Obavam se, ze tohle ti bude delat kazdy klasicky zrcadlo (= skleneny). Ten odraz je uz pod dost vysokym uhlem a viz fyzika pro ZS ;0), mezni uhel pri kterym se odrazi 100% ... . Potrebujes tam spis kus lestenyho plechu.
Obavam se, ze tohle ti bude delat kazdy klasicky zrcadlo (= skleneny). Ten odraz je uz pod dost vysokym uhlem a viz fyzika pro ZS ;0), mezni uhel pri kterym se odrazi 100% ... . Potrebujes tam spis kus lestenyho plechu.
IMPROBE AMOR, QUID NON MORTALIA PECTORA COGIS - krutá jsi, lásko, kam až ty doženeš smrtelná srdce -- Vergilius
Mnoho je prostředků, které léčí lásku, ale žádný není spolehlivý.
S tím, čeho se na nás dopustili druzí se už nějak vyrovnáme. Horší je to s tím, čeho jsme se na sobě dopustili sami. -- Francois La Rochefoucauld
Nabídnout přátelství tomu, kdo chce lásku, je jako dát chleba tomu, kdo umírá žízní.
To by asi nedopadlo moc dobre, co ty zdrcadla, co prodavaji presne pro tyto ucely na obchodech pro diy projektory?Původně odeslal Jezevec
ty duchy jsou zpusobeny tim, ze se svetlo castecne odrazi i od samostatneho skla (tj na hranici vzduch-sklo) vetsina projde na odrazivou plochu, odrazi se , vetsina projde sklem do vzduchu, ale cast svetla se zase vrati sklem na odrazivou plochu zrcadla.
zkus koupit obycejne plavene sklo - float (to by melo mit rovnou plochu) a na nej nalepit mylarovou folii. jestli se to podari nalepit dokonale rovne, tak to snad zadne duchy delat nebude. david
přesně tak, je to jak říká david, odrazí se to i od skla i od té plochy, takže vzniknou 2 obrazy posunuté přávě o tloušťku toho zrcadla. zkusím nalepit tu fólii na to sklo a dám vědět jak to dopadlo. s tím plechem by to šlo, ale to ti nikdo neudělá aby to bylo rovné a bez škrábanců, zbytečně by to degradovalo obraz. na diy to samozřejmě prodávají, ale jsem si říkal: na co to objednávat blbé zrcadlo, to mají všude a nechám si to říznout na míru. takže neudělejte stejnou chybu jako já a objednejte si to, není to drahé, je to přesně ono jak jsem se díval do nabídky diycompany (bylo tam no ghosting efect) a stačí i malé před objektiv (aby mělo větší průměr než objektiv). hanis
Tak jsem se uz konecne odhodlal a jdu stavet ten projektor![]()
Ted si chci objednat nejaky ty veci z Izzoteku. A proto se ptam jestli tu neni nekdo kdo chce taky neco objednava , ze bych se k nemu pridal at mame levnejsi postovne.Tak jestli nekdo je tak at se mi pls ozve na muj mail : jkarlos28@seznam.cz
Fakt sorry optika neni muj obor.Původně odeslal Locke
Mam to vymyslene takhle:
150W halogen, 10cm, sklo, 10cm, LCD, X cm spojka
Vypocty
zvetseni 7,2=a"/a
a+a"=320cm
a=39cm
a"=281cm
1/a + 1/a" = 1/f
f=342mm
Mam to spravne?
Jaky mam mit prumer cocky?
Athlon64 3000+ Winchester @2,6GHz 1.55v, DFI LANPARTY NF4 Ultra D, Sapphire Radeon X1950GT @PRO 620/720mhz, 2X Kingmax 512Mb/DDR433 CL 2,5,Hitachi Deskstar T7K250 250Gb 7200ot 8Mb/cache SATA II, HDD Samsung SpinPoint 80Gb 7200ot 8Mb/cache ATA133, DVD +-R/RW HP dvd640i LightScribe rom16x +16x -8x rw4x, Creative Sound Blaster Audigy @Audigy 2 ZS + Creative Inspire P5800, 19" CRT Belinea 106060, Logitech MX518, MP3 Creative Zen Nano 512MB, PC is Watercooled
NIKDY NIC NEKUPUJTE u spol. DAMELLO (spol, holding, ...)
