Stránka 8 z 36 PrvníPrvní ... 45678910111218 ... PosledníPoslední
Výsledky 176 až 200 z 897

Téma: Postavte si vlastný LCD projektor

Member
    Vliv
    276

Standardní

PC borec> reflektor na lampu muzes udelat z vykuchanyho svetla z auto vrakace, na pul rozrizle plechovky od limonady, nebo jen kus ohleho plechu, myslim ze by ale nejlepsi efekt udelal vylestenej nerez treba naka mensi miska z ikei - dela sice trosku hotspot tim ze je priplacla na dne ale kdyz na to misto striknes trochu nehorlavyho spreje nebo barvy tak to nebude poznat.. myslim ze tohle presne rozebirali na lumenlabu.. Ja tam mam nabercaku 10cm (psone projektor) a i kdyz neni uplne perfektne vylestena od vyroby jak bych potreboval tak to celkem sviti jak das..

tvar> co potrebujem - idealne - je dichroicky reflektor cili mutant mezi parabolou a kouli ale to ti nikdo nevyrobi zkus proste neco mezi tema dvema tvarama a lampa musi byt presne polovinou na okraji nebo mirne schovana uvnitr http://www.meopta.cz/index.php?id=110&lang=cz
    (pozor to je pro horizontalni montaz)

artefakty> to je divny to muze bejt vic veci zkus i skontrolovat vga co ti jde do lcd jestli nemuze bit neco s tim..me podobne prskal spatnej konektor prave u lcd..

Standardní

Citace Původně odeslal PeterM
    K tým artefaktom: skús si overiť, koľko farieb skutočne zobrazuje ten LCD panel. Mne to pripadá, ako tento problém (dithering).
    tak jsem zkoušel nějaky obrazek kde byl přechod z černe do světle, co byl natom odkazu, a v jednom mistě misto nějake šede to bylo trochu do fialova.. nebo spiš do červena. niajk moc vyrazne, jenom šlo vidět že ta barva tam uplně nesedí.

Já mám ale problém že mi to děla světle modre body v obraze.. At tam je jakýkoliv podklad, furt tam jsou stejne modre chyby, děla t ona černe, na šede, nebo i na nějake světle barvě. spíš ale na tmavych barvach.

Chtěl jsem se ještě zeptat jaka je zhruba idealní teplota světla toho HQI. Ja mám 400W/D a mělo by to mít asi 4000k. Nebylo by lepší víc? viděl jsem že některe HQI měly tuším 5200K nebo i víc.

ještě otazka k fresnelu z izzoteku. Mají tam ohnisku fresnelu od žarovky 214. Takže střed žárovky má byt od fresnelu 214, chápu to dobře? reflektor nechám asi ohlý plech, nebo jestli by byla lepší nějaka naběračka? Zajímá mě jestli mám dát před žárovku ještě nějakou čočku. To by měla bát normální rozptylka, to seženu i v klasické optice ne?
    zatím z mojeho promítání s meotarovou optikou a bilym prostěradlem nazdi mi připadá že se odezva nijak neprojevuje, displej by měl mít asi 25ms a nikde sem si nějakeho zpoždění nevšiml, ale myslim že kontrast se dost podepíše na vysledku.
    Tenhle asi nebude mít nějaky super kontrast. obraz je zatím docela tmavý a místa která jsou světla dost splývají dohromady.
    Zatím tu HQI nemám ve středu v ose fresnelu a optiky, nemam to ani v ohnisku. Možna to je tou teplotou světla 40
    00k, nevim . Na filmy se to dá ale ve windows je vidět že ty barvy moc neodpovídají. dík za rady.
    -- N2PAP-Ultra, AMD XP Barton @3200+ 2.21 Ghz 11x200, @vodni chlazeni ,2x256 MB Ram cl2,5, Sapphire ATI 9600xt, Seagate 160Gb ATA 100, 7200RPM, 8Mb cache, DVDR-RW sony, CDRW, Genius 5.1 Home Theater 3600W, CASE modded Big Tower, EL 550W silend, AOC LCD LM721A
    -- Notebook HPx9020, Celer M1,3 ghz, 256mb, DVD,15 LCD, wifi
    -- www.pc.borec.cz a forum www.pc.borec.cz/4um

