Stránka 35 z 36 PrvníPrvní ... 25313233343536 PosledníPoslední
Výsledky 851 až 875 z 897

Téma: Postavte si vlastný LCD projektor

Standardní lcd

Ja tam videl jeste 1600 :-) Ale rekl bych ze to vyleze a mistni fachmani se o to poperou

Standardní

tak švagr našel v garáži kondensor 11cm průměr 2cm tloušťka ve středu, na okraji 0. na osvícení 17ky (36*29cm) to stačí, osvítí to kužel o průměru asi 50cm perfektně a rovnoměrně . rozdíl je značný takže se to vyplatí problém je že má jenom jeden a nedá, používali to zubaři do nějaké lampy nebo co. prostě to musí být čočka z jedné strany placatá a z druhé co nejvíc vypouklá a pokud možno co největší, sice optice nerozumím ale platí jako všude co říkal tomas pabst: "think big ", 8cm průměr je málo na větší lcd

Standardní kondenzor

Mno on kondenzor je vetsinou cocka z jedne strany vypoukla a z druhe placata :-) Ad prumer - na tom ani tak nezalezi, spis zalezi na te "vypouklosti". Me na 15" v pohode staci kondenzor ze zvetsovaku a funguje perfektne. Ale musi byt blizko u lampy. Pro tu Philipsku (ta obrovska lampa co tu byla doporucovana) je nepouzitelny, stejne tak reflektor. Zasadne lampa Osram HQI-TS s patici FC2, jinak se to neda pouzit (nehlede na stupidni montaz na jednom konci, kdy pri kazdem zasroubovani do patice ma Philips lampa jinou polohu). Uz jsem tech projektoru postavil dost na to, ze Philips vybojku uz nikdy. Od prvniho pokusu ji mam v supleti.

Standardní Re: kondenzor

Citace Původně odeslal petr22
    Mno on kondenzor je vetsinou cocka z jedne strany vypoukla a z druhe placata Ad prumer - na tom ani tak nezalezi, spis zalezi na te "vypouklosti".
    Ja bych to videl tak ze zalezi i na prumeru, cim vetsi, tim vetsi ucinnost osvetleni se da dosahnout. Na vypouklosti==ohniskova vzdalenost zalezi samozrejme taky, ale rozhodne neplati, cim vypouklejsi, tim lepsi. Je jen potreba, aby ta cocka dokazala osvitit LCD(frenelku pred) celou a zaroven aby byl zdroj svetla v ohnisku fresnelky(za pouziti svetla v kondensoru samozrejme trochu bliz fresnelce nez je ohnisko - za kondensorem uz ale paprsky jsou jako z ohniska fresnelky).

Co se tyce rovnomernosti, s tou nema kondensor co do cineni. Pouze zvysuje ucinnost celeho zarizeni.

Tmavsi rohy maji vsichni a je to dano pouzitou optikou,nebot nelze z bodoveho zdroje svetla osvitit fresnelovu cocku tak aby za ni byl po celem displeji rovnomerny svetelny tok. To by musela bejt nejaka nelinearni fresnelka....
    Sempron 2200+@2000MHz ; NF7-S ; 2x256MB AData 400@444 ; Inno3D FX5700 425/500@539/649

Administrátor mince Avatar uživatele Jezevec
    Vliv
    300

Standardní

Mozna by nebylo od veci testnout variantu s vice lampama. Pripadne zkusit pouzit nejaky typ svetlovodu a pokusit se tak vykompenzovat tmavsi rohy.
    IMPROBE AMOR, QUID NON MORTALIA PECTORA COGIS - krutá jsi, lásko, kam až ty doženeš smrtelná srdce -- Vergilius
    Mnoho je prostředků, které léčí lásku, ale žádný není spolehlivý.
    S tím, čeho se na nás dopustili druzí se už nějak vyrovnáme. Horší je to s tím, čeho jsme se na sobě dopustili sami.
    -- Francois La Rochefoucauld
    Nabídnout přátelství tomu, kdo chce lásku, je jako dát chleba tomu, kdo umírá žízní.

