Ahoj,
nastal nejvyšší čas překopat to hnízdo co mám ve sklepě a chci investovat do nějakého lepšího switche, už s výhledem přesunu do větších prostor, tak s nějakou rezervou.
- 8 Gbit portů je minimum, zatím to vystačí, ale už nebudu mít rezervu, tak raději víc
- management, optimálně sériová konzole s CLI, ale přinejhorším bych zkousl jen přes prohlížeč
- určitě využiju 10kB Jumbo, QoS, VLANs, Teaming,...
- pasivní chlazení!
Nějaké pokročilejší věci zatím neznám, tak neumím říct co by mě tam ev. mohlo chybět. Pojede tam několik kamer, 2 servery, 2 pracovní stanice, nějaké ty notebooky, PC, pár mikrotiků jako AP,.. Teoreticky v nových prostorách bych možná zvažoval páteřní spoj k serverům táhnout optikou, ale poud nebudou SFP porty, dá se to řešit převodníkem.
V tomto segmentu se příliš neorientuju, tak nevím na co všechno se koukat, nebo kde hledat recenze a srovnání.
Na druhou stranu do toho nechci investovat hodně. Optimum kolem +-3.000, ale výjmečně jsem ochoten pustil něco navíc.
HP 1810-8G v2 většinou všude zmiňují jen jako the-best volbu, "doživotní" záruka zní taky dobře, ale co jsem narazil na dvě povídání tady a tady, tak mě to dost odradilo. Navíc v základních parametrech (8portů, Web-management) jsem na hranici kompromisu, takže bych musel možná později kupovat něco většího. Regulérní recenzi se srovnáním jsem nenašel.
TP-LINK TL-SG3216 vypadá papírově moc krásně, navíc za slušnou cenu. Mám ale jaksi TP-Link zaškatulkovaný jako výrobce end-user mýdlových krabiček s nevalnou kvalitou... (možná jim křivdím)
...dál už moc nevím, narazil jsem ještě na Netgear ProSafe GS716T, ale tam se mi už zase vůbec nelíbí cena - resp. nedokážu posoudit nakolik je oprávněná např. proti TP-Linku.
Podobně drahý HP V1910-16G má sice konzolu i CLI, navíc 4 SFP, ale zase větrák...
Prosím poraďte do čeho jít, uvítám další nasměrování, nebo argumenty +/- pro výběr něčeho konkrétního..