Standardní

2pcborec:
    já si myslím že ta ohnisková vzdálenost fresnelu co je mezi lampou a lcd by měla být stejná jako vzdálenost mezi fresnelem a lampou.

k tomu kondenzoru (rozptylce) - ta z izzoteku je 76mm průměr a má ohniskovou vzdálenost 127,5mm!? co s tím? jaká má být vzdálenost tohoto kondenzoru od lampy? bude tento kondenzor stačit na rovnoměrné osvětlení 15" lcd?

teplota světla - podle mě čím víc tím líp, ale jestli těch 4000k stačí nevím

odezva/kontrast - můj názor je ten že odezva není u projektoru rozhodující (borci mají malé lcd s odezvou 30ms a více a nestěžují si). naopak na kontrastu podle mě záleží, já půjdu do toho benq 567 co se dá rozebrat, má 500:1 a odezvu 16ms (ikdyž byl bych radši kdyby měl 25ms, protože "pomalejší" displaye zobrazí 16mil barev bez ditheringu tudíž věrněji než "rychlé" displaye co jsou interpolovány ditheringem z 272k barev)

jinak ti samozřejmě fandím stejně jako komukoliv kdo se hodlá pustit do stavby lcd projektoru, mě stavba teprve čeká, tvé stránky pravidelně sleduji a jsou pro mě informačně velmi výživné , jen tak dál

Member
    Vliv
    276

Standardní

odpovedi v ramci moznosti:

kondenzor> se dava hned za lampu tj cca 3cm stred lampy <-> stred kondenozoru nebo jinak 1cm 'volneho prostoru' mezi lampou a kondenzorem - pozor musise chladit a kondenzor byt opravdu pro tyhle oucely aby neprask proto bych ho bral jen z izzoteku apod. shopiku..ve smeru k lcd se da jeste tabulka nehorlavyho skla a cele je to dobre mit zavrene ve ventilovane nehorlave krabici (plech, sadrokarton z hornbachu apod..)
    teplota> je lepsi nad tech 5000K tj. WND/L nebo jak (neutral/natural daylight nebo tak nejak)

reflektor> zkus spis tu nerez misu z Ikea ta je vetsi a vhodna na 400W nebo ten obyc ohnuty plech - tu moji naberacku sem uvedl schvalne ze ma jen 10cm dia protoze vetsi sem ani v nerez vylestenym provedeni nevidel..ta do velky projektoru nepujde..

!!kvalita obrazu (barvy&kontrast)> jak uz sem psal nazacatku threadu spousta veci jde dohnat nastavenim ve voknech zkus poladit nastaveni obrazu u videokarty jako alphachannel apod. - a pak hlavne ve winplayeru (myslim zoom player to ma taky) se da vse dobre nastelovat tema 4 rafickama v 'nastaveni videa': jas, kontrast, odstin a sytost to me zlepsilo filmy asi o 100%!!! V zasade kontrast a systost do prava, odstin do leva a jas nechat ale kazdy lcd bude chtit asi vlastni nastaveni..

nevim ale cim pak nastavis podobne hodnoty bez winplayeru (pro hry apod.) - mozna pujde neco v programech co dokazu prevzit kontrolu nad obrazem od windoze - ja promitam pres tv out cili ja muzu kontrast apod. jeste napalit pred tim ve stelovani vystupu na TV a pak jeste jednou ve winplayeru...to u vga nevim jak udelat

ee !update: Asi nejlepsi alternativni soft pro Tv tunery 'Fly 2000' ma pomerne slusne vypadajici stelovani vsech tehlech polozek cili TV na 1,3m hehe nebude problem.. (nebo i vetsi uhlopricka u vetsich projektoru)
    http://www.volny.cz/blizzardsweb/har...ideowonder.htm

