Chci si dat RAID0 na moje dva Seagate Barracuda 7200.7.
Mam onboard HPT372.
Jak velky bloky mam dat pro striping?
Chci si dat RAID0 na moje dva Seagate Barracuda 7200.7.
Mam onboard HPT372.
Jak velky bloky mam dat pro striping?
cpu, cooler, harddisks, dvdrom, graphics card, monitor, cd-rw, modems, mouse, keyboard, infra
Zavisi od toho, co na PC je u teba prvorade resp. co na nom najcastejsie robis.
Jedine na co sa snad striping oplati je praca s audiom alebo videom vo velkom mnozstve.
V opacnom pripade ostan pri samostatnych diskoch alebo si z toho radsej sprav mirror.
And down we go again, under the relentless wawes, into the arms of calm breakers, into bayou of forgotten dreams
Like sand slipping through my fingers, nothing ever lasts, ever will
vzhledem k tomu, že je to obyč onboard raid, tak max 8kb...![]()
EDIT: jinak ale souhlasims PiTem, zhe je to na.....![]()
![]()
Původně odeslal Kukla Kuklovič
Jakou to má souvislost?
Já bych dal stripe size 64 kB (rozumný kompromis). Záleží ale opravdu hodně na tom, co s tím diskem budeš dělat. Obecně platí, že čím větší stripe, tím větší výkon (rychlost zápisu na harddisk typicky roste s velikostí bloku). Na druhé straně čím větší stripe size, tím více souborů nebude rozděleno, což zase snižuje výkon. Ideální je samozřejmě vyzkoušet všechna nastavení a zjistit, které je v konkrétním případě nejrychlejší.
ano 64kb stripe bych dal na nějakej pořádnej HW RAID, ne na tyhle pseudo RAIDy, protože podle zpráv na některých zahraničních forech je na tyhle raidy "maximum efektivity" těch 8kb, pak už výkon zase klesá...(většinou)Původně odeslal Dawn
![]()
Původně odeslal Kukla Kuklovič
Hmm... To je nějaký divný, 8 kB je strašně málo. Co jsem tak pročítal různé recenze, tak všude vycházelo v průměru nejlépe těch 64 kB. Ale je pravda, že tady hraje roli spusta faktorů: řadič, disky, filesystem, k čemu se disk používá, atd. Nejlepší je vyzkoušet různé velikosti na vlastním počítači a pak se rozhodnout, ale kdo se s tím má patlat?
![]()
slyšel jsi o ATTO disk drive utilitiesPůvodně odeslal Dawn
jestli se nepletu (snad ne), tak ti to mimo jiné vyhodí krásný graf read/write při jednotlivých velikostech clusterů a stripe size...
![]()
To me zajima, prosim o nejake blizsi info o teto utilite. Funguje pod WinXP? (Nasel jsem jen cosi ATTO pro MacOS.)Původně odeslal Kukla Kuklovič
Zatim jsem mel v planu zkusit vsechny velikosti bloku a otestovat HDTachem (to je ale moc nizkourovnovy test na testovani RAIDu) a FC-Testem (pouziva ho Anandtech, je to simulace realnych ctecich a kopirovacich operaci). Ale to je prace na par dni...
cpu, cooler, harddisks, dvdrom, graphics card, monitor, cd-rw, modems, mouse, keyboard, infra
No přiznám se, že neslyšel. Díval jsem se na jejich stránky, ale moc moudrý z toho nejsem. Nějaké podobné programy tam sice mají, ale zdá se, že fungují jen s jejich řadiči. Navíc, jestli jsem to správně pochopil, tak ten benchmark měří pouze „sustained read/write“, tj. to samé co HD Tach nebo Winbench. Zde je právě ten problém, čím měřit výkon disku (RAID pole)? Sekvenční čtení/zápis asi moc velkou vypovídací schopnost nemá. Navíc změna stripe size znamená formát disku, takže vyzkoušet všechny asi dá dost práce.Původně odeslal Kukla Kuklovič
Nejobsáhlejší článek na dané téma je na Anandtechu. Testovali tam AMI MegaRAID 100, Iwill SIDE RAID100, Promise FastTrak100, ADAPTEC AAA-UDMA a Promise SuperTRAK100. Je to jediný test, o kterém vím, kde podrobně proměřili výkon při různých velikostech stripe. Hodně článků o RAID polích je také na X-bit labs.
