425B • i486DX 50@33/5V • 48MB FPM • WD AC14300 • UMC UM9003F • HP PC LAN 16/TP+ Car: Mazda 323P BA • Z5 1489ccm, 65kW@5500rpm, 134Nm@4000rpm

Standardní

No to je teda o dost lepší

Standardní

Citace Původně odeslal Rainbow
    2) Mozes pouzit aj "killall meno_procesu". Ako uz z nazvu vyplyva, zabije to vsetky procesy s tym nazvom, takze pouzivat opatrne.
    Pripadne drastictejsi killall -9 jmeno_procesu, ale bacha na to, mozna to bude chtit roota (pro nektere procesy)
    In a world without fences and walls, who needs Gates and Windows? | Nesnáším wide monitory.
    Workstation: Xeon E3-1275v5 :: Silentmaxx TwinBlock fanless :: Fujitsu D3417-B :: 32 GB ECC DDR4 :: Radeon Pro WX 2100 fanless :: Dell UP2715K :: Gentoo
    Server: Xeon E3-1245v6 :: Supermicro X11SSH-F :: 32 GB ECC DDR4 :: Aquantia 5GBase-T :: 36 TB storage :: Gentoo Hardened

Administrátor mince Avatar uživatele Jezevec
    Vliv
    300

Standardní

Citace Původně odeslal Dominator
    No mám tu ještě pár otázek:
    1) jaký program na čtení PDF? A vůbec bych se chtěl zeptat kde sehnat popis těch programů, jako k čemu sloužej, on to člověk z názvu nepozná!
    2) Co dělat když se sekne program, jedinej nápad je to zrušit příkazem kill číslo. Nejde to líp?
    3) Ještě bych se chtěl zeptat na program Wine a Wine X, chtěl bych se zeptat jak vůbec toto používat a co to podporuje já to zkoušel příkazem wine program.exe a nějak to nešlo!
    1) xpdf ? pripadne acrobat reader,
    man/info meno_programu + google
    2) ps -A vypise procesy vcetne pid pokud ho nevis, pripadne se muzes merknout nekam jako /var/run/ pod xkama na to je neco jako woknowsi spravce uloh - najdes, pravym a kill.
    3) to se probira v jinym thradu a nevim proc to sem pises, kdyz si ten thread sam zalozil . Asi by sis mel objednat nejakou kuru v lecebnym ustavu pro sklerotiky .

Standardní

dominator ma zrejme na mysli neco jako je ten systemovy monitor ve windows, tak v tom pripade existuje i pro kde i pro gnome aplet co vypada uplne stejne, nevim ted jak se to jmenuje
    Slackware...because it works

Moderátor Avatar uživatele wong
    Věk
    42
    Vliv
    310

Standardní

ad1: gv nebo acrobat reder
    ad2: xkill a kliknout na aplikaci
    ad3: nic jineho nez wine program.exe nejde - snad nejaky paramtery, ale hlavne musis spravne nastavit konfiguracni soubor v ~/.wine/

Standardní

K tomu popisu programu:
    v rpmdrake mas napsany popis programu, ne?
    na to ukoncovani xkill a kliknout na okno jak tu psal wong a nebo jestli pouzivas KDE control+alt+Esc, mela by se objevit smrtka a po kliknuti na okno se aplikace ukonci.
    Jestli chces zobrazit vsechny ulohy na to je Systemovy monitor pro GNOME.

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Pravidla přispívání