Podobnej video mixer by to chtelo i do windoze desktopu aby sli ladit gamule nevite nekdo o necem?

fresnel> ja to mam v Psone jinak - 3 fresnel folie na sendvic hned u lcd takze uz si to nepamatuju jak to ma byt pro velke projektory zkus lumenlab.com nebo diy-community.de fora jak se to pocita..

Benq 567v2> je jasna volba - ta cena je neska neuveritelna - ja s tim psone zacal nekdy loni na jare kdy byli drahy tj. ted bych nevahal a rovnou zacal s 15" velkym projekttorem => jednodusi stavba a super kvalita zaruceny..

PCborec> btw co pouzivas za soft u toho tvyho HD44780 lcd? Znas http://www.lcdstudio.com ma hodne pluginu apod..[/img]

Standardní

Moje "montáž" světla do plechového T-čka na datové rozvody. Reflektor i kondenzor jsou od izzoteku . Výbojka Osram HQI-TS 1 mm nad reflektorem ,
    kondezor cca 2cm nad středem výbojky. Jak vidět nedostatek FC2 patic jsem vyřešil delším šroubem M5, kouskem pertinaxu a plechovou svorkou. (drží to dobře):

www.volny.cz/radar

Lada

Standardní výbojka

Ahoj všichni!
    Včera mi došla vyýbojka HPI-T Philips 250W. Zapojil sem ji a svítila pěkně bíle. Když sem ji řožl dnes, chvíli to bylo OK, ale asi po 5 minutách světlo zežloutlo Po další chvíli začla barva světla kolísat mezi žlutou a bílou. Nevíte čím by to mohlo být? Kolem výbojky sice nic není, ale nemůže se přehřývat?

Senior Member
    Vliv
    276

Standardní Re: výbojka

Citace Původně odeslal Ivosch
    Ahoj všichni!
    Včera mi došla vyýbojka HPI-T Philips 250W. Zapojil sem ji a svítila pěkně bíle. Když sem ji řožl dnes, chvíli to bylo OK, ale asi po 5 minutách světlo zežloutlo Po další chvíli začla barva světla kolísat mezi žlutou a bílou. Nevíte čím by to mohlo být? Kolem výbojky sice nic není, ale nemůže se přehřývat?
    Kolísanie napätia / zlý kontakt v objímke / prelomený drát / studený spoj / prehrievanie predradníka / ... (mám pokračovať?)
    SILENT PC ▌Athlon TB 2100+ @ 200x11, PrimeStable ▌Zalman CNPS7000A-Cu & Tt Copper Shim & AS Céramique ▌Abit NF7-S 1.2, NB Zalman ZM-NB47J, SB passive ▌512MB TwinMOS 333 @ 400, 11-2-2-2 ▌Sapphire R9600PRO VIVO @ 477 core, 716 RAM, cooled by Athlon box cooler & Papst ▌WDC800JB ▌Maxtor 30GB ▌NEC ND-3500A ▌Yamaha CRW2200E ▌400W Maxpower - add fan control&monitor & Papst ▌NeonLight case & Papst ▌LCD 4x20, LCD 2x8 ▌4xFan & 8xTemp. controller ▌21\" CRT monitor ▌A4tech infra mouse ▌Microsoft Multimedia Keyboard ▌Samsung ML1520 laser printer ▌

Junior Member
    Vliv
    0

Standardní

když výbojka svítí jak píšeš, pověsil bych na ní měřák a mělo by na ní být asi 80-90V. Proud by se měl pohybovat okolo 3A.Jestli tyto hodnoty kolísají tak to bude důvod změny světla (nekontakt nebo blbá tlumivka), v opačném případě bych soustředil pozornost na výbojku (možná zmetek).Co se týče tlumivek (pro výbojky i zářivky), doznaly slušný vývoj směrem k horší účinnosti - zmenšily se jak v železe tak v mědi.Tlumivku vyrobenou před 30ti lety klidně mohu za provozu vzít do ruky, o moderní se spálím.