ano, je to jen na STR/STW, ale po blocích...zadáš si velikost bloku, velikost "virtuálního souboru" a dalších pár věcí a výsledek je ten, že to vlastně "nasimuluje" jak se disk chová ve stripping raidu (tzn. blokové čtení stripů)......dobře je tam pak vidět, že se nevyplatí pro používání velkých bloků dat (což je jediný podstatný účel raid 0) dávat stripe větší než 8k, maximálně 16k...IMHO
![]()
Prave problem je, ze tenhle clanek je 2 roky stary, na HPT 370 doporucují maximalni bloky, tj. 64kB, jenze muj radic HPT 372 uz umi i 2MB bloky, a ty ten v jejich testu neumel.Původně odeslal Dawn
Neříkám, že to nemůže být pravda, ale rozhodně to jsou dost zvláštní údaje. Můžeš hodit nějaký link nebo si to osobně zkoušel? Logicky by při práci s velkými soubory mělo platit čím větší stripe, tím větší výkon. Když budu mít soubor 1024 kB, tak by mělo být rychlejší číst třeba 8-krát 128 kB blok (4 z každého disku) než 64-krát 16 kB blok (32 z každého disku). Sekvenční čtení a zápis s danou velikostí bloku umí (kromě spousty jiných věcí) také IOMeter (dříve Intel, nyní open-source), který je zadarmo.Původně odeslal Kukla Kuklovič
ono je rychlejší 8x128 nez 64x16 (to je logický), ale ten rozdil je zanedbatelný..resp. IMHO se ta ztráta kapacity dostatečně neprojeví na zvýšení výkonu...Původně odeslal Dawn
![]()
pro porovnání:
tady je SCSI...
a tady je obyč Cuda...
![]()
IMMO by som asi isiel na 32KB
And down we go again, under the relentless wawes, into the arms of calm breakers, into bayou of forgotten dreams
Like sand slipping through my fingers, nothing ever lasts, ever will
No tak podobný graf ti vypadne i z toho IOMetru. Ale tohle ti dá výsledky jen pro jednu danou hodnotu stripe size a jen pro sekvenční čtení/zápis. Takže bys ten benchmark musel nechat projet se všemi možnými velikostmi stripe (přičemž každá změna znamená formátování disku) a stejně by byla vypovídací schopnost dost omezená. Sekvenční čteni/zápis není úplně typické pro běžnou práci. To už je možná lepší ten IOMeter, který umožňuje simulovat požadavky na disk typické pro různé aplikace.
IMHO je sekvenční čtení/zápis jediná věc, kvůli který pořídit RAID 0(myslím domů, ne do serverů..., i když asi ani tam ne
)...a proto to taky netestuje nic jinýho, protože ve všech dalších testech by vyšlo, že je to na *****
![]()
No to je fakt. Při běžné práci to moc znatelné nebude. To už bych si radši pořídil Raptora než dvě Barracudy do RAIDu. Na správce serveru bych radši s RAID 0 nechodil, mohl bys mu způsobit dost závažný nervový potíže a asi by tě neměl rád.Původně odeslal Kukla Kuklovič
![]()
![]()
Ale pořád netuším, jak ses dostal k tomu 8 kB stripe?
![]()
1) souhlas
2) jj radši Raptora...nebo 180gxp do raidu 5ky![]()
3) čemu nerozumíš![]()
Myslel jsem ^^^. To vyšlo v nějakém testu nebo si to naměřil sám. Podle těch několika málo recenzí, kde se zabývali i vlivem velikosti stripe na výkon, vycházelo nejlépe 64 až 256 kB (SW i HW řadiče). Těch 8 kB mi přijde hrozně málo, leda pro nějaké netypické aplikace. Takže jestli si ještě pamatuješ, kde si to četl, tak sem hoď link pls, taky bych se na to rád podíval. Jestli ne, tak to nechme být. Konec konců já ani ty žádné RAID pole nemáme, tak ať si to řeší dotčení.Původně odeslal Kukla Kuklovič
![]()
já osobně to netestoval, ale testoval to někdo, komu opravdu důvěřuju a kterej do toho vidí...on dělal testy "pro vlastní potřebu", čili nikde na webu to nenajdeš...ale zkusim ho ukecat, aby to někam na web hodil...Původně odeslal Dawn
![]()
![]()
![]()
Ja mam 2 WD JB, predtim jsem mel ty doje.bane GXP 60-ky a pri vlastnich testech na 8K3A+ mi vychazel jako nejlepsi stripe size bud 32K nebo 64K...
Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)