Standardní kondenzor

Tmave rohy nemaji vsichni - je to chyba konstrukce (objektiv, mizerny kondenzor, nevhodna lampa). Zadny tovarni projektor s 10-15" LCD tuhle vadu nema. Ani muj prvni projektor s 15" LCD tuhle chybu nemel, obraz krasne jasny az ke krajum.

Ucel kondenzoru je prave ta rovnomernost osvetleni - pokud ho mas moc daleko od lampy, tak jsou tmave rohy. Hlavni pricinou tmavych rohu je vetsinou kondenzor, ktery je prilis daleko od lampy. Ale pozor i na objektiv, protoze na okraji je o 30% mensi svetelnost nez ve stredu (to neni chyba, ale fakt se kterym nejde nic delat).

Jsem si naprosto jist (a konstrukce vice projektoru to prokazala), ze s jinou lampou nez je Osram HQI s FC2 patici prakticky neni mozne umistit kondenzor a reflektor tak blizko k lampe, jak by bylo potreba.

Pokud chces vykopenzovat tmave rohy s tou tlustou lampou od Philipsu je jedina moznost - koupit jeste dalsi fresnelku s 300 nebo 500mm ohniskem a pouzit ji u lampy. Standardni kondenzor nejde dat tak, aby stred lampy byl v jeho ohnisku a vzdalenost 200mm neni dostatecna pro poradne osvetleni LCD s nevhodne umistenym kondenzorem.

Standardní

Ja s philipskou nemam tmave rohy (nepouzivam kondenzor, s nim tmave jsou).

Standardní

bez kondenzoru je využitelnost svítivosti lampy mizerná, okolo 30% (s reflektorem!!). samozřejmě záleží na fresnelu u výbojky (jeho ohnisku), čím dál je od výbojky tím líp. s kondenzorem lze využít podstatně víc světla (okolo 80%) což je podstatný rozdíl a určitě se vyplatí ho tam dát, dá se sehnat za pár šlupek. to že to někomu nejde znamená že má špatnou konstrukci projektoru, nebo nevhodný kondenzor. většinou mají krátké ohnisko takže musí být blízko lampy, proto přecházím z e40 na fc2 (průměr 62mm a 31mm). čím je kondenzor blíž tím víc světla pochytá to je každému snad jasné. čím je zase dál tím větší průměr musí mít. nakreslím to v cadu a dám na web tak to snad bude jasné každému. ty kondensory z izzoteku a z diycompany jsou naprd, malý průměr, velké ohnisko a jsou relativně placaté, není ale problém sehnat kvalitní kondensor ze zvětšováku jak to psal petr22, sehnal jsem ho přes aukci za jedno odpoledne (vlastně 2 kusy, ve zvětšováku bývají většinou 2). a to nemluvím o tom že se to někomu může válet doma. ono se to nepoužívá v komerčních projektorech a v kinech jen tak ze srandy, tovarní projektory mají slabé výbojky (do 300w) a v kině je zase velká plocha na kterou se promítá, takže každý foton dobrý. celý princip kondensoru je o efektivitě. rozdíl bez a s je patrný na první pohled, bez nějakého měření. ve škole máme projektory za 100k a mají "jen" 300w výbojku a obraz je jak tv, je stejně dobře čitelný ve tmě i při světle, nemusí být zatemněno tak mi vysvětlete jak je to možné když diy projektory mají většinou 400w lampy a musí být pokud možno tma aby se na to dalo vůbec dívat. tolik udělá jedna blbá čočka a reflektor. a to nemluvím o tom že projektor s 400w výbojkou žere okolo půl kilowat a to není zrovna málo. větší efektivita=>nižší potřebný výkon výbojky. doufám že pokusy s balotinou dopadnou dobře a bude mi pak stačit třeba jen 250w výbojka, to by už byl odběr jako druhé pc a to se už dá. jo a na té vypouklosti záleží, čím větší tím víc ohne světlo (ale to nemusí být vždycky dobře, když má někdo 200mm fl fresnel u výbojky a nevhodný kondensor tak se nemůže divit že má tmavé rohy, když je vše jak má být tak to funguje a perfektně). samozřejmě záleží na konkrétní situaci, ale obecně platí čím větší, čím vypouklejší tím lepší (think big )

howgh

Standardní projektor

ten projektor ti vysvetlim - je to prave to vyuziti svetla xenonova vybojka ma primo vestavene parabolicke zrcadlo a pred lampou je kondenzor. Jenze u novejsich projektoru je bud velice male LCD (1,2" a pod) nebo DLPcko. Tudiz to svetlo je smerovano do male plochy, pak staci nizsi vykon na to aby svetlo prochazejici jednim mm ctverecnim bylo nekolikanasobne vyssi.