Původně odeslal woyta
![]()
Jestli chces svitit na zed, tak si to tak vyrob.Jestli chces promitat, tak v prve rade potrebujes aby ti paprsky svetla, ktery vychazi ze zdroje, prosly kolmo pres celou plochu LCD a pak se zase setkaly v obnisku objektivu.
K tomu se pouzivaji prave ty fresnelovy cocky. Bez nich se neobejdes. (jedine kdybys pouzil normalni cocky gigantickych rozmeru, ktery nezaplatis, navic by byly "tlusty" a pohltily by spoustu svetla)
150W halogenka na malou svetelnou ucinnost - je na projektor slaba. Potrebujes vybojku, je o tom cely forum. K vybojce potrebujes dalsi elektroniku.
Nesezenes objektiv s libovolnou ohniskovou vzdalenosti. Kup neco co zhruba odpovida tvym pozadavkum. Z tvych postu bych ti doporucil pro zacatek koupit nejaky polotovar projektoru a pochopit to na nem. Potom muzes zkusit neco vymyslet sam.
Prumer jake cocky te zajima? Ucinna plocha fresnelky musi byt velka aspon jako LCD. Pokud mas na mysli cocky objektivu, tak bych rekl cim vic tim lip. Zase bych ti doporucil koupit hotovy objektiv.
Venuj tomu sobotu a precti si cely toto forum vcetne linku, ktery v nem jsou. Doporucuju i to nemecky PDF.
Vzdycky se zacina od LCD od ktereho se to cele odviji (balasty, fresnely, lampy, chlazeni, bedna, ladeni optiky atd). Neco jineho chce Psone 5" neco jineho zas 7" Lilliput nebo 8"Hami nebo 10.4" Toshiba ci 15" LCD z normalniho monitoru..
Jak bylo receno, zasadne pro zacatek neexperimentuj alespon v tech zakladnich parametrech. Vyber si displej a k nemu vzdy existuje na netu uz x proverenejch postupu a soucastek ktere jdou presne zopakovat a sehnat..
Původně odeslal woyta
naprosto souhlasim s MESUGE.
vsechny konstukce vychazeji z principu meotaru, i dily pouzivane pro stavbu domacich projektoru jsou primarne urcene pro meotary. vsechno bylo napsano uz mnohokrat, i na tomto foru staci si tojen vsechno peclive precist![]()
http://www.diyaudio.com/forums/forum...c68&forumid=12
Tak jsem se tim prokousal.
Zaujala me stavba jimxxeho ktery pouzil taky PSone
Muzes prosim te nakreslit nejake schema s rozmery?
Displej - 5" - ten uz mam
výbojka - osram 150W - Hadam halogenid. Tu asi bezne v obchode nesezenu co?
zapalovac+tlumivka+cond - To snad sezenu v elektru ale jake parametry? Mozna doma neco najdu ze starych zarivek.
fresnel - foliové 2x sevřené mezi dvě skla rozměr 19x13cm Ale kde je vzit?
objektiv- f=300mm z bazaru - snad sezenu prinejhorsim cocka z ocni optiky
Fakt se omlouvam ale tohle je oblast ve ktere se vubec nevyznam a tak se radsi zeptam.
Athlon64 3000+ Winchester @2,6GHz 1.55v, DFI LANPARTY NF4 Ultra D, Sapphire Radeon X1950GT @PRO 620/720mhz, 2X Kingmax 512Mb/DDR433 CL 2,5,Hitachi Deskstar T7K250 250Gb 7200ot 8Mb/cache SATA II, HDD Samsung SpinPoint 80Gb 7200ot 8Mb/cache ATA133, DVD +-R/RW HP dvd640i LightScribe rom16x +16x -8x rw4x, Creative Sound Blaster Audigy @Audigy 2 ZS + Creative Inspire P5800, 19" CRT Belinea 106060, Logitech MX518, MP3 Creative Zen Nano 512MB, PC is Watercooled
Ocividne jsi se tim prokousal, ale moc jsi to necetl, ze?![]()
Kazdopadne bych ti radil, aby jsi si koupil vybojku+tlumivku+starter v jednom obchode (nejlepe velkoobchode - na netu je jich dost i se zasilkovou sluzbou), aby ti prodali dily co k sobe pasuji. Ze starych zarivek doma nic nehledej a nestav, byla by to zbytecna prace. Neni tlumivka jako tlumivka a o starterech a kondenzatorech to plati take. Kondenzator pouzit nemusis, plni jen funkci eliminujici jalovy proud, to znamena, ze budes mit nepatrne vyssi spotrebu po dobu rozsvecovani nez s nim. Kdyz ho tam das, budes mit investici navic, ale urcite tim nic nezkazis.