Standardní Re: výbojka

Citace Původně odeslal PeterM
    Citace Původně odeslal Ivosch
    Ahoj všichni!
    Kolísanie napätia / zlý kontakt v objímke / prelomený drát / studený spoj / prehrievanie predradníka / ... (mám pokračovať?)
    Tak nic z toho to nebylo,
    na zkousku sem mel tu vybojku nastojato a tak se ji zkusil dat vodorovne a uz zase pekna bila

Standardní

2 Ivosch: mesuge nejspis myslel svuj prizpevek na strane 4
    jinak inspirovat se muzes tady...
    http://www.lumenlab.com/forums/index.php?showtopic=3820

Standardní

Ty fresnel folie mam take ve svem psone projektoru.
    Na www.unioptik.cz je maj za 117kc s dph staci 2 vlozene mezi dve skla
    a psone displej je az cca 2cm za nima.

Vcera prvni pokus s promitanim
    Vysledky na:

http://mujweb.cz/Pocitace/projektor/

Jeste je potreba to dodelat, hlavne nejake to odvetrani.
    j.

Standardní

2jimx: Nechci se te nejak dotknout, ale je to vazne PRISERNY. Takovy "obraz" za ty penize fakt nestoji.

Standardní

Neni to zas az tak hrozny,pravda ty fotky o kvalite moc nevypovidaj.
    Ale to je dano tim ze se to foti pri tme a dlouhym casem jen tak z ruky.
    Pri uhlopricce 1m a objektivu F=300mm je obraz v pohode.
    Navic video ktere do toho pustim pres klasickej video vstup ma stejne rozliseni odpovidajici jen 352x288
    A naklady na stavbu:
    lcd - 1000kc , vybojka - 500kc, zapalovac+tlumivka+cond - 600kc
    fresnel 2x 250kc, objektiv bazar F=140mm 40kc a F= 300mm 200kc
    Takze celkem priblizne za 2500kc mam docela dobrou hracku na hrani.
    Az to budu mit komplet tak to zkusim vyfotit ze stativu a zastavenej obraz. Navic to neni zavisle na PC da se k tomu postavit treba tv tuner
    nebo to jen tak pripojit k sat. prijmaci, videu nebo dvd prehravaci.
    S 15lcd se to neda srovnavat to je jasny.
    Do budoucna planuju projektor take z toho 15lcd monitoru.
    Taky jsem nekde cetl ze bude na trhu PS2 portable s displejem 16/9
    rozliseni ale jen 288 x 512

J.

Standardní projektor z PSone

Citace Původně odeslal Locke
    2jimx: Nechci se te nejak dotknout, ale je to vazne PRISERNY. Takovy "obraz" za ty penize fakt nestoji.
    S timhle taky nemuzu souhlasit... Prave sem tak napul dodelal projektor (misto objektivu pouzivam 2 fresnelky) a obraz vypada docela dobre (na to ze pouzivam fresnelky ). Jak uz tu psali asi do uhlopricky 1,5m se na to ze 3m da koukat. Navic se to da udelat o dost mensi nez z 14ky nebo 15ky.

Member
    Vliv
    276

Standardní

jimxx> pekna psone instalace poku by jsi chtel stahnout cervenou zlepsit kontrast apod. lze to neinvazivni softwarovou metodou viz. moje posty o zesvetleni tvoutu a pak jeste postelovani barev ve WMP9/10 a kdyz snizis uhlopricku na 1.3m => obraz jako vino v tyhle kategorii.. na TV a divx bomba..