Muzu nekde najit snimky rozebraneho DLP projektoru pro inspiraci.

Ad kondenzor - kondenzor je tam opravdu jen kvuli tomu rovnomernemu osvetleni plochy, svetelny tok nezvysuje. To co odrazi svetlo a zvysuje svetelny vykon je reflektor.

Standardní

no to mě nenapadlo že tam mají tak prťavé ty lcd ale stejně, máme velké displeje, velkou plochu tak potřebujeme kondensor a reflektor aby se z toho dalo co nejvíc vytřískat.

klidně mi to pošli na mejl (kupecjan@post.cz) fakt by mě to zajímalo jak to skutili.

dík hanis

Standardní

Tak jsem z toho jelen, tady asi leckdo dokaze bez vetsich problemu poprit zakony optiky

Jak asi muze kondensor zmenit rovnomernost osvetleni kdyz je to obyc spojka... Je tam jen a jen krz ucinnost ( jsme schopni chytit vic fotonu a poslat je na fresnelku).

Kdo s klasickou konstrukci tvrdi ze nema tmavy rohy tak si dost veri, nejni to fyzikalne mozny, ale uznavam, ze pri dobre konstrukci je to okem nepozorovatelny(oko nejni az tak citlivy) ale zkuste si to treba vyfotit a fotku znovu promitnout, to uz je znat. To je taky duvod, proc kdyz nekdo vyfoti svuj obraz tak mu ostatni pisou ze ma tmavy rohy a on rika ze to je ve skutecnosti lepsi

Ohledne kondensoru ze zvetsovaku, ty co mam ja maji kratkou ohniskovou vzdalenost(hodne vypoukle) a nedokazou mi osvitit cely fresnel(220mm). Zkousel jsem je dat az k lampe, mam HQI-TS. Takze pouzivam origos z meotaru (ctverec s uriznutejma rohama) a ten to osviti presne(je na to delanej ) A to nejni az tak vypouklej, cokoli vypouklejsiho je konkretne pro me nepouzitelny.
    Sempron 2200+@2000MHz ; NF7-S ; 2x256MB AData 400@444 ; Inno3D FX5700 425/500@539/649

Standardní kondenzor

Kondenzor slouzi k rovnomernemu osvetleni plochy zdrojem svetla nalezajicim se v ohnisku kondenzoru. V podsate eliminuje bodovy zdroj svetla, ktery nedokaze soustredit svetlo do urciteho prostoru. S bodovym zdrojem (samotna lampa) potrebujes mnohem silnejsi zdroj svetla pro dosazeni stejnomerneho osvetleni plochy.

Takhle to funguje vsude - v promitackach, projektorech, lampach a dalsich zarizenich. Nezapomen ale ze je to v podstate pouze polovina kondenzoru, protoze plnohodnotny kondenzor se sklada ze dvou cocek.

Tady to mas cerne na bilem (lepsi ucebnici fyziky jem na netu zatim nenasel)
    http://www.opto.cz/cteni/t294.html#SEC8

Samozrejmne, obraz bude vzdy v rozich tmavsi (to je dano konstrukci objektivu) ale se spravne umistenym a vhodnym kondenzorem (a kvalitnim objektivem) to neni okem postrehnutelne. Pokud neveris ze uz jsem postavil 4 projektory u kterych neni obraz v rozich tmavsi - tvoje vec - me to nevadi. A to ste tady vsichni ty fotky vysledneho obrazu videli. Mam tam normalni kondenzor ze svetsovaku.