Vybojka by mela byt halogenidova, ale nemusi to byt nutne Osramka, zelezi na tom, co budou v tom konkretnim obchode mit.
Fresnely vhodne pro tebe prodavaji na IZZOTEKu, ale myslim ze by se takova velikost dala sehnat i v CR (to ale nemohu potvrdit na 100%, nezkousel jsem to).
Objektiv nemusi byt nutne 300mm, muze byt i jina hodnota. Obecne plati, ze cim vic mm bude mit, tim muzes dat projektor dal od platna. Ale jak tady psal uz i jimxx, jde to resit dodatecnym umistenim obycejne brylove cocky k objektivu a tim zvetsit nebo zmensit ohniskovou vzdalenost. Problem s temi objektivy z bazaru by jsi mohl mit s kvalitou optiky, ale take s velikosti. Opet bych doporucoval co nejvetsi prumer (tedy jestli si budes moci vybirat). Ale zapomen na to, ze ti bude v nejhorsim pripade stacit jedna cocka z optiky misto objektivu.
Cagos
Proc temhle lemplum vubec odpovidate? Ocividne se neobtezovali tenhle tread cist, protoze tu jsou i seznamy obchodu. To ze jsou liny je jejich problem a akorat to pak zasira topic, kdyz se porad dokola odpovida na to same. Nechapu, proc tyhle idiotsky dotazy moderatori rovnou nemazou.
Pokud nejsou moderatorske kapacity, klidne bych se moderovani tohoto topicu ujal, koukam do nej casto.
Ja to cetl. Vybojku jsem uz nejakou nasel ale ty foliove fresnely jsem nikde nevidel.
Tak nebud linej a hledej poradne. Samozrejme ze to tady je. Je tady vsechno.Původně odeslal woyta
ono jde taky o to ze ne kazdy ma cas stravit buh vi jak dlouho prectenim tak rozsahle diskuse - mozna by nebylo odveci udelat sem tam jednou zacas nejakou rekapitulaci (ja ji cetl sice celou ale uz si stejne nepamatuju na detaily kde co v jakym obchode)
Barton2500+(@11*210),2*512DDR400 ,LeadtekGF6800le(12pip,@415/912),hdd Samsung SP1213N 120GB
Presne. Kdyz to vezmes jako ja najednou a nic o tom nevis tak ti sice neco uvizne v hlave ale ne vse. Takhle je to dost neprehledny. Chapu ze kdyz se lidi ptaji opet na ty same veci tak te to sve ale nas ucily kdyz neco nevis nebo si nejsi jistej tak se radsi zeptam.
Podle me by nebylo spatne taky toto tema rozdelit a udelat tread treba "kde nakupovat soucastky na stavbu projektoru". To by dost lidem (Treba me) usetrilo dost prace.
Ja kdyz jsem se o neco zajimal, tak mi nikdy necinilo problem precist poradne i 100 strankovy topic, protoze jedine tak je pak clovek v obraze. Nevidim duvod, proc by se lenochum mely vytrhavat informace, navic leckdy by to bylo z kontextu.
Pokud chces stavet projektor a nemuzes obetovat hodku na procteni fora, tak se do toho ani nepoustej, protoze tohle je hlavne o vyzkumu.
Účel byl doufám splněn, přemazávám.![]()
Premyslim o vyrobe promitaciho platna. Dneska jsem videl na saline (na tramvaji - pro ty co ziji na zapad od Vysociny) nejakou reklamu a zajimavy na ni bylo to, ze byla nastrikana i na skle oken a dveri. Kdyz jsem to zkoumal zblizka, tak jsem zjistil, ze na tech oknech je nalepena takova tenka (pravdepodobne kovova) folie, ktera je dirkovana. Dirky maji v prumeru asi 1mm a roztec direk je tak asi puldruhyho milimetru.
geometrie je asi takovato:
o o o o o o o o
_o o o o o o o o
o o o o o o o o
Odhadem bych rekl, ze polovinu plochy te folie tvori dirky a polovinu ten plech. Takze pres tu folii j tak napul videt skrz a ze vzdalenosti dvou metru ani nejsou ty dirky rozlisitelny. Napadlo me, kdyby se to dalo nekde levne sehnat tak se nabizi hned 2 reseni.