Standardní

http://www.pc.borec.cz/vzdalenosti.jpg koukněte někdo na tohle, jestli stím souhlasite co sem udělal, jestli mam udělat takovou bednu.
    -- N2PAP-Ultra, AMD XP Barton @3200+ 2.21 Ghz 11x200, @vodni chlazeni ,2x256 MB Ram cl2,5, Sapphire ATI 9600xt, Seagate 160Gb ATA 100, 7200RPM, 8Mb cache, DVDR-RW sony, CDRW, Genius 5.1 Home Theater 3600W, CASE modded Big Tower, EL 550W silend, AOC LCD LM721A
    -- Notebook HPx9020, Celer M1,3 ghz, 256mb, DVD,15 LCD, wifi
    -- www.pc.borec.cz a forum www.pc.borec.cz/4um

Standardní Rozebrání 15" LCD Benq FP 567s

Můžete mrknout včera jsem rozebral LCD Benq FP 567s bez problému.

http://sweb.cz/venton.k/index.html
    Kde nic neni ani smrt nebere....

Standardní

pcborec> ty vzdalenosti bych dal taky tak, ale ja chci navic zrcadlo, abych to mohl dát navýšku, ale kam přesně to nevím inspiroval jsem se http://www.diyprojectorcompany.com/d...III_step_5.htm
    bazuka> no ja doufam ze ten z izzoteku ma lupu pres cele, precejenom ty mas fresnelku z meotaru, a ty z izzoteku by mely byt primo na diy lcd projektory delane. hodlam totiz z izzoteku kupovat optiku

Standardní Variotriplet 310-360 a fresnel OHP

Takže ta fresnelka OHP z Izzoteku má přesně rozměr 310mm x 310mm, 15"
    display pokryje . Včera jsem ji rozřezával, můžu doporučit pilku na železo. Je dobré si rozmyslet přesný rozměr, další řezání oddělených půlek není dobré kvůli, kvůli "pilinám" , které strašně lezou do těch drážek. Mimochodem neví někdo jak tu stranu vyčistit? Je to jak gram. deska. Ohniska půlek jsou 214 mm a 326 mm.
    Co se týká diskuze kolem Variotripletu od Izzoteku či Gaddafyho, tak opravdu se má montovat obráceně, je původně určen k OHP aspoň tady to píšou, a já jsem se stím taky natrápil: http://www.diybeamer.ch/forum/topic,...dschaerfe.html
    Jinak ta tyčinka se dá vyšroubovat a nějakej úchyt už není problém.

Zdraví Lada

Standardní

15" fresnelka od izzotecu je trosku mensi nez zobrazovaci plocha libovolne 15" lcd. Je to asi 5mm v kazdem smeru.
    Takze jedina sance je koupit vetsi fresnel a ten pak orezat.....

Standardní

Citace Původně odeslal Locke
    Hmm, to je dost divny. Protoze nam to presne nesedi ani na jeden monitor...vzdy je to trochu mensi.
    Tak ve vodorovném směru má Izzotek fresnelka 310mm, ale z každé strany
    je asi 5 mm na slepení takže aktivně asi opravdu kolem 300 mm, co znamená , že na 304 mm(LCD horizontálněl) asi 2 mm z každé strany zchází. Pro vertikální rozměr to zkosení ponechá 225 mm svisle aktivních, pokud se tedy neřeší moc velká keystone korekce je to v pohodě. Myslím teda , že nějaký kousíček opravdu na bocích chybět bude. Včera jsem to měřil na nerozdělaném Benq FP 557s v2.