Pokud nekdo ma tmave rohy obrazu, je to na 100% chyba konstrukce - kondenzor moc daleko od lampy (pripadne nevhodny kondenzor), coz se da vykompenzovat pouze vetsi vzdalenosti fresnelu od lampy. Misto 200mm fresnelu u lampy dej 300mm fresnel a uvidis jak budes mit svetle okraje (pokud nemas lepsi kondenzor)

Junior Member
    Vliv
    0

Standardní

Když to tak čtu ,nebývá mi ,než abych se také přidal se svými velmi smíšenými pocity.
    1. Obraz je NEÚMĚRNĚ velký vzhledem k vzdálenosti projektoru od stěny.Mám objektiv F=300mm ,je mi jasné že tato ohnisková vzdálenost je pro velikost projekce rozhodující ,když si ovšem uvědomím ,že jsem měl možnost vybrat si u IZZOTEKů objektivy 360mm a tuším ještě 280mm ,tak by to byla změna ve velikosti zcela nepodstatná. Projektor vzdálený jen 2,5m od stěny promítá obraz s úhlopříčkou oklo 3m ,vím dalo se to jednoduše spočítat ,ale já hlupák to ignoroval – všichni to takhle nadšeně používají.
    2. Světelná účinnost tohoto systému je ještě daleko horší než jsem si myslel (a to jsem nemyslel nic moc) .Když mi větracím otvorem u výbojky (použil jsem HCI250W) „proudí“ ven řádově víc světla než objektivem na stěnu ,naštve to.Už chápu proč tam lidé dávají 400W výbojku já bych tam ,za těchto účinnostních relací klidně strčil 1000W (mám ji doma) ,ale co s tím teplem a byla by to vychudlost – takhle se to řešit nedá.

V další vývojové fázi jsem si řekl : náš systém má zdroj světla výbojku a potom nutný element posouvající zdroj světla do nekonečna – první fresnelku (výbojka v ohnisku) .U této koncepce padne když ne 90 tak určitě 80 % světla nazmar. Výbojka v parabolickém zrcadle je také zdroj v nekonečnu ,ale s nesrovnatelně lepší účinností (rozhodl jsem se vyhodit zadní fresnelku).Sehnal jsem jakési stínítko z průmyslového osvětlovacího tělesa ,ale jak se ukázalo nebyl to paraboloid ,ale nějakým jiným kritériim vyhovující "šíšoid".Osvětlení displeje bylo znatelně (několikrát) lepší ,ale nerovnoměrné ,než jsem stačil eliminovat přesvícený střed (povolit matky – posunout výbojku) ,přehřál se mi displej - mám tam světlou skvrnu.

Nyní mám instalovanou výbojku 400W a těsně u ní naběračku (rádoby kulové zrcadlo) je přiletovaná nikoli cínem nýbrž pájkou (což je jak známo eutektická slitina bt. asi 200 C)a dosud neodpadla (ani v letních vedrech) ,ale má rozhodně přes 100 C .Nápad s cínovým odlitkem, jak nedávno někdo psal, je zajímavý,ale chce to opravdový paraboloid nikoli jen tak něco parabole podobného.
    Dostal se mi do ruky jakýsi starší profi projektor s 250W výbojkou, pracující na témž principu jako ty naše.Za pozornost stojí kondensor – dokonalé kulové zrcadlo , v jeho středu výbojka ,která se téměř dotýká ploché části velmi mohutné ploskovypuklé čočky (parabolická, prům.60mm, ohnisková vzdálenost asi18mm).
    Neměřil jsem to ,ale subjektivní dojem je ,že to svítí téměř stejně jako můj 400W systém!!!Bohužel všechno kolem kondensoru je (nebo spíš může být) malé ,díky maličkému hořáku výbojky – má snad méně než 10mm v průměru.Má –li být zachován, alespoň trochu předpoklad ,že zdroj je možno prohlásit za bodový s našimi reálnými výbojkami ,musí být čočka kondensoru také většího průměru (asi víc než 120mm).

Když vynechám potíže s teplem kolem HQI 400W/D ,nemohou s její tlumivkou slabší jedinci do schodů a navíc často bručí. Rozhodl jsem se pro elektronický předřadník .
    Zkusil jsem oslovit firmu OSRAM (mám od nich obě výbojky) zda by mi nemohli doporučit někoho (nejlépe u nás nebo alespoň v Evropě, nikoli v USA!!!) kdo by mi prodal k jejich skvělým výbojkám elektronický předřadník. Odepsali mi toto:
    Vážený pane ,

děkujeme za Váš dotaz a zájem o naši společnost.