1 leskla kovova (zrcadlovitafolie nalepena na matnou bilou plochu
2 matna bila folie nalepena na zrcadlo
zkoušel jsem promítat na zrcadlovou fólii překrytou pauzovacím papírem (pauzák, na to se kreslí výkresy, je matný a průhledný částečně) a obraz je jasnější než na tuppluru (ta roleta z ikea). ale ta dírkovaná fólie by vypadala hrozně, dost ruší ty pixely a to mají rozměr cca 1x1mm, podle mě by to vypadalo hrozně, ale je hezké že lidé přemýšlejí i při cestování šalinou. ideální by byla zrcadlová fólie mylar (lepší odrazivost než zrcadlo, vyvinuli to pánové z nasa používaná na fotografování ke zlepšení osvětlení) překrytá průhlednou fólií na okna (používá se na lodžie, okna atd). ten mylar jsou pásy 5x0,8m nebo 2x0,8m a stojí to 500 a 200 kč, takže na plátono 2x2m (tupplur ikea) to vyjde na 600kč. problém je že ty okení samolepící fólie stojí 600kč metr čtvereční, takže by to vyšlo na 2400kč
. jinak tupplur stojí 700kč + mylar 600kč + 2400kč fólie, sečteno podtrženo 3700kč což je dost, ale je to mnohem lepší a levnější než komerční plátna. sehnat nějakou levnější alternativu k té průhledné fólii (musí být matná) a je to vklidu, navíc když to někdo bude mít natažené na rámu odpadá tupplur, ale zase to nepůjde rolovat. ale je to takový maximalismus, pro slabší (250w a méně) výbojky, na tuppluru to taky nevypadá špatně, ale na tom mylaru bude obraz kontrastnější a svítivější, bílá bude bělejší a barvy jasnější (vyzkoušeno s 400w osram, 5600k, 135mm triplet). hlavní výhoda je projekce za deního světla, nemusí být úplně zatemněno, ale stejně, tma je tma
![]()
Fresnelky mam, displej mam, halogenid az najdu nejakej levnej ale objektiv se mi podarilo sehnat jen projektorovej 100mm. Vim ze Jimmx daval pred svuj objektiv 150mm rozptilku? 3d pro korekci ohniskove vzdalenosti. Mam tedy 2 moznosti. A) mit projektor blizko platnu (nevhodne). B) Upravit to pomoci cocky ale kolik D a jak se zmeni vsechny rozmery? Zvetseni asi 10X a vzdalenost od 5" LCD ke zdi bude asi 320cm. Dik za pomoc.
Chystám se na stavbu ale nejsem přiliš zběhlý v angličtině a tak jsem chtěl vědět jestli máte někdo český návod?Jestli ano dejte ho sem do diskuze.Dik
Chci zacit stavet projektor ,ale skoncil jsem na vyberu monitoru.
Tak jestli nekdo vi o nejakem e-shopu tak m prosim pomozte , protoze sehnat 15" LCD je uz celkem problem.Diky![]()
C2D E4300 1,8@2,7GHz, Zalman CNPS7700-AlCu, ASUS P5W Deluxe, 4x512 DDR2-667, ST3160827AS 160GB + ST3160827AS 160GB + ST3120827AS 120GB, DVD-R/W LG GSA-H55L, DVD-R/W LG GSA-H12N, Sapphire X1950GT, Zalman VF700-AlCu, V2 12MB 95Mhz, HP p1230 21", SB X-Fi Fatal1ty, Leadtek Winfast TV2000 DVR3200, Cambridge SW 5.1 a tak...
Cagos,![]()
http://www.kancelar.cz/Produkty.aspx...pe=B&ViewAll=1
http://www.lcdpanely.cz/catalog.do?c...gory=EEEAAAAAA
http://www.100megadistribution.cz/ca...MONITORY+15%22
http://www.czechcomputer.cz/cat_tree...%5CLCD%5C15%22
http://computerweb.cz/lcd-monitory/view.php?scr=15
To uz by jako priklad mohlo stacit, ne?![]()
Toto téma si právě prohlíží 19 uživatelů. (0 registrovaných a 19 anonymních)