Lada

Standardní

Tak se mi konecne podarilo udelat nejake lepsi fotky z projekce pomoci toho 5" lcd z psone.
    Je to promitano na ten zaves z Ikea prodejny co o nem byla rec zde ve foru. Signal je z DVD prehravace. Foceno to je rezimem nocniho foceni bez blesku. Zatim bez modu. uhlopricka 120cm Je ale videt ze v okrajich nelze zaostrit.
    J.

http://mujweb.cz/Pocitace/projektor/treti/treti.html

Standardní

kombinace 15" lcd a 310mm fresnelu je v tom pripade problem, chtel bych aby byla aktivni plocha fresnelu vetsi nez aktivni plocha lcd, takze jestli to je po orezani opravdu problem jak tu pisete, tak bych vzhledem k cenam 17" lcd ktere jsou prakticky totozne s 15" lepsim lcd tak bych se zacal ohlizet po stavbe 17" lcd projektoru . nema nekdo zkusenosti s demontazi tohoto lcd? http://www.alfacomp.cz/php/zbozi.php...=110&zbo=30440

parametry ma slusne, navic ma 1280*1024, objektiv pouziju stejny jako u 15" (tedy z izzoteku 310-360varitriplet), jediny problem bude s fresnelem, na izzoteku je (doufam ze jenom prozatim) nemaji. nasel jsem jenom tyto 395mm http://www.3dlens.com/enter.html?tar...snel_Lens.html

Standardní

Citace Původně odeslal drajik
    Mám jiný problém ,jaký monitor si vybrat .Frekventovaný BENQ 557 má jak se zdá ,kontrast 400:1 jenom na „prodejním letáku“ ale v tech. parametrech má jen 350:1 (www.mironet.cz).
    Podle mého názoru je velikost kontrastu zcela dominantní vlastností pro použití na projektor.
    monitor rozlišení kontrast prodleva barvy
    benq 567 1024x768 500:1 16ms 16.2
    benq 557 1024x768 350:1 16ms 16.7
    benq 531 1024x768 400:1 25ms 16.2
    acer al1512 1024x768 450:1 23ms 16.7

Nevím proč cituješ prodejce, kteří to stejně nemají správně, když je možno se podívat na stránky výrobce:

http://www.benq-eu.com/Products/LCD/...specifications

Jinak je velký rozdíl mezi Benq FP557, Benq FP557s, Benq FP557s V1, a Benq FP557s V2, i pro požití na LCD projektor, je to dost diskutováno na zahr. fórech

Doplněno!!!!

na http://www.benq.com/display/lcd_fp557s-v2_specs.html
    a http://www.benq.com/display/lcd_fp567s-v2_specs.html

maji oba kontrast 450:1 a žáden max. takže čert ví komu věřit , na nějakým fóru jsem četl že 567s V2 má pouze navíc repráky ( pro bohaté )

Taky si myslím , že aktivní plocha fresnelky by měla být větší, než maximální možný rozměr displeje, je přece nelogické zobrazovat menší obraz, nehledě na optické chyby na okraji plochy . Na té 17" vidím do budoucna výhodu těch 1280x1024 což je vlastně HDTV.

Lada

Standardní chlazeni

Citace Původně odeslal Peet
    zdravim
    chcu se zeptat, jak mate rozvrzeny chlazeni a odvetravani...
    chystam se stavet 15"LCD + 250W Osram. zajimalo by me, jak velky vetraky a kolik dat na ochlazovani LCD a kolik na odvod/privod (?) vzduchu k te lampe. bude to v drevenym boxu.
    Diky
    Podle tohodle navodu (uz tady jednou tenhle odkaz byl) http://www.diyprojectorcompany.com/d...III_step_5.htm staci jeden vetrak na nasavani a jeden na vyfokovani. Ja stavim projektor z 5-ti palcoveho PSone LCD a mam tam vybojku 250W a kolem ni vetraku 5 (jedou ale na polovicni napeni aby to bylo tichy)! Je tam o neco min mista a ram mam z drevotrisky :/ takze nechcu riskovat ze neco blafne. Brzo dam na web nejake foto a popis.
    A do projektoru z 15ky bych pouzil vybojku 400W.

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Pravidla přispívání