V nabídce bohužel nemáme předřadníky k výbojkám. Vyrábí je např. firma TRIDONIC, kt. má v ČR zastoupení přes firmu:

Schäfer a Sýkora
    Cihlářská 1000/2
    Rumburk
    www.sasa.cz
    tel. 412 333 181
    Včera večer jsem jim poslal mail a dnes jsem jim zavolal a dozvěděl se tohle: “ u 400W to je závažný a jen obtížně řešitelný problém na kterém vědátoři usilovně bádají“ .Dotyčný byl očividně vyveden z míry ,když jsem mu sdělil adresu, na které je předřadník k mání za $99.

Jednodušší by to opravdu bylo u sodíkových, 340W mi s tím svítí ,ale HQI potřebují na start několik KV a to je problém. Jakmile začne výbojka startovat (párkrát si blikne) ,odstřelí mi to můstek (1/2) s IRFP450 z kterého to budím .Vývoj el. předřadníku jsem pozastavil protože jsem zjistil, že je tu velký problém akustické rezonance baňky hořáku na kmitočtech několika desítek kHz.Řeší se to rozmítáním pracovního kmitočtu (35 Khz) 120 Hz se zdvihem 5 kHz (tz. že se 120x za vteřinu kmitočet změní sem – tam o 5kHz).V opačném případě se baňka mechanicky rozkmitá a s vysokou pravděpodobností praskne.
    Chtěl bych se zeptat, neviděl – li někdo schéma nějakého elektronického předřadníku .
    Jirka

Standardní el predradnik

Mam jeden nefunkcni (bouchly kondenzator), ale z nej se toho moc nepozna.

Nicmene kolega elektrotechnik co si podobne veci bastli uz 30 let prohlasil ze do toho by nesel, protoze by to taky mohlo nekomu urazit ruce. To uz bude lepsi objednat za tech 99 USD z Ameriky

Ad reflektor - u vetsiny lamp je problem dat lampu do ohniska. Ad svetelna ztrata - ta je nejvetsi na LCD. Dale pomuze objektiv s velkou svetelnosti.

Ad unikajici svetlo - jedine svetlo ktere z projektoru jde musi jit skrz objektiv. Asi sem prubezne hodim plany moji bedny a chlazeni.

Standardní

Citace Původně odeslal Haniz
    s kondenzorem lze využít podstatně víc světla (okolo 80%)
    No to je ale kravina. Namaluj si obrazek.

Jinak chlazeni neni problem, uchladi mi to vpohode dva 120mm vetraky jeste s voltage modem, aby se tocily pomaleji.

Standardní

V ty knizce je to popsany celkem jasne, akorat ze to co oni tam oznacuji za kondensor je v nasem pripade 1.fresnelka. (respektive kondensor je veskera optika kterou se snazime donutit svetlo aby z displeje vsechno smerovalo do objektivu

Cocka ktera se dava k lampe je tam pouze aby nasmerovala vic svetla na ten fresnel(ktery slouzi k "rovnomernemu" osvetleni plochy). I tak se toho hafo vyhodi... A jestli mas vybojku v ohnisku ty cocky, tak musis mit displej mensi nez je ta cocka a nepotrebujes 1.fresnel.

To s tim rovnomernym osvicenim plochy pokud mas zdroj v ohnisku cocky, tam je snad jasny ze to je jen ze paprsky jsou rovnobezny ale plocha je osvicena nejvic ve stredu a ke krajum intenzita klesa. Ale je to zanedbatelne, viz meotary tak fungujou a nikomu to nevadi...

Standardní kondenzorV nase

v nasem pripade je kondenzor ta cocka pred lampou + prvni fresnel

Dalo by se to obejit kondenzorem s prumerem takovym, aby obsahl plochu LCD (a to bych docela rad videl)

Ad svetlo - neni problem vyuzit prakticky 100%, problem jsou ztraty v cele opticke soustave - fresnely, lcd, objektiv

Mozna by nebylo naskodu pouzit jeste difuser - v tovarnim projektoru taky je

Btw zkuste nekdo zavolat do Trutnovske Dioptry, jake vyrabeji fresnelovy cocky a za kolik je prodavaji (urcite budou mit neco na 7" LCD). WWW.DIOPTRA.CZ

Standardní Re: Postavte si vlastný LCD projektor

zkoušel někdo odstranit antireflexní vrstvu lcd? obraz je potom jasnější a má lepší barvy a ostrost. mělo by to jít odlepit navlhčením

http://www.diyprojectorcompany.com/p...ight=antiglare

místo sodíkovky ledky (+rovnoměrné podsvícení +vysoká efektivita +málá spotřeba +malé vyzářené teplo -cena -velké množství hodně pájení)

http://www.lumenlab.com/forums/index.php?showtopic=9136

No, ty ledky nic neusviti....

2locke: srovnávali to s továrním projektorem "made in china" 150w a podle toho odpovídá 55w pole skoro 900 diod cca 100w hqi. na to že měl obraz 2,5m a lcd jenom 8" je to slušné, myslím že jsem někde něco podobnho viděl a že prý pomocí led to nejde... každopádně ledky jsou drahé, na 17" lcd by jich bylo potřeba cca 4k... ale až bude jednou stát kus 0,5kč proč ne, jenom to pájení. ledky mají malou spotřebu i tepelné vyzařování oproti hqi, ale protože jde o plošný zdroj světla není potřeba fresnelu u výbojky ani reflektoru ani kondensoru (led má vyzařovací úhel 20-30° kdežto hqi 360° takže má ztráty, z led jde využít opravdu 100% světla). taky je to blíž takže je bedna o něco kratší. navíc chromatičnost led je až 10000 K....

tady je jednoduchý návod jak sundat tu fólii z lcd

http://www.diyaudio.com/forums/showt...ight=antiglare

není úplně průhledná takže bez ní je obraz kontrastnější a jasnější. bez ní vypadá lcd jako z černého skla, podle mě je to to samé jako sony obrazovky - ty vypadají jako by tu fólii taky něměly a vypadají jako z černého skla i kontrast a jas uvádí u těchto obrazovek vyšší

http://www.pctuning.cz/index.php?opt...5956&Itemid=47

co jsem promítal bez lcd, jako meotar tak byl obraz jasný i při rozsvíceném světle a bez reflektoru. když se tam dá lcd tak je obraz strašně tmavý, to dělají ty fólie, jsou tam aby nebyly vidět odrazy okolí na obrazovce a kvůli úhlům pohledu apod. podle mě taková fólie akorát rozmaže obraz a pohltí světla jako x skel. v projektoru není vůbec potřeba, lcd bude sice náchylnější na poškození ale vevnitř projektoru by se mu nemělo nic stát.

Thumbs down Re: Postavte si vlastný LCD projektor

K tomu sundavání antireflexní folie: Jste si jistí, že jsou antiref. vrstvy naneseny na nějaké folii? Ja v tom nevidím smysl, já měl za to, že se vrstvy napařují přímo na sklo displeje. Vzhledem k tomu, že se snažíš zabránit odrazu světla ve viditelném spektru, tzn. nanáší se vrstvy tlouštky poloviny a méně vlnové délky několika konkrétních vl.délek.Ty jsou ve viditelném spektru kolem stovek nm, takže mi připadá jakákoliv folie moc tlustá.... ...Jestli náhodou nesundávají polarizační folii ?
    QuadCore Q6600, GF 8800GT....workstation
    DualCore PentiumD 805 (2.66GHz@3.4GHz), Asus P5P800se,2x512 MB DDR400, DVB-T Jetway PCI tuner, 2x LCD Benq FP71E+ on Leadtek Winfast A350XT. Watercooling
    Notebook: IBM T22, 512MB RAM

No, ten antireflex je na polarazacni folii. A spouste expertu se povedlo sundat oboje ) Jinak dle te fotky nevidim zadny rozdil a prijde mi to jako zbytecne velky hazard.

Member
    Vliv
    276

No ty kuci cinsky chtej ten led system prodavat za 150 babek na ebay nebo jak zadavaj si to na vyrobu nekam do mistni fabriky. Ta posledni verze s 890 kusama 30stupnovejch LEDek vypada celkem slusne. Zatim samozrejme jen na mensi " displeje. Mozna bych to zkusil, zahrivani, vetrani a spotreba myho MH psoneho by se znacne zlepsila a hlavne ta spotreba proudu! Jako mobilni reseni pohanene baterkou a data z notasa to by bylo zajimave..

http://diy2005.aa.topzj.com/viewthre...540&sid=AdeXVt

Jinak zacal tam prispivat nakej dalsi magor pres LEDky z Argentiny huh, zajimavej koncept:
    http://www.lumenlab.com/forums/index...pic=9136&st=80
    Naposledy upravil mesuge; 22.12.2005 v 01:34.

Junior Member
    Vliv
    0

Názory typu: „kondezor je tu proto, že aby se zrovnoměrnilo osvětlení displeje“a pod. mě přiměli k pokusu o vysvětlení tohoto problému.
    Pohled z druhé strany bude názornější. Fresnelka vytvoří (z rovnoběžných paprsků) kužel světla s vrcholem v ohnisku v našem případě většinou 220mm od povrchu. Tento kužel má vrchol v hořáku výbojky a po prodloužení se opět rozvírá než dopadne na zrcadlo.Úhel tohoto kužele je dán velikostí displeje (fresnelky) a ohniskovou vzdáleností .Když si to namalujete ,je to opravdu trapně málo a jinak než z tohoto úhlu naše soustava NENÍ schopna čerpat světlo. Je zřejmé ,že čím bude tento úhel větší ,tím více světla z výbojky se využije a zároveň vysvítá mezní případ ,kdy úhel bude 180° a světlo se využije všechno. Protože velikost displeje (fresnelky) musí zůstat stejná, je k dispozici pouze změna (zkrácení) ohniska .Toho se nechá dosáhnout,jak se o to pokoušíme, další spojnou čočkou ,která spolu s fresnelkou vytvoří soustavu čoček o relativně malé ohniskové vzdálenosti.
    Jak píše Haniz – z kondenzoru (zubařského původu) vychází jakýsi kužel světla .
    Tento kužel (jeho vrcholový úhel) se dá ovlivnit polohou výbojky vůči představené čočce ,čím je výbojka blíž ,tím je kužel rozevřenější .V našem případě musí být stejný jako je kužel fresnelky. Ve všech popisovaných situacích je poloha kulového zrcadla neměnná vůči výbojce ,ta musí být vždy ve středu kulové plochy.No a nyní ten frekventovaný problém – neosvícené okraje .To znamená , že kužel ze soustavy čočka – výbojka je menší (špičatější) než kužel fresnelky a je nutno přiblížit výbojku k čočce ,pokud se již čočka o výbojku neopírá.Potom je třeba nahradit výbojku nějakou méně bachratou, jak naznačuje Petr22 ,nebo slevit z využití světla a použít čočku méně mohutnou.
    Dostal jsem k náhlédnutí vzpomínanou část kondenzoru, kde čočka byla dutovypuklá s ohromnou mohutností (odhadovanou na více než 50dioptrií) .Výbojka byla téměř vnořena do této dutiny čočky a ven mimo obvod trčely pouze vývody výbojky ,no a z druhé strany se o tyto vývody takřka opíralo kulové zrcadlo (připláclé až k tomu).Ztráty této sestavy se omezily na pruh po obvodu zrcadla a čočky ,široký asi 6mm – zkrátka nádhera ,ale neříkalo mi to pane.
    Všechny tuty úžasné konstrukce mají jednoho společného jmenovatele ,a sice velmi malou (rozměrově) výbojku Když to srovnávám s našimi ,nestydím se říct bachráči ,nelze se divit, že účinnost je v pytli. Faktem ovšem zůstává že životnost a cena námi používaných výbojek proti těm profi je nesrovnatelně příznivější.
    Jirka.

V tovarnim projektoru je jeste navic difuzer - vypada to jako sleneny obdelnik, rozdelny na mnozstvi plosek, ktere jsou z jedne strany ruzne zkosene

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Pravidla přispívání